Τι λένε και τι δεν λένε οι 31 υποψήφιοι

«Οδηγός» για ψηφοφόρους στις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ

Πραγματική αρένα, με έντονα φαινόμενα λεκτικής βίας, λασπολογίας, ανθρωποφαγίας και λαϊκισμού, που θα ζήλευαν και οι πιο ακραίοι πολιτικάντηδες θυμίζει η προεκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των πέντε δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΑ στη νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ. Συνολικά

31 υποψήφιοι διεκδικούν εκλογή σε πέντε θέσεις. Η ψηφοφορία θα γίνει την Τρίτη και Τετάρτη 12 και 13 Μαρτίου 2013στην οδό Ακαδημίας και μαζί με τους τόνους της αντιπαράθεσης ανεβαίνει η σύγχυση και το παιχνίδι σκοπιμοτήτων. Όποιος μπει στο κόπο να παρακολουθήσει τον ανελέητο χαρτοπόλεμο και την επιχειρηματολογία αυτής της αναμέτρησης κινδυνεύει πραγματικά να χάσει την μπάλα.

-Είναι όμως τα πράγματα τόσο «απλά» και «αθώα» ή υπάρχει κάτι σάπιο στο «βασίλειο» της ελληνικής δημοσιογραφίας;

-Θερμόαιμοι και αλαζόνες δημοσιογράφοι απλώς κάνουν πολύ θόρυβο και κιτρινίζουν λόγω επαγγελματικής διαστροφής ή έχουμε άλλο ένα δείγμα διαπλοκής και εξυπηρέτησης υπέρτερων συμφερόντων;

- Έχουμε να κάνουμε με αγώνα και αγωνία για την τύχη του ταμείου των δημοσιογράφων ή με άλλο ένα παιχνίδι συμφερόντων σαν όλα αυτά τα παιχνίδια, των τραπεζών, των εργολάβων, των πολιτικών, των κάθε είδους αφεντικών, που υπηρέτησαν πειθήνια όλα τα προηγούμενα χρόνια τα ΜΜΕ και άνθρωποι τους, για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε;

Οι απαντήσεις θα δοθούν σε βάθος χρόνου αλλά τότε ίσως να είναι αργά…

Πριν όμως είναι αργά και πριν την κάλπη δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα αυτά που συμβαίνουν γύρω από τις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ, διότι ως γνωστόν μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

-Η παράταξη «Μαχόμενη Δημοσιογράφοι» της Νανάς Νταουντάκη, σε δημόσια ανακοίνωση της τονίζει με μεγάλα γράμματα: «ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΜΜΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΙΛΕΣ, ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ ΜΟΝΟ ΑΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ…. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ, ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ». Κάτι ξέρουν και δεν το λένε;
Υπάρχει πράγματι σχέδιο εξαγοράς συνειδήσεων; Πώς από ποιους και ποιών; Παίζουν με ανέξοδες κορώνες για να δημιουργήσουν εντυπώσεις;
Προετοιμάζουν την επιχειρηματολογία της παράταξης για ενδεχόμενη χαμηλή πτήση στις κάλπες; ….

Άλλη μια σημαντική ανακοίνωση έγινε στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ στο Κάραβελ, από ένα πρόσωπο σεβαστό στον κλάδο και υπεράνω κάθε υποψίας: Τον πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Γιώργο Αναστασόπουλο. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από τη συνέλευση «ο βετεράνος δημοσιογράφος είπε ότι «η απερχόμενη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ συγκρούστηκε με το σύστημα του Προβόπουλου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Ταμείου από τη μεγάλη ληστεία του PSI, χωρίς να έχει τη συμπαράσταση του κλάδου». Ο ίδιος άφησε αιχμές «για ορισμένους του οικονομικού ρεπορτάζ, που αντί να στηρίξουν το Ταμείο τους υποστήριξαν το σύστημα Προβόπουλου»,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μετά το PSI στον ΕΔΟΕΑΠ ο κ. Προβόπουλος έπρεπε να μην κοιμάται τη νύχτα». Ο κ. Αναστασόπουλος με τη μεγάλη δημοσιογραφική και πολιτική πείρα, προφανώς θέλησε να χτυπήσει το συναγερμό ότι δεν είναι τόσο αθώα τα πράγματα γύρω από τον ΕΔΟΕΑΠ στις εποχές των μνημονίων και των καλοθρεμμένων δημοσιογραφικών παπαγάλων. Και να περάσει ένα κεντρικό μήνυμα στον κλάδο: Το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών του ΕΔΟΕΑΠ είναι να αναδειχθούν άνθρωποι από τις κάλπες, που θα μπορούν να συνεχίσουν τη σύγκρουση με το σύστημα Προβόπουλου, μέχρι να επιστέψει και το τελευταίο ευρώ στο Ταμείο.

Τουλάχιστον τρία θέματα, με βάση τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν οι υποψήφιοι, τα οποία αποτελούν ταυτοχρόνως ζητήματα ζωής και θανάτου για τον ΕΔΟΕΑΠ είναι:

-Τα αποθεματικά και το «κούρεμα»: Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται σε δικαστική σύγκρουση ζωής και θανάτου, κατά του PSI, για το ληστρικό κούρεμα των αποθεματικών του, όπως συνέβη για ολόκληρο ο κοινωνικό ασφαλιστικό κεφάλαιο της χώρας. Τώρα το γεγονός ότι μόνον στο χώρο της δημοσιογραφίας υπάρχουν πρόσωπα και παρατάξεις, που στρέφονται αποκλειστικά και μόνον κατά της διοίκησης του Ταμείου τους παραλείποντας να πουν τι και πως πρέπει να γίνει και κατά αυτών, που αποφάσισαν και μονομερώς έκαναν το κούρεμα των αποθεματικών είναι άλλη μια πρωτοτυπία. Πως αξιολογείται λοιπόν το γεγονός ότι ορισμένοι υποψήφιοι για τον ΕΔΟΕΑΠ, που δηλώνουν έμπειροι «οικονομικοί συντάκτες»,«ασφαλιστικοί συντάκτες» και άλλων ειδικοτήτων προερχόμενοι από ετερόκλιτους πολιτικούς χώρους εμφανίζονται στο συγκεκριμένο θέμα στις ανακοινώσεις τους σε κοινή γραμμή: Ζητούν αφενός μεν πλήρη διαχειριστικό έλεγχο στον ΕΔΕΟΑΠ, για να δούμε τι έχει ακριβώς έχει γίνει –και σωστά- με τη διαχείριση των αποθεματικών αφετέρου δε είναι σε θέση να βγάζουν όχι μόνον πόρισμα (με νούμερα που ζαλίζουν) αλλά και τελική κρίση ότι φταίει αποκλειστικά και μόνον η διοίκηση Σπανοπούλου! Πως αξιολογείται το γεγονός ότι άνθρωποι που ζητούν να μπουν στη μάχη για την προάσπιση των συμφερόντων του Ταμείου είναι μονομερείς και αποφεύγουν να πάρουν θέση κατά των συστημάτων με τα οποία εάν εκλεγούν εξ αντικειμένου πρέπει να έρθουν απέναντι για να προστατέψουν τα συμφέροντα του Οργανισμού; Αυτοί που δεν γράφουν καν στις ανακοινώσεις τους για ευθύνες της ΤτΕ, και αποφεύγουν ακόμη και να αναφερθούν σε κυβερνητικές και τραπεζικές ευθύνες και ονόματα όπως του Γ. Προβόπουλου, (που είναι γνωστό ότι διαθέτει ένα πανίσχυρο επικοινωνιακό σύστημα αλλά και ότι κρατάει από τον λαιμό πολλά ελλειμματικά μέσα ενημέρωσης, λόγω των δανειοδοτήσεων), γιατί το κάνουν; Ποια είναι η απάντηση στο πόρισμα διεθνούς οίκου που ανακοίνωσε η Σπανοπούλου ότι «από τη διαχείριση των αποθεματικών η απερχόμενη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ όχι μόνον δεν ζημίωσε οικονομικά τον Οργανισμό» αλλά «αντίθετα, στο πόρισμα αυτό τεκμηριώνεται ότι η αποφευχθείσα οικονομική ζημία για τον ΕΔΟΕΑΠ στην ίδια περίοδο, χάρη στις κινήσεις που έγιναν, ανερχόταν σε 10,9 εκ €! Ακόμη οικονομικοί αναλυτές με βάση τα στοιχεία της ίδιας της ΤτΕ , για τις τρέχουσες αξίες των μερίδων στο Κοινό Κεφάλαιο φέρνουν το Ταμείο στις 2 Ιουλίου2012 με οικονομικό όφελος από τις κινήσεις αυτές 1.551.916 €.» Πολλά τα ερωτήματα και πλήθος οι σκέψεις….

-Η ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΥΥ: Η κυβέρνηση και ειδικά οι υπουργοί οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας και Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης έχουν διακηρυγμένη θέση ότι εφόσον μπορέσουν στόχος τους είναι να καταργηθεί το αγγελιόσημο και ο ΕΔΟΕΑΠ να ενταχθεί στον ΕΟΠΠΥ. Αυτή την πραγματικότητα την πάλεψε και την ανέτρεψε μέχρι τώρα η απερχόμενη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, οι Ενώσεις, οι Ομοσπονδίες, ο κλάδος. Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ιδιωτικού δικαίου και εφόσον παρά την κρίση και τα «κουρέματα» εξασφαλίσει στοιχειώδη βιωσιμότητα θα μείνει όρθιος και δεν θα πάει στον ΕΟΠΠΥ. Από τις ανακοινώσεις των υποψηφίων και των παρατάξεων προκύπτει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν δυνάμεις του κλάδου και υποψήφιοι, που πέρα από τα μεγάλα λόγια κατά της κυβέρνησης και της τρόικας τάσσονται ανοιχτά υπέρ της ένταξης του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΥΥ. Απλώς διαπραγματεύονται τους όρους. Το γεγονός ότι υπάρχουν πάλι υποψήφιοι, που ανεβάζουν τους τόνους κατά της απερχόμενης διοίκησης, αθωώνουν το σύστημα Προβόπουλου και περιορίζονται να εμφανίζουν ως νομοτελειακή εξέλιξη την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΥΥ πρέπει επίσης να αξιολογηθεί τι εξυπηρετεί και που οδηγεί τις εξελίξεις.

-Η επόμενη ημέρα του κλάδου και του ΕΔΟΕΑΠ: Στον ΕΔΟΕΑΠ τα έξοδά είναι διπλάσια σε σχέση με τα έσοδα, ενώ τα αποθεματικά του Οργανισμού έχουν μειωθεί. Το 2012, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Εξελεγκτικής Επιτροπής, έκλεισε με συνολικό έλλειμμα 28,5 εκατ. ευρώ (μετά από την επίσης ελλειμματική χρονιά του 2011 κατά 21,7 εκατ. ευρώ), αφού τα έξοδά του προσεγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ και τα έσοδα μόλις που ξεπερνούν τα 31 εκατ. ευρώ. Η μείωση των εσόδων του Οργανισμού, από 45 εκατ. ευρώ το 2011 σε 31 εκατ. ευρώ το 2012, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κάθετη πτώση των εισροών από το Αγγελιόσημο, οι οποίες πέρυσι ανήλθαν μετά βίας στα 22 εκατ. ευρώ, έναντι 30 εκατ. ευρώ το 2011. Οι υποψήφιοι σωτήρες του ΕΔΟΕΑΠ, που κάνουν ότι δεν βλέπουν αυτή την κατάσταση πρέπει να πάρουν σαφή θέση και να πουν πειστικά και τεκμηριωμένα τι θα κάνουν για να μείνει ο οργανισμός όρθιος σε αυτή την αντικειμενική τραγική οικονομική συγκυρία για τον κλάδο και τους ανθρώπους του. Όσοι τάζουν παροχές και προνόμια, χωρίς να τεκμηριώνουν πως θα τα δώσουν αλλά και όσοι δεν λένε κουβέντα τι και πως θα κόψουν για να ζήσει ο οργανισμός μέσα στην κρίση δεν θέλει πολύ μυαλό να καταλάβουμε ότι είναι ανεύθυνοι, λαϊκιστές και επικίνδυνοι.

Συμπερασματικά λοιπόν προκύπτει το ερώτημα:

Μήπως η επίθεση στη Σπανοπούλου είναι η πιο απλή, βολική και σίγουρη λύση;

-Τα έχεις καλά με την τρόικα και την «τρικολόρ κυβέρνηση», που τα δίνει όλα για επικοινωνιακή στήριξη για να σταθεί και να εξαπολύσει νέες επιθέσεις φτώχιας και ανεργίας.

-Τα έχεις καλά με τους υπουργούς, καθώς προωθείς έξυπνα την ισοπέδωση του ασφαλιστικού και των ταμείων στη γραμμή «όλοι σε ένα» και αν δεν πάρεις άλλη ανταμοιβή σίγουρα θα έχεις καμία αποκλειστική διαρροή για την εφημερίδα και την ιστοσελίδα σου.

-Τα έχεις καλά με το σύστημα Προβόπουλου και της Τράπεζας της Ελλάδας, που είναι πανίσχυρο, με μεγάλη επικοινωνιακή εμβέλεια, που κρατάει στο χέρι και το αφεντικό σου.

-Τα έχεις καλά με το αφεντικό σου, αφου πας με τους φίλους και υποστηρικτές του και όχι με αυτούς που του βγάζουν οφειλές στη φόρα για αγγελιόσημο και απλήρωτες εισφορές.

Γίνονται όλα αυτά; Μπα μάλλον είναι σενάρια συνομωσίας και φαντασίας. Όλοι οι υποψήφιοι του ΕΔΟΕΑΠ είναι καλοί και σίγουρα θα επικρατήσει το αλάνθαστο κριτήριο του κλάδου, ώστε να κερδίσει ο καλύτερος! Προσοχή όμως αν ισχύει αυτό που έλεγε ο συγχωρεμένος Κακαουνάκης ότι «ο καλύτερος δημοσιογράφος σκότωσε τη μάνα του» τότε όλα ανατρέπονται. Για αυτό πριν την κάλπη η μόνη λύση είναι καλό ρεπορτάζ. Όπως είπαμε μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…..

Keywords
γιάννης στουρνάρας, εκλογες, ΕΣΗΕΑ, νέα, εδοεαπ, ψηφοφορία, τραπεζες, μμε, κομμα, psi, κουρεμα, συγκεκριμένο, ττε, εοπυυ, υπουργοι, στουρναρας, εοππυ, βιωσιμότητα, οφείλεται, τροικα, ελλαδα, λύση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, τι ειναι το psi, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ειδησεισ τωρα, γιάννης στουρνάρας, εδοεαπ, θεμα, μμε, ονοματα, παιχνιδια, ττε, τυχη, αγωνια, ασφαλιστικο, βετερανος, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, γινει, διοικηση, δειγμα, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, εξοδα, εποχες, επρεπε, εφημεριδα, ζημια, ζωης, ιδια, ισχυει, θυμιζει, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λύση, λογια, λογο, μειωση, μυαλο, οφελος, οφείλεται, πτηση, σιγουρα, σιγουρη, συγκεκριμένο, στη φορα, σχεδιο, τρια, τριτη, φταιει, φορα, χερι, ψηφοφορία, αφεντικο, ειπαμε, εξυπνα, μεινει, παιχνιδι, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα