Το Associated Press απολογείται για την απόλυση του δημοσιογράφου που αψήφησε το «εμπάργκο» και μετέδωσε τη λήξη 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων στιγμών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη ο ανταποκριτής του Associated Press Έντουαρντ Κένεντι έδωσε στο πρακτορείο του ίσως το μεγαλύτερο «λαυράκι» της ιστορίας του.

Μετέδωσε μια ολόκληρη ημέρα νωρίτερα από τους ανταγωνιστές του την άνευ όρων παράδοση των Γερμανών στην πόλη Ρενς της Γαλλίας.

Για την πράξη του αυτή ο Κένεντι επιπλήχθηκε από

το ειδησεογραφικό πρακτορείο και αργότερα απολύθηκε καθώς είχε αψηφήσει το «εμπάργκο» μίας μέρας της είδησης που είχε επιβληθεί από τον Τσόρτσιλ και τον Τρούμαν για να μπορέσει ο Στάλιν να πραγματοποιήσει μια δεύτερη τελετή παράδοσης στο Βερολίνο.

Κατηγορήθηκε επίσης ότι αθέτησε την υπόσχεση που έδωσε αυτός και 16 άλλοι συνάδελφοί του να κρατήσουν μυστική την παράδοση των Γερμανών για ένα χρονικό διάστημα, ως όρο για να τους επιτραπεί να παραβρεθούν σε αυτή.

Η άνευ όρων συνθηκολόγηση των Γερμανών έγινε στις 2.41 π.μ., της 7ης Μαΐου του 1945.

67 χρόνια μετά ο πρόεδρος του Associated Press Τομ Κέρλεϊ απολογήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο το πρακτορείο συμπεριφέρθηκε στον Κένεντι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν μια απαίσια ημέρα για το AP» και ότι η απόλυση του ήταν «μια τεράστια τραγωδία».

«Ο Κένεντι έπραξε πολύ σωστά» είπε ο Κέρλεϊ,.

«Όταν λήγει ο πόλεμος, δεν μπορείς να κρατάς μια τέτοια πληροφορία. Έπρεπε να το μάθει ο κόσμος» τόνισε σε συνέντευξη του.

Ο Τομ Κέρλεϊ, ο οποίος συνταξιοδοτείται φέτος, προλογίζει και το βιβλίο του Κένεντι «Ed Kennedy’s War: V-E Day, Censorship & The Associated Press» που εκδόθηκε μόλις πρόσφατα

Ο Έντουαρντ Κένεντι πέθανε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1963.

Keywords
Τυχαία Θέματα