Ευρωβουλή: Αποσύρεται ο Φερχόφσταντ

Ταγιάνι και Πιτέλα οι δύο βασικοί υποψήφιοι

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις αυτή την ώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι 751 ευρωβουλευτές καλούνται σήμερα να εκλέξουν τον νέο πρόεδρό τους, σε μία επίμαχη ψηφοφορία αφού τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν συμφώνησαν σε έναν κοινό υποψήφιο για να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά των ευρωφοβικών πολιτικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκι

Φέρχοφστατ απέσυρε την υποψηφιότητά του ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμμαχία της ομάδας του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπέρ του υποψήφιου Αντόνιο Ταγιάνι.

«Εδώ και λίγα λεπτά, ο κ. Φέρχοφστατ μου ανακοίνωσε ότι απέσυρε την υποψηφιότητα που είχε προηγουμένως αναγγείλει», ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς προς το Ημικύκλιο στο Στρασβούργο.

«Το ALDE και το PPE σχημάτισαν φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης», ανακοίνωσαν οι δύο ευρωομάδες στο Twitter.

«Το PPE ωθούσε πάντα προς μία προσέγγιση που θα βασίζεται στη συνεργασία . Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή αυτή. Καλούμε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να έρθουν μαζί μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της Ενωσης, πράγμα που είναι απολύτως αναγκαίο», δήλωσε από την πλευρά του ο Γκι Φέρχοφστατ.

«Με τον Τραμπ, με τον Πούτιν, με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, είναι κρίσιμο να συνεργασθούμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ενωση», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ALDE.

Ολόκληρη η ανακοίνωση Φερχόφσταντ:

Αγαπητοί συνάδερφοι,
Θέλω να σας ενημερώσω ότι αποσύρω την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου να σας πω ότι ήταν μεγάλη τιμή για μένα που είχα την ευκαιρία να σταθώ και να παραβρεθώ σε πολλές από τις ομάδες σας και να συζητήσω αυτό το σημαντικό ζήτημα με εσάς.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει καταστεί σαφές πως οι πολιτικές εδώ μέσα είναι εξαιρετικά κατακερματισμένες. Είμαι πεπεισμένος πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποδυναμωθεί, ενώ οι ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν από εμάς να συνεργαστούμε και να βρούμε λύσεις στις πολυάριθμες κρίσεις που απειλούν την ήπειρό μας.

Αυτός είναι ο λόγος που θέλω να αρχίσω να εργάζομαι σε μία νέα, ευρύτερη και φιλοευρωπαϊκή συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ομάδα μου έχει συνάψει συμφωνία με το ΕΛΚ. Αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για την μεταρρύθμιση και ενίσχυση της Ένωσής μας. Είναι απολύτως απαραίτητο. Με τον Τραμπ, τον Πούτιν και πολλές άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, είναι το κλειδί για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό το σχέδιο είναι ανοιχτό σε όλες τις φιλο-ευρωπαϊκές ομάδες. Είναι ένας συνασπισμός ιδεών. Για την αλλαγή της κατεύθυνσης στην οποία κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία συνεπάγεται ευρωπαϊκά σύνορα και μεθοριακή φύλαξη. Μια νέα διακυβέρνηση για την ευρωζώνη που θα μας βγάλει από την κρίση. Μια ευρωπαϊκή αμυντική γραμμή που θα κάνει την Ευρώπη ασφαλή και πάλι. Και συμφωνήσαμε επίσης να εξετάσουμε το κατά πόσον ή μη μια ευρωπαϊκή συμμαχία έρευνας είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος. Έχουμε επίσης δημιουργήσει μια νέα μέθοδο για να το πετύχουμε αυτό. Οι φιλελεύθεροι θα είναι μέρος ενός συνεχούς διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή αυτοί, η Επιτροπή κατέχει το δικαίωμα της πρωτοβουλίας, θα κάνουν ότι μπορούν για να συμβεί.

Επίσης, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις του Brexit θα ενισχυθεί.

Τέλος, προτείνουμε την αρχή των εργασιών αλλά και την έναρξη των προβληματισμών μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε. Ώστε η Ευρώπη να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον αυριανό κόσμο.

Με τη συμφωνία αυτή, η Ευρώπη μπορεί να αρχίσει να κινείται και πάλι προς τα εμπρός.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους σας για την ενέργεια και την αφοσίωσή σας στο Ευρωκοινοβούλιο,

Γκι Φερχόφσταντ.

Πιτέλα: Αν με εκλέξετε, θα υπηρετήσω το λειτούργημα με το κεφάλι ψηλά
Για μια τολμηρότερη Ευρώπη και ένα κοινοβούλιο ισχυρότερο, που αθ ενθαρρύνει την ποικιλομορφία, έκανε λόγο ο Τζιάνι Πιτέλα. «Θα είμαι πρόεδρος όλων, με βαθύ σεβασμό για τις διαφορές μεταξύ μας και την ισότητα των φύλων. Πιστεύω στη διαφάνεια, ώστε το κοινοβούλιο να είναι οίκος που θα μπορεί κανείς ανεμπόδιστα να κοιτάξει μέσα. Προέρχομαι από τη νότια ευρώπη, τόπο μικρό αλλά με αξιοπρέπεια, που φαίνεται να μην έχει σχέση με μέρη που ζουν τώρα στην Ευρώπη. Τώρα είμαι στο ημικύκλιο για ελπίδα για όλους τους λαούς μας. Αν με εκλέξετε, θα υπηρετήσω το λειτούργημα με το κεφάλι ψηλά, με σεβασμό και αναγνώριση για ελπίδες που όλοι τρέφετε» ανέφερε ο κ. Πιτέλα.​

Ταγιάνι: Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινοβούλιο και έναν καλό πρόεδρο
«Πιστεύω στην Ευρώπη αλλά πρέπει να αλλάξουμε. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινοβούλιο και έναν καλό πρόεδρο, καλό ρήτορα, πρόεδρο που θα υπηρετεί τους πάντες» δήλωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι και πρόσθεσε:

«Έναν πρόεδρο, όχι πρωθυπουργό. Με εμπειρία -23 χρόνια εργάζομαι, αυτό προσφέρω-, βούληση Ευρωκοινοβουλίου έναντι Συμβουλίου και Επιτροπής. Όταν βρίσκομαι ενωπιον του Συμβουλίου, θα υποστηρίζω τις ιδέες της πλειονότητας των βουλευτών όχι τις δικές μου ιδέες, θα έρχομαι να σας ενημερώνω όλους πριν μπω στο Συμβούλιο. Όχι με προσωπικό πρόγραμμα».
Πηγή ethnos.gr

The post Ευρωβουλή: Αποσύρεται ο Φερχόφσταντ appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα