Διπλωματικό άδειασμα Ντομπρόβσκις σε ΔΝΤ

Αισιόδοξος για κλείσιμο αξιολόγησης αρχές του 2017

Γράφει ο Πολιτικός

Σε διπλωματικό άδειασμα του ΔΝΤ προχωράει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αξίζει να σημειωθεί ότι ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, για τις προβλέψεις του το 2015-2016.

Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Ντομπρόβσκις επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους και παρά τους εγχώριους καταστροφολόγους τονίζει ότι η δεύτερη

αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί αρχές του 2017.

Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι σε γενικές γραμμές το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει «εντός τροχιάς» και πως η διαπραγμάτευση δεν είναι αδιέξοδη.

Μάλιστα απαντά και στις αντιδράσεις Τόμσεν για ασφαλιστικό και φορολογικό αδειάζοντας τον Δανό σημειώνοντάς με νόημα ότι για το πρώτο έχει γίνει «σοβαρή μεταρρύθμιση» και για το δεύτερο ότι η «Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσον όρο».

Περί του λόγου το αληθές τα σχετικά αποσπάσματα της συνέντευξης που τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ δεν διάβασαν και επέλεξαν τίτλους για τις εντυπώσεις «αγνοώντας» την ουσία των λεγομένων του αντιπρόεδρου της Κομισιόν.

– Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει τώρα μέτρα. Ποια είναι η άποψή σας;

– Πιστεύω ότι, όπως βρήκαμε λύση για το 2018, είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε και για τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν συγκρίνεις τις προβλέψεις του ΔΝΤ για πρωτογενές ισοζύγιο για το 2015-2016, ήταν αρκετά απαισιόδοξες και τα νούμερα τελικά ήταν πολύ καλύτερα. Αν δούμε ότι αυτή η τάση για το πρωτογενές πλεόνασμα επιβεβαιωθεί και φέτος και η Ελλάδα φθάσει ή υπερκαλύψει τους στόχους της, τότε αυτό μπορεί να φέρει προσαρμογή στην αξιολόγηση του ΔΝΤ, ακόμη και μείωση των στόχων του.

– Αυτό θα συμβεί όμως τον Απρίλιο. Θα βρισκόμαστε χωρίς συμφωνία μέχρι τότε;

– Δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο απαισιόδοξοι. Ολα όσα συζητάμε είναι γνωστά καιρό τώρα, ότι έχουμε άλλες προβλέψεις και βρήκαμε λύση για την πρώτη αξιολόγηση και μπορούμε να βρούμε και για τη δεύτερη. Αν όλες οι πλευρές είναι εποικοδομητικές, τότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση αρχές του 2017.

– Υπάρχουν κράτη-μέλη που έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα;

– Αυτή η συζήτηση γίνεται εδώ και μήνες. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι οι διαφορές μεταξύ της Ε.Ε., της Ελλάδας και του ΔΝΤ είναι μικρότερες από αυτές που φαίνονται στα πρωτοσέλιδα των τελευταίων ημερών και υπάρχει τρόπος να τις γεφυρώσουμε. Το ΔΝΤ δεν διαφωνεί μόνο με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα δεν είναι καλά σχεδιασμένο και θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα στο ασφαλιστικό και στη μείωση του αφορολογήτου ακόμα και αν το πρωτογενές πλεόνασμα έπεφτε στο 1,5%.

Για να ηρεμήσουμε τα πνεύματα, οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες. Οσον αφορά το ασφαλιστικό, η Ελλάδα έχει κάνει ήδη μια σοβαρή μεταρρύθμιση που εξασφαλίζει σημαντικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Οσον αφορά τη φορολογική βάση, εξαρτάται πώς την αξιολογείς. Αν κοιτάξεις το φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τα αξιολογήσεις, αυτό είναι σημαντική φορολογική επιβάρυνση σε διαφορετικά επίπεδα εισοδήματος. Η φορολογία στην Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσον όρο.

The post Διπλωματικό άδειασμα Ντομπρόβσκις σε ΔΝΤ appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα