Με τον Τζον Κέρι συναντάται ο πρωθυπουργός πριν το ραντεβού με τον Ομπάμα

Με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι συναντάται το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ στις 21:55 το βράδυ θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για το ραντεβού με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα διαρκέσει 55 λεπτά.

Μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας κάνουν λόγο για αναβάθμιση, από την πλευρά των ΗΠΑ,

της επίσκεψης της πρωθυπουργού, με αφορμή τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, πριν από το τετ-α-τετ με τον Ομπάμα, και τη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας κατά τη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο.

Όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.

Θα συμμετάσχουν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη συνάντηση με τον Τζον Κέρι αναμένεται να τεθούν όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, δεδομένης της κατάστασης στη Συρία και την Αίγυπτο.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Οι πρώτες συναντήσεις

Με την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στα γραφεία της Washington Post και τη συνάντησή του με το δημοσιογραφικό επιτελείο της αμερικανικής εφημερίδας, ξεκίνησε το πρόγραμμα των επαφών στο πλαίσιο του ταξιδιού στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα