«Εξέταση» των παρακολουθήσεων της NSA προαναγγέλλει ο Λευκός Οίκος

Υπό το βάρος της δυσφορίας από την Ευρώπη μετά τις αποκαλύψεις για το εύρος των παρακολούθησεων της NSA, ο Λευκός Οίκος αναγνωρίζει την ανάγκη «επιπλέον περιορισμών» στη συλλογή πληροφοριών και προαναγγέλλει πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί έρευνα για τις δυνατότητες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Πηγές θέλουν τις ΗΠΑ να προσανατολίζονται και στον τερματισμό παρακολούθησης ηγετών.

Επικριτική στο εύρος της δράσης

της NSA εμφανίζεται και η επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, Νταιάν Φάινσταϊν, ενώ την Τρίτη οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών εμφανίζονται ενώπιον επιτροπής της Βουλής.

Ο επικεφαλής της NSA Κιθ Αλεξάντερ, ο υποδιοικητής Κρις Ίνγκλις, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάππερ και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Τζέιμς Κόουλ θα παρουσιαστούν το απόγευμα της Τρίτης σε δημόσια ακρόαση ενώπιον της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής.

Εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου τόνισε ότι «αναγνωρίζουμε πως χρειάζονται επιπλέον περιορισμοί στο πώς συλλέγουμε και χρησιμοποιούμε πληροφορίες», λέγοντας πως χρειάζεται να βρεθεί ισορροπία μεταξύ της ανάγκης συλλογής πληροφοριών και του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων.

Ο Λευκός Οίκος «έχει ξεκινήσει εξέταση των δυνατοτήτων παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών, η οποία και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου, Τζέι Κάρνεϊ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, υπογράμμισε, «έχει πλήρη εμπιστοσύνη» τόσο στον επικεφαλής της NSA Κιθ Αλεξάντερ όσο και στα υπόλοιπα ανώτατα στελέχη.

Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε, σε συνέντευξή του στο ABC, πως πρέπει «να διασφαλιστεί ότι αυτό που είναι σε θέση να κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν πρέπει αυτόματα να εξισώνεται με αυτό που κάνουν στην πράξη».

Παράλληλα, το Associated Press υποστηρίζει, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, πως η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τον τερματισμό των επιχειρήσεων παρακολούθησης συμμαχικών ηγετών (μετά το σάλο που ξέσπασε με το κινητό της Άνγκελα Μέρκελ).

Η απόφαση, σημείωσε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστικά καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη εσωτερική έρευνα.

Επικρίσεις και από τη Γερουσία

Ιδιαίτερο βάρος παίρνει η τοποθέτηση της Νταϊάν Φάινσταϊν, προέδρου της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας: Η δημοκρατική γερουσιαστής κάλεσε για «πλήρη αναθεώρηση όλων των προγραμμάτων συλλογής πληροφοριών» από τις αμερικανικές υπηρεσίες, μετά τις αποκαλύψεις ιδιαίτερα για τις συμμαχικές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Φάινσταϊν ανέφερε επίσης ότι η NSA ενημέρωνε μεν τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου για σειρά ζητημάτων (ανάμεσά τους και τις δικαστικές εξουσιοδοτήσεις για τις παρακολουθήσεις) αλλά όχι για την παρακολούθηση ξένων ηγετών.

«Αναφορικά με τη συλλογή πληροφοριών από την NSA σχετικά με τις ηγεσίες συμμαχικών χωρών -ανάμεσά τους, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Μεξικό και τη Γερμανία- να δηλώσω απερίφραστα: Είμαι απολύτως αντίθετη» είπε η Φάινσταϊν.

Ο τόνος της Φάινσταϊν πάντως, ας σημειωθεί, διαφέρει από εκείνο που κράτησε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής Μάικ Ρότζερς -ο οποίος, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο ζήτημα των ξένων ηγετών, απέρριψε ως παραπλανητική την «αποσπασματκή» παρουσίαση του προγράμματος πληροφοριών και υποστήριξε πως καθιστά ασφαλέστερη και την ίδια την Ευρώπη.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα