Τρόικα: Γερασμένος, ανίκανος και ευάλωτος σε παρεμβάσεις ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός

Αποσπασματική προώθηση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, από υποστελεχωμένες υπηρεσίες, ακατάλληλο προσωπικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό που παραμένει ευάλωτος σε πολιτικές παρεμβάσεις και επιρρεπής στη διαφθορά, διαπιστώνουν σε υπηρεσιακή έκθεσή τους Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εισηγούμενοι μεγαλύτερη αυτονομία στις κεντρικές υπηρεσίες Εσόδων.

«Οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση

προχωρούν αποσπασματικά. Το περιβάλλον των μεταρρυθμίσεων είναι συγκεχυμένο –χαρακτηρίζεται από περιοχές όπου συντελείται πρόοδος αλλά και από ορισμένες οπισθοδρομήσεις ή και μια κάποια έλλειψη εναργούς αντίληψης περί του πιθανού αντικτύπου των πρόσφατων αλλαγών», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση που καλεί για περαιτέρω αυτονόμηση της κεφαλής του φορεισπρακτικού μηχανισμού, δηλαδή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

«Η εναλλακτική θα είναι η Κυβέρνηση να αλλάξει τροχιά, να εγκαταλείψει το μοντέλο που θέλει τη φορολογική διοίκηση ενταγμένη στις δημόσιες υπηρεσίες, και να ανακοινώσει ότι θα θεσπίσει μια ημι-αυτόνομη υπηρεσία δημοσίων εσόδων με συγκεκριμένη εξουσιοδοτική νομοθεσία και απολογιστική ευθύνη έναντι του Υπουργού Οικονομικών», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

Οι δανειστές καταγράφουν έλλειμμα προσωπικού σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και ζητούν 500 προσλήψεις, ει δυνατόν με πτυχίο Νομικής.

«Να αυξηθεί ο αριθμός των εξωτερικά προσλαμβανόμενων ελεγκτών εντός του πλαισίου των περιορισμών που ισχύουν για το σύνολο της κυβέρνησης ως προς την ιεράρχηση προτεραιοτήτων και τις προσλήψεις (την περίοδο 2013-14 θα χρειαστούν επιπλέον 500 εξωτερικά προσλαμβανόμενοι ελεγκτές ετησίως—μάλιστα ευκταίο θα ήταν πολλοί από αυτούς να διαθέτουν πτυχίο νομικής)», σημειώνεται ενώ το ξεχαρβάλωμα των υπηρεσιών καταγράφεται ως εξής:

«Χρειάζονται στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για το προσωπικό τόσο των κεντρικών υπηρεσιών όσο και των Δ.Ο.Υ., ιδιαιτέρως μετά τις πρόσφατες απώλειες έμπειρων εργαζομένων λόγω των εκτεταμένων προγραμμάτων μείωσης προσωπικού στο δημόσιο τομέα».

Αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση της τρόικας για καθυστερήσεις στις προσλήψεις νέων ελεγκτών επειδή, όπως σημειώνει, η αμοιβή τους είναι κάτω των 700, αποτέλεσμα του ενιαίου μισθολογίου…

Περιγράφει δε με μελανά χρώματα τις δυνατότητες του υφιστάμενου προσωπικού:

«Είναι ανάγκη να βρεθεί ο δρόμος για τη μεταστροφή, την αναδιαμόρφωση των επιδόσεων της φορολογικής διοίκησης. Οι προτάσεις περί αυτονομίας που βρίσκονται επί τάπητος προϊδεάζουν ότι ταχεία αναδιαμόρφωση δεν πρόκειται να συμβεί. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η ΓΓΔΕ δεν θα είναι σε θέση να υιοθετήσει νέες δομές αποτελεσματικά και αποδοτικά, ούτε να προσλάβει τους κατάλληλους ανθρώπους, ή να διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της και να διασφαλίζει ότι τα στελέχη που δεν αποδίδουν επαρκώς θα αντιμετωπιστούν με ευθυδικία – ακόμη και με πρόωρη συνταξιοδότηση ή αποπομπή. Αξίζει να επισημανθεί και το ηλικιακό προφίλ του ανθρώπινου δυναμικού: προφίλ που δεν είναι ευεπίφορο του επιθυμητού βαθμού αλλαγής – πάνω από τους μισούς υπαλλήλους έχουν συμπληρώσει τα 50, ενώ 26% έχουν ήδη πατήσει τα 55».

Διαπιστώνει τέλος ότι «ο διαφαινόμενος κίνδυνος είναι ότι η φορολογική διοίκηση θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πορεία βραδύτατων μεταρρυθμίσεων χωρίς να δίνεται τέλος ούτε στις πολιτικές επεμβάσεις ούτε στη διαφθορά».
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα