Νέα εμπλοκή με την τρόικα – άγνωστη η επιστροφή της στην Αθήνα

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα σηματοδοτεί η απόφαση των δανειστών να ακυρώσουν την προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα. Ένα 24ωρο μετά από μια ακόμα τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Όλι Ρεν, ο Πολ Τόμσεν αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι… διαφωνούν, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters

ότι η επίσκεψη ανακλήθηκε, ενώ και εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για το πότε ακριβώς θα επιστρέψει η τρόικα!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση «κολλάει» κυρίως στις απαιτήσεις των δανειστών για αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, καθώς και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2014 εκτιμάται ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης. «Αγκάθι» χαρακτηρίζεται το δημοσιονομικό «κενό», που σύμφωνα με την Αθήνα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, αλλά με ανοικτή ακόμα τη διαπραγμάτευση για την «τρύπα» του νέου Φόρου Ακινήτων. Ως «αγκάθια» χαρακτηρίζονται επίσης η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και οι αμυντικές βιομηχανίες.

Η Κομισιόν δηλώνει πως είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στο Reuters ότι «πρέπει να καταστεί σαφές ότι υπάρχει πιθανότητα να πλησιάσουμε σε συμφωνία με την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις πριν πάει η τρόικα εκεί».

Σε ανακοίνωσή του, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι οι επαφές συνεχίζονται, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα εντός του Δεκεμβρίου. Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι δεν τον προβληματίζει η απόφαση των δανειστών για την αναβολή της επιστροφής τους, αποδίδοντάς τη στο γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία επί όλων των προαπαιτούμενων. Ερωτηθείς ποια ζητήματα εκκρεμούν, είπε πως πρόκειται για «δυο – τρία διαρθρωτικά θέματα κυρίως και λιγότερο τα δημοσιονομικά».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με τις τεχνικές ομάδες που έρχονται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και σημείωσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία. Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις διατηρεί «θολή» την εικόνα για το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα εκταμιευθεί η δόση των 3,1 δισ. ευρώ που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος του έτους. Ωστόσο, όπως παρατηρούν και παράγοντες της αγοράς, οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας δεν είναι πιεστικές όπως άλλοτε, καθώς έως το τέλος Μαρτίου εκκρεμεί μόνο η πληρωμή ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η παρουσία του πρωθυπουργού στο «Κολλέγιο Επιτρόπων» την ερχόμενη Τετάρτη, όπου με αφορμή την παρουσίαση της ελληνικής ατζέντας εν όψει της ανάληψης της προεδρίας, θα συζητηθεί και η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός Συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα