Το παρασκήνιο της γερμανικής «ιδέας» για δημοψήφισμα

Σε… μπέρδεμα άνευ προηγουμένου εξελίχθηκε η διατύπωση της ιδέας της Άνγκελα Μέρκελ για διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, «με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη».

Η κίνηση της γερμανικής καγκελαρίας να διαψεύσει ότι η κυρία Μέρκελ,

στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί της Παρασκευής με τον Κάρολο Παπούλια, υπέβαλλε πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ταυτοχρόνως με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου δημιούργησε σύγχυση.

Αποδόθηκε ορθά το περιεχόμενο της συνομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Γερμανίδα καγκελάριο; Ηταν οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα που ανάγκασαν την κυρία Μέρκελ να ανασκευάσει, ή μήπως το Βερολίνο δεν ήθελε να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Παπούλια;

«Yπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που τάσσονται υπέρ ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την παρουσία της στο ευρώ», αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στον Σκάι, επιβεβαιώνοντας ότι η γερμανική πολιτική ηγεσία εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ιδέα για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Αλλωστε, πριν το τηλεφώνημα της κυρίας Μέρκελ στον κ. Παπούλια, ήταν ο κ. Σουλτς που διατύπωσε την ίδια πρόταση στον πρωτο πολίτη της ελληνικής δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το πρωί της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Γιατί τότε η γερμανική καγκελαρία διέψευσε ότι η κυρία Μέρκελ υπέβαλλε στον κ. Παπούλια πρόταση για δημοψήφισμα;

Πιθανώς λόγω των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, ίσως και λόγω της ξεκάθαρα αρνητικής τοποθέτησης όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων που κάλεσαν την γερμανική κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα, είναι η απάντηση.

Μία άλλη πιθανότητα είναι ότι οι Γερμανοί δεν περίμεναν από την ελληνική πολιτική ηγεσία να κοινοποιήσει το θέμα ή να θεώρησαν -βάση της δημοσιογραφικής αναπαραγωγής του θέματος από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων- ότι οι Έλληνες εξέλαβαν την «σκέψη» της κυρίας Μέρκελ ως απαίτηση να γίνει δημοψήφισμα παράλληλα με τις επαναληπτικές εθνικές εκλογές.

Το βράδυ της Παρασκευής, όταν εκδόθηκε η διάψευση από την γερμανική καγκελαρία, η κυρία Μέρκελ βρισκόταν εν πτήσει προς το Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο των G8 στο Καμπ Ντέιβιντ με οικοδεσπότη τον κ. Μπαράκ Ομπάμα. Δεν είναι απίθανο η κυρία Μέρκελ να μην είχε καλή εικόνα για το πως μεταφέρθηκε το τηλεφώνημά της.
Το γεγονός ωστόσο ότι ο κ. Σουλτς δημοσίως αναφέρθηκε στο αίτημα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα την παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ, επιβεβαιώνει ότι πράγματι η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε το θέμα στον κ. Παπούλια, ακόμη και ως «σκέψη».

Πριν από το τηλεφώνημα μεταξύ της κυρίας Μέρκελ και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου που βρισκόταν στην Αθήνα μετέφερε στον κ. Παπούλια τις ίδιες σκέψεις για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι ομ

Keywords
Τυχαία Θέματα