Κίεβο: Επίτευξη συμφωνίας ύστερα από ολονύχτιες συνομιλίες

Μια συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία επιτεύχθηκε κατά τις ολονύκτιες συνομιλίες με συμμετοχή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης και τριών υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής από την προεδρική υπηρεσία Τύπου στο Κίεβο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αλλά δεν γίνονται γνωστές λεπτομέρειες.

Η αντιπολίτευση και οι

υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την επίτευξη συμφωνίας και διπλωματικές πηγές είπαν πως οι συνομιλίες υπήρξαν «πολύ δύσκολες».

Οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

«Οι συνομιλίες του Πολωνού, του Γερμανού και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στο γραφείο του Γιανούκοβιτς συνεχίζονται. Σε αυτές παρίστανται οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και πολλοί βουλευτές» είχε γράψει τη νύχτα της Πέμπτης στο Twitter ο Μάρτσιν Βόιστσεσόφσκι εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είναι στο Κίεβο συνοδεύοντας τον επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε, ότι οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκώντας ασφυκτική πίεση, κατάφεραν να λάβουν τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι θα γίνουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός του 2014.

«Συμφωνήθηκε με τον Γιανουκόβιτς ότι θα διεξαχθούν φέτος προεδρικές και βουλευτικές εκλογές», ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας «είναι έτοιμος» να συμφωνήσει να συσταθεί «μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συσταθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και να προχωρήσει η τροποποίηση του Συντάγματος (της Ουκρανίας) ως το καλοκαίρι» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τουσκ.

Οι συνομιλίες έγιναν στη σκιά των ασφυκτικών πιέσεων της διεθνούς κοινότητας μετά το πρωτοφανές μακελειό που σημειώθηκε την Πέμπτη με δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας ύστερα από έφοδο για ανακατάληψη της πλατείας Ανεξαρτησίας – το επίκεντρο των πολύμηνων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με θέμα τη (μη) ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ξένων πρακτορείων ειδήσεων, τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Τρίτη στην πλατεία Μεϊντάν στην καρδιά του Κιέβου, στην πιο αιματοβαμμένη στιγμή της Ουκρανίας από την εποχή της ΕΣΣΔ.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα