Κι όμως ξαναέκανε διαφήμιση!

Πειθαρχικά ελεγκτέοι Τριανταφυλλόπουλος – Χατζηνικολάου

Κι όμως το ποσό των 6.223,80 ευρώ, όπως προκύπτει από το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών (φωτο), που εισέπραξε δημοσιογράφος για διαφήμιση γνωστής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, όταν είχε κληθεί σε απολογία από το Πειθαρχικό της Ένωσης Συντακτών, περίπου ένα χρόνο πριν, σε δραματικούς τόνους και επικαλούμενος τα παιδιά του και την κρίση, είχε δηλώσει ότι δεν θα το ξανακάνει! Παρόλα αυτά το ξαναέκανε και μάλιστα κατά τη διάρκεια της δακρύβρεχτης απολογίας «έτρεχε» η διαφήμιση, σύμφωνα με τις ημερομηνίες που αναφέρονται στο τιμολόγιο!

Δικαίωμα κάθε προβεβλημένου δημοσιογράφου να εξαργυρώνει τη δημοφιλία που του έχει χαρίσει η τηλεόραση με όποιον τρόπο επιθυμεί ή θεωρεί επωφελή για τον ίδιο! Ως εκ τούτου το μεμπτό δεν είναι αυτό, αλλά η κοροϊδία, η απόκρυψη της αλήθειας και φυσικά η αδυναμία να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του!

Άλλωστε κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να απολογείται για τις πράξεις του, σε κανένα όργανο αν δεν θέλει ή δεν το αναγνωρίζει. Έχει όμως την ελάχιστη υποχρέωση να το δηλώσει και να διαχωρίσει τη θέση του!

Πειθαρχικά ελεγκτέοι Τριανταφυλλόπουλος – Χατζηνικολάου

Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τον κώδικα της ΕΣΗΕΑ οι δημοσιογράφοι – μέλη της, απαγορεύεται να πρωταγωνιστούν σε διαφημίσεις ή να προβάλλουν με έμμεσο τρόπο, προϊόντα και υπηρεσίες. Παρόλα αυτά, ο κανόνας έχει καταστρατηγηθεί από αρκετά «μεγάλα» ονόματα της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας… Για αυτό πολύ συχνά το Πειθαρχικό της Ένωσης Συντακτών καλεί τηλεοπτικούς δημοσιογράφους σε απολογία, καταλήγοντας τις περισσότερες φορές να επιβάλει αυστηρές ποινές. Τελευταία χαρακτηριστικά παραδείγματα, ήταν η περίπτωση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στις αρχές του μήνα, όπου το όργανο τον έκρινε «ένοχο» για τη διαφήμιση γιλέκων, με αποτέλεσμα να του επιβάλει τρίμηνη διαγραφή, ενώ λίγες ημέρες πιο μετά, τα μέλη του ίδιου οργάνου «καταδίκασαν» καμιά δεκαριά δημοσιογράφους – μεταξύ άλλων και τον Νίκο Χατζηνικολάου, επειδή συμμετείχαν σε διαφήμιση γνωστού ΙΕΚ Δημοσιογραφίας.

Ανεξάρτητα όμως από το τι πιστεύει ο καθένας για το θέμα, αυτό που έχει αξία στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως άλλωστε και στη ζωή, είναι η αλήθεια και φυσικά η ανάληψη της ευθύνης των πράξεων του! Από κει και πέρα, είναι δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για τη ζωή του και για τις πράξεις του.

Αντίστοιχα όμως και η Ένωση Συντακτών με τη σειρά της θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο, αλλά και τις απαιτήσεις των εργοδοτών από τους δημοσιογράφους. Και εξηγούμαστε: είναι σχεδόν προϋπόθεση για κάθε δημοσιογράφο που διατηρεί ραδιοφωνική εκπομπή ή για να αναλάβει, να εμφανίσει στον εργοδότη του, χορηγό! Αποτέλεσμα, οι περισσότερες ενημερωτικές ραδιοφωνικές εκπομπές αυτή την στιγμή να χορηγούνται από κάποια εταιρία, με τον δημοσιογράφο να έχει την υποχρέωση να αναφέρεται σε αυτήν.

Keywords
Τυχαία Θέματα