Εκθεση τρόικας: «Μεγάλη αβεβαιότητα» στα δημοσιονομικά, ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων

Αμετάβλητες είναι οι εκτιμήσεις της τρόικας για την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας όπως προκύπτει από το σχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης για το β’ τρίμηνο του 2013.

Η τριμερής εξακολουθεί να τοποθετεί την ύφεση στο 4,2% του ΑΕΠ τη χρονιά που διανύουμε, ενώ συνεχίζει να αναμένει ανάπτυξη 0,6% το 2014. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο, έστω και αργή» σημειώνουν οι δανειστές στο κείμενο των 47 σελίδων που μοιράστηκε στο Eurogroup

της Δευτέρας.

Μεγάλη αβεβαιότητα

Παρά ταύτα στην έκθεση σημειώνεται ότι οι δημοσιονομικές προοπτικές για το διάστημα ως το τέλος του 2014 χαρακτηρίζονται από «μεγάλη αβεβαιότητα» (high uncertainty). Σε περίπτωση που προκύψει κενό η τρόικα κάνει αναφορά στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι η υστέρηση εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών.

Η τρόικα σημειώνει σαφώς ότι η συνεχιζόμενη αποτυχία στη βελτίωση της ικανότητας είσπραξης των εσόδων θα οδηγήσει σε νέα μέτρα για να κλείσουν τα κενά. Στο σημείο αυτό εκφράζονται αμφιβολίες ακόμη και για την πολτική βούληση της ελληνικής πλευράς να προωθήσει τις απαραίτητες ενέργειες – μεταρρυθμίσεις για την τόνωση των εσόδων.

Πέρα από τα έσοδα οι δανειστές διαπιστώνουν ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού κινείται «σε γενικές γραμμές στην ορθή τροχιά» ωστόσο επισημαίνουν υπέρβαση δαπανών στον τομέα της υγείας (ΕΟΠΥΥ) την οποία δεσμεύτηκε να καλύψει η κυβέρνηση.

Κίτρινες κάρτες για αποκρατικοποιήσεις – ληξιπρόθεσμα Δημοσίου

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων οι εισπράξεις του 2013 κρίνεται ότι κινούνται «πολύ κάτω του στόχου» ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτευχθεί.

Στον τομέα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διαπιστώνεται επίσης «σημαντική καθυστέρηση».

Χάθηκε ο στόχος της κινητικότητας

Στο σχέδιο της έκθεσης καταγράφεται η απώλεια του στόχου για την ένταξη 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου στο σχήμα της κινητικότητας ως το τέλος Ιουνίου και γίνεται ειδική αναφορά στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και στην απόλυση 2.000 και πλέον υπαλλήλων.

Εκτός από το Δημόσιο, αρμοδιότητα πλέον του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σοβαρές καθυστερήσεις εντοπίζονται και στο κεφάλαιο της αναδιάρθρωσης του φοροειπρακτικού μηχανισμού με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, ένας τομέας που ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών κ. Γιαννη Στουρνάρα.

Στο πεδίο του Δημοσίου χρέους, τέλος, οι εκτιμήσεις παραμένουν αμετάβλητες με το βασικό σενάριο να αναφέρει ότι το χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2020.
Παπαστάθης Αργύρης
Πηγή tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα