Σε βρετανικό έδαφος «πατά» ο Βλαντιμίρ Πούτιν για πρώτη φορά από το 2005

Η κατάσταση στη Συρία, με φόντο το σινορωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και οι διμερείς σχέσεις πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στη Βρετανία, την πρώτη έπειτα από μία ολόκληρη επταετία. Μετά την Ντάουνινγκ Στριτ ο Πούτιν θα παρακολουθήσει τον αγώνα τζούντο στο Ολυμπιακό Λονδίνο.

Εν όψει της άφιξης του Ρώσου προέδρου,

Βρετανοί μουσικοί απηύθυναν έκκληση στις ρωσικές Αρχές για μία δίκαιη δίκη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot. Σε ανοιχτή επιστολή τους στους Times οι Βρετανοί μουσικοί τονίζουν ότι είναι «απόλυτα δυσανάλογη» μία επταετή ποινή κάθειρξης για τις τρεις γυναίκες του γκρουπ που δικάζονται για ένα τραγούδι-διαμαρτυρία κατά του Πούτιν έξω από καθεδρικό ναό της Μόσχας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε βρεθεί τελευταία φορά στη Βρετανία κατά τη Σύνοδο της G8 στο Γκλίνγκλις.

Η σημερινή επίσκεψη έχει ανεπίσημο χαρακτήρα· μέχρι πρόσφατα δεν ήταν σαφές εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επρόκειτο να ταξιδέψει στη Βρετανία των Ολυμπιακών Αγώνων δεδομένης της απόφασής του να μην παραστεί στην Τελετή Έναρξης, σημειώνει το BBC.

Οι συνομιλίες του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον έρχονται δύο εβδομάδες αφότου Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για μεγαλύτερη πίεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, τη στιγμή που οι δυνάμεις του μάχονται για ανακτήσουν τον έλεγχο στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία έφθασαν στο ναδίρ μετά τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB, και επικριτή του Πούτιν, Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο το 2006. Η Ρωσία αρνήθηκε να εκδώσει τον Αντρέι Λουγκοβόι, βασικό ύποπτο για τη δηλητηρίαση του Λιτβινένκο με ραδιενεργό πολώνιο-210.
Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα