Σκοπεύετε να ληστέψετε τράπεζα; Ξανασκεφτείτε το…

Είναι ένα σενάριο που πολλοί έχουν σκεφτεί… μια άνετη ζωή σε μια απομονωμένη παραλία μετά από λίγα λεπτά αδρεναλίνης, ληστεύοντας μια τράπεζα. Το έχουμε δει και στο σινεμά επανειλλημένα: η Μπόνι και ο Κλάϊντ να διαφεύγουν μέσα στο ηλιοβασίλεμα με μια γερή μπάζα από τα χρηματοκιβώτια τραπεζών.

Πόσο όμως απέχει αυτό το σενάριο από την πραγματικότητα; Το έγκλημα αξίζει τον κόπο; Αυτό αποφάσισαν να διερευνήσουν επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα

«έσοδα» από μια ληστεία δεν είναι μεγάλα και σίγουρα δεν αποτελούν τον αμύθητο πλούτο που μπορεί να αποκαταστήσει κάποιον για μια ζωή. Στη Μεγάλη Βρετανία, το μέσο «κέρδος» ανά ληστή σε μια τραπεζική επιδρομή είναι 12.706 λίρες (ή 15.625 ευρώ). Αν συγκρίνει κανείς αυτό το ποσό με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ίδια χώρα, περίπου 26.000 λίρες (32.000 ευρώ) ετησίως, διαπιστώνει κανείς πως πράγματι τα λεφτά αυτά δε φτάνουν ούτε για έξι μήνες άνετης διαβίωσης.

Αν ο ληστής αποφασίσει να κάνει το συγκεκριμένο έγκλημα επάγγελμα, ληστεύοντας π.χ. δυο τράπεζες το χρόνο, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να συλληφθεί μετά από τρεις ή περισσότερες ληστείες: από 20% σε πάνω από 50%.

Στις ΗΠΑ επίσης τα νούμερα δεν είναι τόσο ελκυστικά. Σύμφωνα με την Wall Street Journal και το FBI, η μέση «μπάζα» ανά ληστεία είναι 5.521 δολλάρια (4.370 ευρώ).

Η έρευνα επίσης αναφέρει πως οι ληστείες τραπεζών μειώνονται κάθε χρόνο σε ΗΠΑ και Μεγ. Βρετανία. Αντίθετα, στη Μεγ. Βρετανία αυξάνονται οι ληστείες σε οχήματα μεταφοράς χρημάτων.
Πηγή skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα