Εντατικοποίηση ενημέρωσης των προσφύγων και 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας

Η ενημέρωση του Γ. Κυρίτση για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής

Καλησπέρα σας.

Συνεδρίασε σήμερα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής που συγκροτήθηκε το περασμένο Σάββατο, μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Στη συνεδρίαση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή της συμφωνίας, κατά το σκέλος που αφορά την Ελλάδα, καθώς και ζητήματα που αφορούν γενικότερα την προσφυγική κρίση.

Σε ό,τι

αφορά τη συμφωνία, η Ελλάδα κινητοποιήθηκε ήδη από το περασμένο Σάββατο και έχει, σε μεγάλο βαθμό, καλύψει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία και αφορούν την εφαρμογή της.

Την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας και απαιτούν νομικές διευθετήσεις.

Προχωρεί η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο, το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου και το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης και όλες τις υπόλοιπες επιμέρους δομές.

Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ, Γιάννης Ταφύλλης.

Επίσης, προχωράμε στην ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε Γενική Γραμματεία.

Συζητήθηκε, επίσης, το σχέδιο για πρόσληψη εποχικού προσωπικού που θα στελεχώσει την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, είναι ήδη έτοιμα τα σχέδια για τη διαδικασία επανεισδοχής και το σχέδιο εφαρμογής που αφορά την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

Σε γενικότερο επίπεδο, στη σημερινή συνεδρίαση παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία, εντός 20 ημερών, 30.000 θέσεων φιλοξενίας, πρόσθετων σε αυτές που ήδη υπάρχουν.

Αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η ανακούφιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη. Για τον λόγο αυτό, άμεσα εντείνεται η προσπάθεια ενημέρωσης των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και η διάθεση μεταφορικών μέσων για τη μετακίνηση σε θέσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αυτή τη στιγμή σε δομές φιλοξενίας. Η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς από την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, σε συνδυασμό με τις νέες θέσεις φιλοξενίας που δημιουργούνται.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε λίγο για την Ειδομένη; Συγκεκριμένα, τι προβλέπει το σχέδιό σας;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Για την αντιμετώπισητης κατάστασης στην Ειδομένη, η οποία είναι δυσάρεστη, κάνουμε δύο βήματα: Το ένα βήμα, το άμεσο βήμα, είναι να εντατικοποιήσουμε την ενημέρωση των ανθρώπων: Δηλαδή ότι υπάρχουν τα κέντρα φιλοξενίας, υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα κάποιων ανθρώπων να μεταφερθούν σε αυτά, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο που έχει να κάνει με το ότι τα σύνορα έχουν κλείσει και είναι απολύτως αδιέξοδη η παραμονή τους εκεί. Πιστεύουμε ότι μέσα στο επόμενο διήμερο θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε ανθρώπους που θα εκδηλώσουν τη διάθεση σε ήδη υφιστάμενες θέσεις, σε χώρους φιλοξενίας και από τη Δευτέρα αυτή η προσπάθεια θα εντατικοποιηθεί. Είναι πρώτη προτεραιότητα να ελαφρύνει η κατάσταση εκεί και να ανακουφιστούν οι άνθρωποι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζετε όμως ότι τα υπόλοιπα κέντρα φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα είναι ασφυκτικά γεμάτα. Πού θα πάνε δώδεκα με δεκατέσσερις χιλιάδες, δεν ξέρω εγώ πόσοι είναι σήμερα, από την Ειδομένη; Πόσες κενές θέσεις υπάρχουν στα υπόλοιπα κέντρα;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αυτή τη στιγμή η εικόνα την οποία έχουμε είναι ότι μπορούν να εξοικονομηθούνπάνω από 2.000 θέσεις άμεσα σε ήδη υπάρχουσες δομές φιλοξενίας. Και από Δευτέρα είναι πολύ πιθανόν να έχουμε διπλασιασμό αυτών των θέσεων. Από Δευτέρα θα υπάρξει μεγάλη εντατικοποίηση σε αυτή τη κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρατε την ενίσχυση της πρώτης υποδοχής η οποία θα αποτελέσει μια Γραμματεία από εδώ και πέρα. Για το άσυλο, την Υπηρεσία Ασύλου η οποία καλείται να διαχειριστεί το 80% περίπου των αιτημάτων ασύλου της Ευρώπης πια, ποια είναι η πρόβλεψη; Τι πρόκειται να γίνει;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Υπάρχουν σκέψεις και για τηνΥπηρεσία Ασύλου, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για το αν θα αναβαθμιστεί με τον ίδιο τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τα στελέχη τα οποία αναμένονται από την Ευρώπη: Υπήρχε μια πρώτη εκτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Μαρτίου η άφιξή τους. Ισχύει αυτό; Είναι εφικτό, έχει αλλάξει κάτι;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αυτή είναι η πρόβλεψη με βάση τα χαρτιά. Οι συνεννοήσεις είναι σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο, αλλά προς το παρόν δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα να εγκατασταθούν οι άνθρωποι αυτοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω πάνω σε αυτό ότι δεν έχει έρθει κανείς ακόμη από την Ευρώπη; Και πόσους περιμένουμε; Και μια δεύτερη ερώτηση. Όσον αφορά, είπατε, ότι θα υπάρξουν 30.000 επιπλέον θέσεις. Αυτές πότε θα είναι έτοιμες και πόσες υπάρχουν αυτή τη στιγμή; Και μια τρίτη ερώτηση: Ήθελα να ρωτήσω πόσα κέντρα κράτησης αυτή τη στιγμή έχουμε στην Ελλάδα; Γιατί απ’ ότι καταλαβαίνουμε και τα hotspots είναι πια κλειστά. Ισχύει αυτό ή όχι;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ξεκινάω από την τελευταία ερώτηση. Δεν υφίστανται κέντρα κράτησης, έτσι όπως τα λέτε, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τα νησιά, τα θεωρούμε κλειστές δομές υπό την έννοια ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι υπό κάποιους περιορισμούς και να είναι στη διάθεση των ελληνικών αρχών. Η αντίληψη δεν είναι να φυλακίζουμε τους ανθρώπους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις άλλες ερωτήσεις; Πόσες δομές έχουμε συνολικά αυτή τη στιγμή;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Στον πίνακα ο οποίος διανέμεται καθημερινά υπάρχει αναλυτική κατάσταση για το ποιες είναι οι δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα. Ο προγραμματισμός προβλέπει 30.000 πρόσθετες θέσεις μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ότι μέχρι να αναλάβει εκείνος υπήρχαν κάποιες ΜΚΟ που χρέωναν τη σίτιση των μεταναστών με 15 και 30 ευρώ: Έχει η διαχειριστική Αρχή για το Μεταναστευτικό την ευκαιρία να καταγράψει και να ελέγξει όλες τις ΜΚΟ που συμμετέχουν στη διαχείριση του προσφυγικού;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Γενικά, οι ΜΚΟ είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΞ. Στην περίπτωση του Προσφυγικού, υπάρχει η επαφή με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εγώ, αυτή τη στιγμή, δεν έχω κάποια κατάσταση ή κάποια ιδιαίτερη αποτύπωση, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κάποια ανεξέλεγκτη λειτουργία, χωρίς να είναι καταγεγραμμένοι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτή την προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν οριοθετηθεί τα σημεία που θα δημιουργηθούν οι επόμενες δομές φιλοξενίας; Ξέρουμε κάποιες περιοχές, κάποιους χώρους;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ναι.Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα είναι οριοθετημένα, αλλά σχετικές ανακοινώσεις θα ήταν καλύτερο να μη γίνουν από μένα, διότι μπαίνουν θέματα συνεννόησης με τις τοπικές αρχές κλπ. Οπότε, για να είμαι απολύτως ακριβής και να μην κάνω κάποιο λάθος, θα προτιμούσα να μην κάνω τέτοιου είδους ανακοινώσεις τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, στην πρώτη ερώτηση που είχα κάνει σχετικά με το πόσες ενισχύσεις από την Ευρώπη έχουν έρθει αυτή τη στιγμή σε προσωπικό, μήπως έχετε κάποιον αριθμό;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι προς το παρόν δεν έχει εγκατασταθεί στο πόστο του κανείς. Δεν γνωρίζω καν εάν έχουν ξεκινήσει να έρχονται. Εάν έχουν ξεκινήσει να έρχονται, θα μιλάμε για έναν πολύ μικρό αριθμό προς το παρόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με κάποιες καταγγελίες που έχουμε από νησιά του Β.Α. Αιγαίου: Όσον αφορά τις επιτροπές ασύλου, παρατηρείται – όπως μαθαίνουμε- κάποια κωλυσιεργία στο να τρέξουν αυτές οι διαδικασίες, ενώ υπάρχουν πρόσφυγες πρόθυμοι. Και μια άλλη πολύ σοβαρή καταγγελία, ότι εισήλθαν στη χώρα πρόσφυγες στις 20/3, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τη συμφωνία, αλλά οι άνθρωποι αυτοί καταγράφηκαν στις 23/3.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η απάντηση είναι ενιαία και για τα δύο ερωτήματα: Οι άνθρωποι που μπήκαν στις 20/3 και οι άνθρωποι που μπήκαν στις 23/3, στην πραγματικότητα εντάσσονται στο ίδιο καθεστώς. Εάν έχει γίνει αυτό το οποίο λέτε, έχει να κάνει με τριβές, ασάφειες και καθυστερήσεις που αφορούσαν το πρώτο 48ωρο, επειδή διάφορα σημεία της συμφωνίας, η οποία με είχε τεθεί σε ισχύ αλλά χωρίς να έχει ξεκινήσει η εφαρμογή, χρειάζονταν διευκρίνιση. Η αλήθεια είναι ότι – έχει παρατηρηθεί κιόλας- αρκετοί από τους ανθρώπους που έχουν έρθει από τα απέναντι παράλια δεν έκαναν αιτήσεις ασύλου. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωσή τους την ώρα που φθάνουν στη χώρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το νέο νομικό καθεστώς και τα δικαιώματά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω σε αυτό θα ήθελα να ρωτήσω: Πότε, πχ οι Πακιστανοί που έχουν έρθει πριν από τις 20/3, θα επαναπροωθηθούν, θα καθίσουν εδώ, έχουν δικαίωμα ασύλου ή όχι;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω αυτό το ερώτημα, διότι δεν εντάσσονται ούτε στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας ούτε στην ειδική διαχείριση του Προσφυγικού. Είναι θέμα που έχει να κάνει με τις αστυνομικές αρχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι το τελευταίο 24ωρο είναι μηδενικές οι ροές στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου; Είναι ο καιρός ή είναι και κάτι άλλο;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ισχύει αυτό, το ότι το τελευταίο διήμερο οι ροές ήταν πολύ μικρότερες. Σήμερα, η εικόνα που είχα μέχρι το μεσημέρι είναι πως είχαν περάσει από τα απέναντι παράλια λιγότερα από 50 άτομα. Ενδεχομένως να έχει να κάνει με τον καιρό, ο οποίος δεν είναι καλός το τελευταίο διήμερο. Εμείς θέλουμε να το παρακολουθήσουμε σε μια διάρκεια, για να δούμε αν παγιώνεται μια λογική μειωμένης ροής ή αν είναι συγκυριακό. Νομίζω ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση να το κρίνουμε καλύτερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά τη διακήρυξη κατά κάποιο τρόπο της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, τελικά θα γίνει νομοθέτημα ή θα υπάρξει μια πρότυπη διπλωματική πράξη μεταξύ των δύο χωρών;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Έχει απαντήσει σε αυτό το θέμα η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Όλγα Γεροβασίλη στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η απάντησή της ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κρίνει αναγκαίο να νομοθετηθεί κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τον Πειραιά. Γίνονται κάποιες κινήσεις, κάποιες ενέργειες για να υπάρξει ένας απεγκλωβισμός στα όποια προβλήματα υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Η ΕΡΤ έχει ξεκινήσει ένα αραβόφωνο δελτίο ειδήσεων. Πώς το κρίνετε;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Και η ΕΡΤ με το αραβόφωνο δελτίο που έχει ξεκινήσει, και το ΑΠΕ το οποίο σε συνεργασία με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με ελεύθερο wifi, που ανοίγει στη σελίδα του στα αραβικά, βοηθούν πάρα πολύ ακριβώς αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης, την οποία σας είπα ότι θέλουμε να εντείνουμε. Διότι θεωρούμε ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στον κόσμο, ο οποίος φθάνει στην Ελλάδα. Και ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να είναι απολύτως ενήμερος για το καθεστώς το οποίο ισχύει και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει μέσα σε αυτό το καθεστώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον Πειραιά;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Για τον Πειραιά, η λογική είναι όλες οι μη τυπικές δομές όπως είναι η Ειδομένη και ο Πειραιάς να παύσουν να υφίστανται. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αλλά, όπως σας είπα, θεωρούμε ότι το ζήτημα της Ειδομένης πρέπει να πάρει μια σχετική προτεραιότητα. Αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, θα ξεκινήσει η προσπάθεια και στον Πειραιά.

Ευχαριστώ πολύ.

The post Εντατικοποίηση ενημέρωσης των προσφύγων και 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα