Η τελική πρόταση στον Τσίπρα και η πίεση στον Κουβέλη στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών

Αύριο θα γίνουν οι επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί μια λύση και να υπάρξει μια έστω και προσωρινή κυβέρνηση. Αυτό που κυκλοφορεί εντόνως στα δημοσιογραφικά γραφεία αυτές τις ώρες είναι ότι από την πλευρά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων εταίρων με τους οποίους υπάρχουν συνεχείς άτυπες και off the record συνεννοήσεις, θα γίνει μια νέα πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα,

ώστε είτε να σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση με την υποστήριξη των υπολοίπων, είτε να υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, η πρόταση θα κάνει λόγο για αναστολή των μέτρων του μνημονίου, που πρέπει να ληφθούν τους επόμενους μήνες μέχρι τον Δεκέμβρη και στην διάρκεια αυτών των μηνών θα υπάρχει σε εξέλιξη η συγκρότηση ενός σχεδίου, όχι καταγγελίας ή άμεσης αποχώρησης από το μνημόνιο, αλλά σταδιακής απεμπλοκής ή εναλλακτικά η διατήρηση του με χαλαρότερο λουρί, δηλαδή με άπλωμα χρονικό των μέτρων και υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό.

Ο Α. Τσίπρας θα πιεστεί και με ένα δεύτερο επιχείρημα στο οποίο θα γίνεται αναφορά ότι πρέπει να αναλάβει ευθύνες και να μην κοιτάξει το στενό κομματικό συμφέρον του. Ακριβώς αυτό θα είναι και το επιχείρημα στον Φ. Κουβέλη, αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια να πειστεί ο Α. Τσίπρας. Θα πουν στον Κουβέλη δηλαδή, να προχωρήσουν σε μια κυβέρνηση με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο πρωθυπουργό και σταδιακό σχέδιο απεμπλοκής από το μνημόνιο και ότι ο ίδιος ως συνετός και ευρωπαϊστής αριστερός πρέπει να αναλάβει ευθύνες, αλλά και είσοδο και μάλιστα ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης και θα του επισημάνουν ότι αν δεν το πράξει τώρα που είναι σε προσωπικό επίπεδο χρυσή ευκαιρία για τον ίδιο, τόσο πολιτικά όσο και ηλικιακά (είναι ήδη 65 ετών) πότε θα ξαναβρεί τέτοια ευκαιρία να είναι πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό;

Κάπως έτσι περιγράφεται αυτές τις ώρες η κατάσταση, με την υποσημείωση βέβαια ότι όλες οι φανερές και μυστικές δημοσκοπήσεις, αλλά και η τάση που υπάρχει διάχυτη αυτή τη στιγμή στην κοινωνία, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει και μάλιστα σημαντικά τα ποσοστά του, γεγονός που σίγουρα μετράει πολύ, τόσο στον σχεδιασμό του Α. Τσίπρα, όσο και των υπολοίπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα