Ιδρυτική διακήρυξη SOSeMME

Ο ΕΔΟΕΑΠ καταρρέει κάτω από την πίεση φανερών (παροχές) και κρυφών ελλειμμάτων (ΑΚΑΓΕ). Το λουκέτο δεν αντιμετωπίζεται με μετάθεση ευθυνών και δημοψηφίσματα. Η κρίση δεν θα λυθεί με την εισαγγελική έρευνα, όποια κι αν είναι τα πορίσματά της. Ακόμη κι αν βάλουμε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις στη φυλακή, λεφτά για τις συντάξεις και την περίθαλψή μας, δεν πρόκειται να βρεθούν. Απαιτούνται γρήγορα αποφάσεις για να μην κηρύξει στάση πληρωμών τον Μάρτιο.

Οι ομόφωνες προτάσεις Σόμπολου, Τσαλαπάτη και Χριστοδουλίδου,

να πάρουμε αγγελιόσημο από το ΤΣΠΕΑΘ, καθώς και αγγελιόσημο και κοινωνικό πόρο από όλες τις εφημερίδες, είναι σωστές αλλά δεν επαρκούν. Τέτοια έσοδα είναι ασπιρίνη (στα τέσσερα) για τον καρκίνο (του ΕΔΟΕΑΠ).

Χρειάζονται να ληφθούν πολύ γενναία μέτρα για τη σωτηρία του Ταμείου, όπως:

Α. Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των συνεδρίων της ΠΟΕΣΥ, για την ενοποίηση όλων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του κλάδου, δηλαδή των ΤΕΑΣ Βόλου και Πάτρας με τον ΕΔΟΕΑΠ, με αντίστοιχη τροποποίηση του Καταστατικού. Δημιουργούμε ισχυρό ταμείο και λύνουμε τις ανισότητες. Οι απολυμένοι της ΕΡΤ, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη παίρνουν μέσο επίδομα ανεργίας 600 ευρώ και τα απολυμένα μέλη της ΕΣΗΘΣΕΕ και ΕΣΗΕΠΗΝ παίρνουν επιδόματα ανεργίας από 800 έως 1.000 ευρώ. Πόροι υπάρχουν.

Β. Ο κλάδος ανεργίας του ΤΣΠΕΑΘ να προσχωρήσει στον ΕΔΟΕΑΠ αφού πάρει τους πόρους που χρειάζεται από τις άλλες διευθύνσεις του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ώστε να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση και σωστή διαχείριση όλων των προβλημάτων και των ανέργων. Προς την κατεύθυνση αυτή, θετικές πρέπει να θεωρηθούν οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση (ypakp.gr/6997.zip) για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, που πολλά διοικητικά συμβούλια Ενώσεων συγκαλύπτουν.

Γ. Η ΕΣΗΕΠΗΝ και η ΕΣΗΕΘΣΕΕ, μετά τις δραματικές εξελίξεις στον περιφερειακό τύπο, έχουν καταντήσει σωματεία «σφραγίδα» των 100 εργαζομένων και 400 ανέργων. Σε λίγο δεν θα έχουν ούτε αποθεματικά να δώσουν τα απαραίτητα επιδόματα. Με τη συγχώνευση ΕΔΟΕΑΠ και ΤΕΑΣ ανοίγει ο δρόμος για να ενταχθούν στην ΕΣΗΕΑ, φυσικά μαζί με το ποσοστό αγγελιοσήμου που παίρνουν και την περιουσία τους, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία όλων (ξενοδοχεία, κοινοτικά προγράμματα, ψηφιακές βιβλιοθήκες, μουσείο τύπου κ.λπ.). Η συγχώνευση προσφέρει μεγάλες οικονομίες κλίμακας, με τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων, εξόδων παράστασης κ.λπ. Αυτά μπορούν να στηρίξουν περαιτέρω την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ-ΤΕΑΣ.

Δ. Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες από τις κύριες, μόνο οι λίγοι και εκλεκτοί. Με τους νέους πόρους, όλοι οι συνταξιούχοι του ΕΔΟΕΑΠ-ΤΕΑΣ θα μπορούν να έχουν το ίδιο επίπεδο παροχών, ως ισότιμοι μεριδιούχοι.

Ε. Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις μας οφείλουν να γίνουν επιτέλους εργατικά σωματεία, εντασσόμενα πλήρως στη δύναμη της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων, λαμβάνοντας αντίστοιχη χρηματοδότηση. Όλο το αγγελιόσημο πρέπει να καταλήγει στον ενοποιημένο ΕΔΟΕΑΠ-ΤΕΑΣ. Με την μετατροπή αυτή θα περισσέψουν σημαντικοί πόροι που σήμερα διατίθενται σε μη συνδικαλιστικές δραστηριότητες.

ΣΤ. Καταγγέλλουμε την αδράνεια των Ενώσεων για την έλλειψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η έλλειψη ΣΣΕ έχει δημιουργήσει τεράστια «τρύπα» εισφορών. Η ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΗΕΜΘ, η ΕΣΗΕΠΗΝ και η ΕΣΗΕΘΣΕΕ πρέπει να προσχωρήσουν άμεσα στην ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση για τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε δημόσια ΜΜΕ για να μπει πάτος στο βαρέλι των συνεχών περικοπών. Ταυτόχρονα, με κινητοποιήσεις όλου του κλάδου (τουλάχιστον 24ωρες) να πιέσουν για ενιαία Πανελλαδική Σύμβαση Εργασίας στα Μέσα Ενημέρωσης.

Ζ. Το δημόσιο απέδειξε ότι είναι ακατάλληλο να διαχειριστεί την είσπραξη του αγγελιοσήμου. Ο κοινός φορέας ΕΔΟΕΑΠ-ΤΕΑΣ ως ιδιωτικός μπορεί να δουλέψει αποτελεσματικά και να αυξήσει τα έσοδα. Προτείνουμε, επίσης, να ιδρυθεί κοινωνική συνεταιριστική οργάνωση με τα χρήματα των ενώσεων-μελών, η οποία θα δουλεύει όπως οι ιδιωτικές εταιρίες factoring των τραπεζών. Αυτή η κοινωνική συνεταιριστική οργάνωση μπορεί να απασχολήσει δεκάδες άνεργους πρώην δημοσιογράφους και πρώην υπαλλήλους ΜΜΕ. Πρόσθετα έσοδα μπορούν να προκύψουν μέσα από επωφελείς αμοιβαίες συνεργασίες με τράπεζες και άλλα ασφαλιστικά ταμεία ΝΠΙΔ (ενοικίαση εργαζομένων) και από κοινοτικά προγράμματα. Η αρχική επένδυση να χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια που συνεχίζουν να λαμβάνουν οι Ενώσεις, από τον ΕΔΟΕΑΠ και τα ΤΕΑΣ.

Οκτώβριος 2013

Συντάκτες, Ομοιοεπαγγελματίες & Συναφείς Ειδικότητες ΜΜΕ

* Δήλωσε συμμετοχή και κατέθεσε προτάσεις στο: sosemme.wordpress.com (email [email protected])

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΑΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Keywords
Τυχαία Θέματα