Διαδικτυακή σπατάλη από τον Τατούλη

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σπαταλά απίστευτα χρήματα στο… Ιντερνετ, μέσω πρόχειρων διαγωνισμών, κατατμήσεων και αναθέσεων, χωρίς να προκηρύσσει τακτικό διαγωνισμό. Ετσι, δεν προσκαλούνται και δεν προσέρχονται εταιρείες που θα μπορούσαν να κάνουν πολύ χαμηλότερες προσφορές, ώστε να βγει ωφελημένο το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια θα διαθέσει καταρχάς το ποσό των 59.450 ευρώ για… δημιουργία σελίδων στο Facebook,

στο Τwitter και στο Google+. Ενώ δηλαδή ακόμα και οι μαθητές του Δημοτικού φτιάχνουν σελίδες στο Facebook, η Περιφέρεια διενήργησε… πρόχειρο διαγωνισμό, με προϋπολογισμό κοντά 60.000 ευρώ και με τον βαρύγδουπο τίτλο «Εκπόνηση και Υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδίου για την Προβολή της Πελοποννήσου ως Τουριστικού Προορισμού στα Social Media»! Προσήλθαν λοιπόν 3 εταιρείες που πρόσφεραν αντίστοιχα 59.450 ευρώ, 89.500 ευρώ και 81.300 ευρώ… κι έτσι όλα είναι νόμιμα.

Αντίστοιχοι ξεχωριστοί πρόχειροι διαγωνισμοί έγιναν για τη δημιουργία τουριστικού πόρταλ της Περιφέρειας Πελοποννήσου με προϋπολογισμό επίσης 60.000 ευρώ, καθώς και για τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού για την Πελοπόννησο, πάλι με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί φυσικά ότι το ανώτατο όριο της χρηματικής δαπάνης για τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού είναι τα… 60.000 ευρώ. Ο πρόχειρος διαγωνισμός δεν προϋποθέτει δημοσίευση και διενεργείται από Τριμελή Επιτροπή, με υποβολή έγγραφων προσφορών. Κατά τον πρόχειρο διαγωνισμό καλούνται να καταθέσουν προσφορές 3 τουλάχιστον προμηθευτές. Για δαπάνη μεγαλύτερη των 60.000 ευρώ θα πρέπει να γίνει τακτικός κλειστός η ανοικτός διαγωνισμός.

Εννοείται ότι θα μπορούσε να γίνει ένας ενιαίος τακτικός διαγωνισμός για τη δημιουργία πόρταλ, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού. Τότε όμως θα υπήρχε κίνδυνος να κάνουν προσφορές και… απρόσκλητες εταιρείες, με απείρως λογικότερες τιμές, οι οποίες τώρα αποκλείονται από τους πρόχειρους διαγωνισμούς.

Με την ίδια ακριβώς λογική ο Πέτρος Τατούλης ενέκρινε και «τη δέσμευση πίστωσης 24.600 ευρώ για την πληρωμή του έργου της ζωντανής μετάδοσης μέσω Ιnternet των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου έως το τέλος το 2012″. Κι αν νομίζατε ότι τελειώσαμε, κάνετε λάθος: Ο κ. Τατούλης, με άλλη απόφασή του την ίδια μέρα, εγκρίνει ακόμη «τη δέσμευση 24.600 ευρώ για την πληρωμή της τηλεοπτικής εικόνας κατά τη διαδικασία της ζωντανής μετάδοσης μέσω Ιnternet των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου έως το τέλος το 2012″! Αξίζει και εδώ να σημειώσουμε ότι το όριο της δαπάνης για την ανάθεση είναι… 24.600 ευρώ με ΦΠΑ. Αν μάλιστα κάποιοι θεωρείτε ότι τα ποσά αυτά είναι… μικρά, δεν έχετε παρά να αθροίσετε τις δαπάνες ώστε να αναθεωρήσετε. Συγκεκριμένα, αν αθροίσουμε μόνο τις παραπάνω «μικροδαπάνες» θα διαπιστώσουμε ότι η συνολική δαπάνη αγγίζει τα 229.200 ευρώ.

ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK

Για να ληφθεί η απόφαση δημιουργίας… σελίδας στο Facebook υπήρξε πολυσέλιδη σχετική εισήγηση, με βαρύγδουπες γραφειοκρα

Keywords
Τυχαία Θέματα