Προειδοποίηση Ομπάμα προς τη Μόσχα

Κυρώσεις σε βάρος ρώσων αξιωματούχων επέβαλαν και οι ΗΠΑ, «για υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών και θεσμών στην Ουκρανία». Αυστηρό μήνυμα στη Μόσχα έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να καταστήσουν σαφές στη Μόσχα ότι περαιτέρω πρόκληση (στην Ουκρανία) δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα εκτός από την υποβάθμιση της θέσης της Ρωσίας στον κόσμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ

τόνισε ότι συνεχίζει να υπάρχει τρόπος να επιλυθεί διπλωματικά η κρίση, ενώ επισήμανε «τη σοβαρή δέσμευση» του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα των μελών του.

Οι κυρώσεις που αποφάσισε η Ουάσινγκον, λίγο μετά από αντίστοιχη κίνηση της Ε.Ε ως αντίδραση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, αφορούν στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων επτά ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων και βουλευτών, καθώς και τεσσάρων αυτονομιστών ηγετών της Κριμαίας.

Στους αξιωματούχους αυτούς περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν και η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής, Βαλεντίνο Ματβιγένκο.

«Οι σημερινές ενέργειες στέλνουν δυνατό μήνυμα στη ρωσική κυβέρνηση ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις πράξεις τους που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» διαμήνυσε ο Λευκός Οίκος, με ανακοίνωσή του. Επανέλαβε ότι είναι «παράνομο το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας».

Το Κίεβο ανακάλεσε τον ουκρανό πρεσβευτή στη Μόσχα

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας στη Ρωσία για διαβουλεύσεις στο Κίεβο σχετικά με τις διεθνείς επιπτώσεις των εξελίξεων στην περιοχή της Κριμαίας.

«Σε σχέση με την κατάσταση στην Κριμαία και την αναγκαιότητα να συζητηθούν ορισμένες από τις διεθνείς της διαστάσεις, η ουκρανική πλευρά ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Ρωσική Ομοσπονδία, τον Βολόντιμιρ Γελτσένκο», ανέφερε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.
Πηγή enet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα