Το plan b του Μαξίμου σε περίπτωση αδιεξόδου

Οι δύο λύσεις και η εμπλοκή Μέρκελ

Γράφει ο Πολιτικός

Το συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 22 και 23 Ιουνίου είναι το plan b του Μεγάρου Μαξίμου σε περίπτωση αδιεξόδου στο πρόβλημα με το χρέος.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να βρεθεί λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου,

ωστόσο ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι τότε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα προσκομίσει μία πρόταση που θα ικανοποιεί την ελληνική πλευρά. Δίνοντας όχι μόνο λύση στο θέμα του χρέους, αλλά εξασφαλίζοντας την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Διότι η τελευταία πρόταση Σόιμπλε-Τόμσεν μπορεί να εμπεριείχε μεν προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ωστόσο αφήνοντας σε εκκρεμότητα το ρόλο του ΔΝΤ δεν έδινε εισιτήριο για ένταξη της Ελλάδας στο QE. “Χωρίς ποσοτική χαλάρωση όμως δεν βγαίνουμε στις αγορές» αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες που τονίζουν πως περιμένουν μία ξεκάθαρη πρόταση στο Eurogroup για να επέλθει και η συνολική συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός έχει πει στους συνομιλητές του ότι δύο είναι οι λύσεις που υπάρχουν στον ορίζοντα, η πρώτη είναι η προφανής, δηλαδή συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ένταξη της χώρας στο QE και η δεύτερη είναι να μην μπει τελικώς το Ταμείο με χρηματοδότηση και να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει τη λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επομένως να ανοίξουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το δρόμο προς το QE.

Στην τελευταία συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τής είπε εμμέσως πλην σαφώς πως σε περίπτωση που ο Σόιμπλε δεν βρει λύση ως τις 15 Ιουνίου, τότε ο ίδιος θα θέσει ανοιχτά το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής αξιώνοντας να υπάρξει πολιτική απάντηση στο πρόβλημα.

Η Μέρκελ έδειξε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει προς την πλευρά του γερμανού υπουργού οικονομικών για λόγους που σχετίζονται και με την προεκλογική περίοδο στη χώρα της, ωστόσο άφηνε να εννοηθεί ότι εφόσον χρειαστεί θα παρέμβει. Αυτό σημαίνει ότι εάν η υπόθεση «χρέος» φθάσει στο Συμβούλιο Κορυφής τότε η Μέρκελ ίσως αναγκαστεί και υπό την πίεση άλλων ηγετών που φέρονται να συμμερίζονται τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία «καθαρή» λύση.

The post Το plan b του Μαξίμου σε περίπτωση αδιεξόδου appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα