Συνάντηση Σόιμπλε – Τσίπρα στο Βερολίνο τη Δευτέρα

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεννοήθηκε προηγουμένως γι αυτό με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν πρόβαλε σχετικά καμία αντίρρηση

Στην αρχή ήταν φήμη, τώρα έγινε βεβαιότητα: Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών επιβεβαίωσε την Πέμπτη

τη συνάντηση, που θα διαρκέσει μισή περίπου ώρα και αποφασίστηκε ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεννοήθηκε προηγουμένως γι αυτό με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν πρόβαλε σχετικά καμία αντίρρηση.

Σίγουρο θεωρείται, ότι ο κ.Σόιμπλε θα τονίσει στο συνομιλητή του, ότι υποστηρίζει πλήρως την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης και ότι θεωρεί απαραίτητη την συναίνεση και των άλλων κομμάτων στο μνημόνιο με το επιχείρημα, ότι η υλοποίησή του αποτελεί εθνικό εγχείρημα, και όχι κομματικό.

Παράλληλα ενδιαφέρεται να ακούσει από πρώτο χέρι τις απόψεις του προσκεκλημένου του και να αντιπαρατεθεί ανοικτά με αυτές – έχοντας ήδη προετοιμαστεί συστηματικά γι αυτό. Το αν θα βρεθεί κοινός παρανομαστής είναι βέβαια κάτι περισσότερο από αμφίβολο: Η «κόκκινη γραμμή» του κ.Σόιμπλε είναι το μνημόνιο και η εφαρμογή του, ιδίως στον τομέα των «άμεσων δράσεων». Και επ΄αυτού, ως γνωστόν, ο κ.Τσίπρας έχει διαμετρικά αντίθετη άποψη.

Το ίδιο ισχύει και για την υποθετική περίπτωση, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετείχε μελλοντικά σε μια ελληνική κυβέρνηση. Αν η τελευταία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, έθετε υπό αίρεση το μνημόνιο, το Βερολίνο θα επιχειρούσε να τη μεταπείσει, αν όμως δεν το επιτύχαινε, θα σταματούσε την πληρωμή των δανειακών δόσεων – με όποιες συνέπειες και να έχει αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόσθεσε, δεν θα έκοβε τις διαπραγματευτικές γέφυρες: Ο γερμανός υπουργός οικονομικών θα υποδεχόταν έναν υπουργό οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που υποδέχεται και έναν υπουργό οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή η έλλειψη «φόβου επαφής» με ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, που βρίσκεται στο προαύλιο της εξουσίας, αποτελεί νέο φαινόμενο. Το Βερολίνο συνήθιζε μέχρι τώρα να συνεργάζεται μόνο με εκπροσώπους αριστερών κομμάτων που βρίσκονται ήδη στην κυβέρνηση, όπως με τον «κομμουνιστή», όπως ονομάζεται μάλλον απαξιωτικά ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν μάλιστα αυξηθεί οι αμφιβολίες, για το αν η «αστική», όπως αποκαλείται η ίδια, κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Ελεύθερων Δημοκρατών, θα καταδεχόταν να μιλήσει με έναν έλληνα πολιτικό που φαινομενικά ερχόταν από το τίποτα – ιδίως μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους. «Είναι πολιτικός εχθρός μας, δεν τον βάζουμε στην αυλή μας» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τις παραμονές των εκλογών του περασμένου Ιουνίου ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Έφυγαν οι εκλογές, έφυγε και η εχθρότητα. Η αυλή του υπουργείου οικονομικών άνοιξε τώρα. Κι αυτό σηματοδοτεί, δίπλα στη διεθνή αναβάθμιση του κ.Τσίπρα, και μια, εκ μέρους του Βερολίνου, νέα και απροσδόκητα ρεαλιστική αντιμετώπιση των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, που βρίσκονται εκτός του κατεστημένου πολιτικού φάσματος, ήτοι εκείνου αριστερότερα από την Κεντροαριστερά.

Την αντιμετώπιση αυτή την εξέφρασε πριν από λίγο καιρό ο ίδιος αξιωματούχος λέγοντας, ότι η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ δεν θα επαναλάβει το λάθος του 2000, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, ορμώμενη από τις πιο αγαθές δημοκρατικές προθέσεις, έθεσε για λίγους μήνες στο εμπάργκο τη δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας, στοχεύοντας έτσι την πτώση της, ή, τουλάχιστον, την αποχώρηση της Ακροδεξιάς από αυτήν. Η αποτυχία του εγχειρήματος έγινε στη συνέχεια μάθημα για όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και προφανώς και για τη γερμανική. «Μόνο με καθεστώτα που προβαίνουν σε μαζικές εγκληματικές ενέργειες δεν πρόκειται να συνεργαστούμε» ήταν το επιμύθιό του.

Σίγουρο θεωρείται πάντως, ότι η συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο θα ανοίξει στον κ.Τσίπρα τις πόρτες και άλλων σημαντικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη. Και βέβαιο είναι επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευτεί το γεγονός στην Ελλάδα, για να δείξει το πως έχουν ανέβει και οι διεθνείς μετοχές του – οι προσεχείς δημοσκοπήσεις θα το δείξουν.

Ο κ.Τσίπρας έρχεται κατά τα άλλα ήδη το Σάββατο στο Βερολίνο για να συμμετάσχει σε ημερίδα του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, στην οποία θα είναι και ο ίδιος εισηγητής. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει και σε μια πλειάδα άλλων εκδηλώσεων – μεταξύ των οποίων και στο Ανόβερο – που επεκτείνονται ως την Τρίτη.

Για όλα αυτά γίνεται αναλυτική μνεία στο πρόγραμμα της επίσκεψής του, που εξέδωσε ο Συνασπισμός. Μόνο για τη συνάντηση με τον κ.Σόιμπλε, κατά παράδοξο τρόπο, δεν γίνεται κουβέντα γι αυτό.
Νίκος Χειλάς
Πηγή tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα