Θετικά μηνύματα για την εκταμίευση από Κομισιόν, Βερολίνο, Παρίσι

Αισιόδοξα μηνύματα για την εκταμίευση της δόσης, απόφαση που θα ληφθεί οριστικά στο αυριανό Eurogroup, εκπέμπουν Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που υποδέχθηκαν ως επιτυχή την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Σάιμον ο Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν, διαβεβαίωσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα

θα ληφθεί αύριο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο κ. Ο΄Κόνορ αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του αποτελέσματος του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, οι οποίες εξετάστηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη και θα συζητηθούν, επίσης, στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι με βάση τις πρώτες ενδείξεις το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους έχει πάει καλά.

Υπέρ της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, μετά την επιτυχή έκβαση του ελληνικού προγράμματος επαναγοράς χρέους, τάσσεται η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, την οποία επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters.

Στην επιστολή, σύμφωνα με το πρακτορείο, επισημαίνεται ότι οι τροποποιήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς χρέους δείχνουν ότι το επίπεδο σταθερότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι τέτοιο ώστε «η γερμανική κυβέρνηση να στηρίζει την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης προς την Ελλάδα.

«Οι υπουργοί οικονομικών έλαβαν μια προκαταρκτική αποτίμηση που έλεγε ότι το πρόγραμμα πήγε καλά. Η τρόικα πρέπει να εκπονήσει λεπτομερή αξιολόγηση βάσει της οποίας, το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση των επόμενων δόσεων» δήλωσε η Μαριάνε Κοτέ.

Την πεποίθησή της ότι αύριο θα αποφασισθεί κατά πάσα πιθανότητα η εκταμίευση της δόσης εξέφρασε και η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν σε δηλώσεις της προσερχόμενη στο Ecofin που συνεδριάζει σήμερα για την τραπεζική εποπτεία: «Πιστεύω ότι μάλλον θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων στην αυριανή συνεδρίαση», σημείωσε η Ουρπιλάινεν.

Η επιχείρηση εξαγοράς από την Ελλάδα του χρέους της υπήρξε «ικανοποιητική» και θα πρέπει να επιτρέψει αύριο Πέμπτη στην ευρωζώνη να αποδεσμεύσει την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί στην Αθήνα, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

«Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά βρισκόμαστε πάνω στις ράγες και μέσα στο πλαίσιο αυτού που είχαμε προβλέψει. Έχω καλές ελπίδες ότι η αυριανή συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιτρέψει να αποδεσμεύσουμε τη βοήθεια για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, το Eurogroup είχε ήδη το βράδυ της Τρίτης μια «θετική» τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα αυτό.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα