Το ΔΣ του Εθνικού κατά του Λιβαθινού για το κατέβασμα της παράστασης

Κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε, αλλά διαφωνούμε με το κατέβασμα του έργου, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους

Ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν την κατηγορηματική τους διαφωνία με το κατέβασμα της παράστασης «Ισορροπία του Nash» από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σπύρο Λιβαθινό, εξέδωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε» επισημαίνεται σχετικά, αλλά, όπως τονίζουν «διαφωνούμε με το κατέβασμα του έργου». Στην συνέχεια η ανακοίνωση στέκεται στην «αδιανόητη επίθεση που υφίσταται

η τέχνη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας» και διερωτώνται: «Από πού κι ως πού όταν ο καλλιτέχνης μιλάει για ένα θέμα και το ερευνά, σημαίνει ότι το αγκαλιάζει και το ενστερνίζεται»;

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και την αγωνία του μήπως συμβεί κάτι έκρυθμο στο κοινό, τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης η «Ισορροπία του Nash», αλλά πιστεύουμε ότι έπρεπε να ολοκληρώσει τον κύκλο της και διαφωνούμε με το κατέβασμα του έργου. Μα πιο πολύ απ” όλα θέλουμε να εκφράσουμε δημοσίως την αγωνία μας γι’ αυτή την αδιανόητη επίθεση που υφίσταται η τέχνη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Κάποιοι επιθυμούν να μας ρίξουν σ” ένα βαθύ συντηρητισμό και μάλιστα σε μια στιγμή που γύρω μας καταρρέουν όλα τα αυτονόητα. Εξαφανίζεται πλέον και η απλή λογική: από πού κι ως πού όταν ο καλλιτέχνης μιλάει για ένα θέμα και το ερευνά, σημαίνει ότι το αγκαλιάζει και το ενστερνίζεται; Από πότε υπάρχουν στην τέχνη θέματα ταμπού; Θα ‘πρεπε να διαγραφούν λαμπρά κομμάτια από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, το θέατρο, αν υπερίσχυε αυτή η αόρατη λίστα απαγορεύσεων!

Ο Αισχύλος θα περνούσε πολύ άσχημα, αν ήταν σύγχρονός μας, επειδή είχε την τόλμη στους «Πέρσες» να εστιάσει στον πόνο και στο θρήνο των εχθρών και μάλιστα λίγα χρόνια αφότου αυτοί είχαν κατακάψει τη χώρα του. Πολεμιστές από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας ζούσαν ακόμη όταν πρωτοανέβηκε η παράσταση. Κι απ” ότι ξέρουμε δεν απειλήθηκε η σωματική του ακεραιότητα.

Η τέχνη οφείλει να φιλοξενεί τη φωνή των αδικημένων αλλά και των αδικούντων. Αλλιώς δεν θα ‘πρεπε να ανεβαίνει κανένα έργο του Σαίξπηρ».
Πηγή protothema.gr

The post Το ΔΣ του Εθνικού κατά του Λιβαθινού για το κατέβασμα της παράστασης appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα