Πολιορκημένοι σε τέμενος του Καΐρου διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι

Πυροβολισμοί ακούστηκαν γύρω από το τεμενος Φατέχ του Καΐρου, όπου παραμένουν περίπου 700 διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι, περικυκλωμένοι όχι μόνο από στρατό και αστυνομία αλλά και από αντιτιθέμενους στον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο. Ανυποχώρητοι οι ισλαμιστές, καλούν σε «εβδομάδα οργής» με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Μικρή ομάδα από τους αποκλεισμένους στο τέμενος είχαν βγει

το μεσημέρι, αλλά η πλειονότητα παραμένει εντός λέγοντας πως δεν πιστεύει τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι θα είναι ασφαλής η έξοδός τους. Νωρίς το απόγευμα, γύρω από το τζαμί ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Οι νεκροί από τη βία Παρασκευής έχουν φτάσει τους 173: Το τελευταίο τριήμερο δηλαδή, 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αίγυπτο στα επεισόδια.

Ομάδα των δυνάμεων ασφαλείας μπήκε το πρωί του Σαββάτου στο τζαμί για να διαπραγματευτεί την έξοδο των διαδηλωτών. Oι διαδηλωτές είχαν μπει στο τζαμί το βράδυ της Παρασκευής αναζητώντας καταφύγιο από τη βία στην πλατεία Ραμσή, ένα από τα θερμότερα σημεία έντασης στο Κάιρο την «ημέρα της οργής».

Οι αποκλεισμένοι στο τζαμί φοβούνται, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, όχι μόνο πως θα συλληφθούν αλλά και επίθεση από κόσμο που βρίσκεται έξω από το τέμενος. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του δικτύου, η αστυνομία είχε προσπαθήσει να αδειάσει την πλατεία Ραμσή γύρω από το τέμενος, αλλά ο κόσμος φαίνεται ότι επέστρεφε.

Σε τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν, τρεις γυναίκες βγήκαν από το τζαμί με τη συνοδεία στρατιωτών ενώ εξοργισμένο πλήθος τις είχε κυκλώσει φωνάζοντας συνθήματα.

Διαδηλωτές αναφέρουν ότι μέσα στο τζαμί βρίσκονται δύο σοροί: Μίας γυναίκας που πέθανε στο τέμενος από ασφυξία από δακρυγόνο που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας το βράδυ και ενός άνδρα που έχει τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρες.

Οιωνός αλληλοσπαραγμού οι νέες εκκλήσεις σε διαδηλώσεις;

Ο επίσημος απολογισμός των συγκρούσεων την Παρασκευή σε όλη τη χώρα έχει ανέβει σε τουλάχιστον 173 νεκρούς, εκ των οποίων οι 95 στο κεντρικό Κάιρο. Τουλάχιστον δέκα από τους νεκρούς είναι αστυνομικοί. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν και καλούν σε «εβδομάδα οργής», προαναγγέλλοντας πορείες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα κάθε ημέρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πρωί του Σαββάτου, στο υπόλοιπο Κάιρο επικρατεί σχετική ηρεμία, με την παρουσία όμως του στρατού και της αστυνομίας να παραμένει ισχυρότατη.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν 1.004 υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων. Οι μισοί από αυτούς, οι 558, συνελήφθησαν στο Κάιρο.

Όπως ανέφεραν οι Αρχές, οι συλλήψεις των «στοιχείων από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους» έγιναν για την διάπραξη «πράξεων τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων».

Η σύγκρουση κινδυνεύει να μπει σε ακόμη σκοτεινότερη φάση, καθώς πλέον η αντιπαράθεση στο δρόμο δεν γίνονται μόνο με τις δυνάμεις ασφαλείας ή μόνο με πέτρες και δακρυγόνα: Χρήση όπλων γίνεται στο δρόμο τόσο από υποστηρικτές του Μόρσι αλλά και από πολίτες που αντιτίθενται στους ισλαμιστές (εκτός από αστυνομικούς με πολιτικά).

Ανάμεσα στους νεκρούς της Παρασκευής βρίσκεται και ο γιος ενός από τα ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, του Μοχάμεντ Μπαντιέ. Ο 38χρονος Αμμάρ Μπαντιέ πέθανε από πυροβολισμό στην πλατεία Ραμσή, όπως ανακοίνωσε το κόμμα.

Απών από το δίκη του ο Μουμπάρακ λόγω της κατάστασης

Παράλληλα, ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν προσήλθε το Σάββατο στη συνεδρίαση του δικαστηρίου που κρίνει την έφεση του Αιγύπτιου πρώην ηγέτη στην καταδίκη του για συνωμοσία για τη δολοφονία διαδηλωτών το 2011.

Τόσο ο Μουμπάρακ όσο και οι δύο γιοι του Αλαά και Γκαμάλ, τους οποίους βαρύνουν κατηγορίες διαφθοράς, δεν προσήλθαν για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης στην αίθουσα για λόγους ασφαλείας. H διαδικασία αναβλήθηκε για τις 25 Αυγούστου.

Ο Μουμπάρακ κρατείται στις φυλακές Τόρα νότια του Καΐρου, όπου έχουν επίσης μεταφερθεί και τα περισσότερα από τα ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων που συνελήφθησαν μετά την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου. Ο ίδιος ο Μόρσι, υπενθυμίζεται, κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα