Ο Τσίπρας «γύρισε το χαρτί»

…και ο Μητσοτάκης κινδυνεύει να μείνει με το «μουτζούρη»

Γράφει ο Πολιτικός

Στην επικοινωνιακή διαχείριση της πολιτικής συμφωνίας για το Eurogroup στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση με στόχο να πείσει την κοινωνία ότι για κάθε ένα ευρώ που θα παίρνει το κράτος από την ψήφιση των νέων μέτρων θα επιστρέφεται άλλο ένα. Άρα, το δημοσιονομικό άθροισμα θα είναι μηδενικό.

Γίνεται σαφές μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup ότι η συμφωνία προβλέπει ψήφιση μέτρων (που δεν θα έχουν προληπτικό χαρακτήρα) από τη Βουλή

και τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019. Όμως ταυτόχρονα θα ψηφιστεί και το πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων που έχει ως στόχο να ισοφαρίσει τις απώλειες από το πακέτο που επέβαλαν οι δανειστές.

Κυβερνητικές πηγές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη λέξη που χρησιμοποίησε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τη λέξη «νετ» όταν αναφέρθηκε στα δημοσιονομικά μέτρα που θα νομοθετηθούν θέλοντας να δείξει ότι αυτά θα είναι «καθαρά», δηλαδή στο μηδέν από άποψη δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Στο επίμονο ερώτημα γιατί θα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές και πρωτίστως το ΔΝΤ αφού οδηγούν στο περίφημο «δημοσιονομικό ουδέτερο» οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι οι θεσμοί θέλουν να δουν πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις φράση που κατ’ επανάληψη χρησιμοποίησε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το θέμα είναι ότι το Μαξίμου παίρνει βαθιά ανάσα μετά τη συμφωνία της Δευτέρας καθώς ακυρώνει την επιχειρηματολογία της ΝΔ ότι δεν επιθυμεί να κλείσει η συμφωνία ή ότι προκαλεί καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης βλάπτοντας τη χώρα. Η αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι περισσότερο από έκδηλη καθώς βλέπει ακόμα ένα αφήγημα της να «καίγεται», αλλά και να έχει εκτεθεί στα μάτια της κοινής γνώμης με τη στάση της για «εκλογές εδώ και τώρα». Πλέον οι γκρίνιες θα αρχίσουν να εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση για τη στρατηγική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης που για ακόμα μια φόρα οδήγησε σε εγκλωβισμό και αδιέξοδο το κόμμα του και επέτρεψε στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα που ήταν με την πλάτη στον τοίχο «να γυρίσει το χαρτί» και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει να μείνει με το… μουτζούρη στα χέρια.

Η κυβέρνηση καλείται συγχρόνως να περάσει το μήνυμα και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι το «πακέτο» είναι ικανοποιητικό γνωρίζοντας ότι ακόμη και με το «ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας» ορισμένοι βουλευτές παραμένουν ακόμη και τώρα δύσπιστοι. Αυτό θα γίνει σε άμεσο χρόνο αφού αμέσως μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και το Staff Level Agreement μέτρα και αντίμετρα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή. «Το ταχύτερο δυνατόν» αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς δήλωσε πως εάν τα έσοδα το επιτρέψουν η έκτακτη 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους θα δοθεί και το 2017.

The post Ο Τσίπρας «γύρισε το χαρτί» appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα