Αναγνώριση για την πολιτική του Κ. Μητσοτάκη μετά 20 έτη

13:23 9/11/2012 - Πηγή: Olympia

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις πολιτικές επιλογές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την πορεία της Ελλάδας και τη διασφάλιση της ανάπτυξης στην εθνική οικονομία

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Με καθυστέρηση 20 ετών επιβεβαιώνεται η ορθότητα της οικονομικής πολιτικής και των ιδιωτικοποιήσεων που προώθησε η κυβέρνηση του κ. Κώνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτό δείχνουν οι τάσεις της κοινής γνώμης όπως περιγράφονται σήμερα σε έρευνες τις οποίες δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος

της Νέας Δημοκρατίας έχει κατηγορηθεί για πολλά για τις πολιτικές επιλογές του πριν από τη Μεταπολίτευση ή για την κακή τύχη της κυβέρνησής του. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει όμως ότι πολεμήθηκε λυσσαλέα τόσο σε εσωκομματικό επίπεδο όταν ανέλαβε την προεδρία της Ν.Δ. από τον Ευάγγελο Αβέρωφ, την 1 Σεπτεμβρίου 1984, όσο και ευρύτερα παρότι επέτυχε σημαντικές πολιτικές νίκες σε τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις το 1989 και το 1990.

Λίγο καιρό πριν από τις εκλογές του 2004 έτυχε να βρεθούμε με τον παραδοσιακό εκδότη του «Κήρυκα» των Χανίων (και μετέπειτα βουλευτή Χανίων της Ν.Δ.) κ. Στέλιο Νικηφοράκη σε πολιτική συγκέντρωση στο Φραγκοκάστελο, μαζί με τον έτερο βουλευτή και μετέπειτα υπουργό κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Εκεί έτυχε να συζητήσουμε για τα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία αφού το όνομα του Επίτιμου εσυζητείτο ως μία από τις πιθανές υποψηφιότητες για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Νικηφοράκης ήταν σαφής. «Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί ένα θεσμικό έπιπλο με το οποίο δεν πρόκειται να αναγνωριστεί η προσπάθειά του να επαναφέρει τη χώρα σε μια ορθή πορεία με ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, επενδύσεις και πάταξη της διαφθοράς που εξαπλωνόταν σαν απόστημα στα σπλάχνα του κράτους» είχε επισημάνει τότε ο Χανιώτης δημοσιογράφος και πολιτικός. Όταν ο κ. Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την εξουσία ήρθε το πρώτο μήνυμα επιβεβαίωσης της πολιτικής που εφάρμοσε ο Επίτιμος από τον τότε υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.

Η αποκάλυψη Αλογοσκούφη στον Καραμανλή

«Ο Ψηλός έβρισκε συνεχώς σκελετούς του ΠΑΣΟΚ κρυμμένους στην ντουλάπα και τους φορτωνόταν συνεχώς η Ν.Δ., καθώς δεν είχε απογράψει τι παρέλαβε» είχε επισημάνει ο κ. Αλογοσκούφης όταν ο κ. Καραμανλής είχε ζητήσει να νοικοκυρευτούν τα οικονομικά του κράτους και να συμμαζευτούν οι δαπάνες για να μην επιβληθούν φόροι. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα της απογραφής ενώ επικαιροποιήθηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων και οικονομικών δραστηριοτήτων στις οποίες το κράτος δεν μπορούσε να έχει το χαρακτήρα του μάνατζερ.

Στην έρευνα που έγινε πολλοί ανεγνώρισαν στον κ. Μητσοτάκη ότι άφησε (τα πρώτα μετά το 1980) πρωτογενή πλεονάσματα και δεν επιδόθηκε σε σπατάλες δημοσίου χρήματος. Το συνολικό χρέος παρουσίασε αύξηση στην τριετία 1990 – 1993 επειδή είχε την ατυχία να βρίσκεται σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και κόστους δανεισμού που πίεζαν το συνολικό χρέος προς τα πάνω.

Πριν ακόμα αναλάβει την ε

Keywords
Τυχαία Θέματα