Τα αποθεματικά μας

Ανακοίνωση ΠΟΕΣΥ

ΕΤΑΠ – ΜΜΕ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ταχ. Δ/νση : Καλλιρρόης 5 & Περραιβού 20  
Τ.Κ. 11743 ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο : 210-9212420
FAX  : 210-9212420

Αθήνα,  2 Ιουλίου 2012
Αρ. πρωτ.: 36854/2836/Κ05

Προς την Πρόεδρο του αδελφού Ταμείου κα Ελένη Σπανοπούλου και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την περασμένη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ

στη συνεδρίασή του καταδίκασε τα έκτροπα και τους προπηλακισμούς κατά της Προέδρου του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ που συνέβησαν στη Γενική σας Συνέλευση, όπου ήμουν παρών μέχρι και τη λήξη της.  Το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ εξέφρασε επίσης ομόφωνα την ευχή να υπάρξει καταλαγή, να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αφοσιωθούν απερίσπαστα τα μέλη-μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ στα μεγάλα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και, φυσικά, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας.   Με την επιστολή μου αυτή θέλω να σας κάνω κοινωνούς των σκέψεων μου που αναφέρονται στα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και όλων των ασφαλιστικών Ταμείων υπό το πρίσμα των νεώτερων εξελίξεων στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες έλαβε σημαντικότατες αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών της Ιταλίας και της Ισπανίας.  Συγκεκριμένα, τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες για να διατηρήσουν την βιωσιμότητά τους θα τα λάβουν απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης  (τον προσωρινό ή τον μόνιμο) ως δάνειο.  Το δάνειο, όμως, αυτό δεν θα γίνει προς την Ιταλία και την Ισπανία και επομένως δεν θα εγγραφεί στο δημόσιο χρέος των χωρών αυτών.

Η Ελλάδα έχει ήδη συνάψει δάνειο περίπου 130 δισ. ευρώ (με το δεύτερο Μνημόνιο και το PSI).  Από τα χρήματα αυτά, τα 50 δισ. περίπου θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, οι οποίες με το «κούρεμα» των ομολόγων τους βρέθηκαν στο χείλος της καταστροφής.  Εάν όσα συμφωνήθηκαν για την Ιταλία και Ισπανία ισχύσουν και για την Ελλάδα η χώρα μας και οι Έλληνες φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι απαλλάσσονται από ένα μεγάλο βάρος, υπόθεση που μας οδηγεί σε μία αναδιάταξη στόχων και διεκδικήσεων στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Συγκεκριμένα θα πρέπει:

Πρώτον, η ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει και να επιτύχει την ένταξη και της Ελλάδος, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Κύπρου στις κοινοτικές αποφάσεις για την Ιταλία και Ισπανία.

Δεύτερον, εάν η ένταξη γίνει δεκτή, το «έτερον ήμισυ» της διαπραγμάτευσης  πρέπει να αναλωθεί στην επανακεφαλαιοποίηση και των Ασφαλιστικών Ταμείων.  Αφού η χώρα θα ξεφύγει από το τραπεζικό βάρος, πρέπει να δώσει τη μάχη της για να αναπληρωθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το PSI. Οι απώλειες αυτές σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς φθάνουν το πολύ σε 20 δισ. ευρώ, δηλ. λιγότερο από το 50% της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Τρίτον, ταυτόχρονα με την δ

Keywords
Αναζητήσεις
nouvelle vague nea mixaniona
Τυχαία Θέματα