Η αστυνομία των ΗΠΑ «την έχει ακούσει» από τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας

Οι… κεφάτες οδηγίες ως προς την επιτρεπόμενη χρήση μαριχουάνας που ανέβασε στην ιστοσελίδα της η αστυνομία του Σηάτλ έχουν γίνει διαδικτυακή επιτυχία καθώς οι αρχές της Ουάσινγκτον προετοιμάζονται για τις αλλαγές που φέρνει το πρόσφατο εκλογικό δημοψήφισμα που νομιμοποίησε το ναρκωτικό.

Η ανάρτηση με τίτλο «Marijwhatnow?», δηλαδή «Μαριχουάνα, τι γίνεται τώρα;» προσπαθεί να εξηγήσει τι επιτρέπεται και τι όχι με το νέο νόμο, που θα αρχίσει να ισχύει στις 6 Δεκεμβρίου. Χρησιμοποιώντας

μια γλώσσα με αρκετή δόση χιούμορ που αδιαμφισβήτητα θα εκτιμήσει το κοινό στο οποίο απευθύνεται, η ανάρτηση περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως: «Οι αστυνομικοί θα μπορούν να καπνίζουν μαριχουάνα;» Απάντηση: «Για έως τώρα, όχι. Αυτό είναι ακόμα πολύπλοκο».

Η ανακοίνωση κάνει σαφές ότι ο νέος πολιτειακός νόμος συγκρούεται με την ομοσπονδιακή νομοθεσία για την οποία η κατοχή μαριχουάνας παραμένει παράνομη. Σημειώνει ωστόσο ότι τουλάχιστον στο Σηάτλ οι αστυνομικοί θα ακολουθούν τον πολιτειακό νόμο που επιτρέπει στους ενήλικες άνω των 21 ετών να κατέχουν 1 ουγκιά μαριχουάνας (28 γραμμάρια περίπου), για προσωπική χρήση.

Όλα αυτά ισχύουν από τις 6 Δεκεμβρίου και μετά, οπότε η ανάρτηση θέτει το εύλογο ερώτημα «Τι θα γίνει αν με πιάσουν με μαριχουάνα πριν από τότε;» Απάντηση: «Κράτα την αναπνοή σου…»

Το πιο δημοφιλές μέρος της ανάρτησης πάντως είναι η ερώτηση «Η αστυνομία κατέσχεσε κάμποση μαριχουάνα μου πριν περάσει ο νόμος. Μπορώ να την έχω πίσω;» Η απάντηση είναι μονολεκτική: «Όχι».

Ο Τζόνα Σπάνγκελθαλ-Λι, ο δημοσιογράφος του γραφείου Τύπου της αστυνομίας που έγραψε το κείμενο είπε στο The Associated Press: «Προσπαθώ να γράφω αναρτήσεις που θα ήθελα να διαβάσω κι εγώ. Ήξερα ότι θα είχαμε πολλές απορίες για το νέο νόμο οπότε σκέφτηκα να απαντήσω σε όσα πιστεύω ότι θα ρώταγαν πολίτες ή δημοσιογράφοι».

Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της αστυνομίας κλείνει μάλιστα με το απόσπασμα από την ταινία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» όπου ο Γκάνταλφ και ο Μπίλμπο απολαμβάνουν αυτό που χαρακτηρίζουν ως «το καλύτερο χόρτο σε όλο το Southfarthing». Γι’ αυτό αλλά και γενικότερα για το ανάλαφρο ύφος του κειμένου, ο Σπάνγκελθαλ-Λι σημειώνει ότι απλά προσπαθεί να γράψει για τους αναγνώστες. «Θέλουμε η αστυνομία να είναι προσιτή. Δεν υπάρχει λόγος να μην είναι διασκεδαστική και ενημερωτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα