Χ. Κλίντον: «Αναλαμβάνω την ευθύνη για τη Βεγγάζη»

Την πλήρη ευθύνη για τις αστοχίες που οδήγησαν στην αιματηρή επίθεση στο προξενείο στη Βεγγάζη ανέλαβε η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κατά την ακρόασή της ενώπιον το Κογκρέσου για τα γεγονότα του περασμένου Σεπτεμβρίου που οδήγησαν στο θάνατο τεσσάρων ανθρώπων –μεταξύ τους και του πρέσβη– και σε μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας.

Στην κατά πάσα πιθανότητα τελευταία εμφάνισή της ως υπουργός ενώπιον της επιτροπής, η

Κλίντον μίλησε συχνά σε έντονο ύφος για τα γεγονότα της Λιβύης υπερασπιζόμενη τις ενέργειες των συνεργατών της.

Στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων είχε βρεθεί η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, η οποία λίγες ημέρες μετά το περιστατικό της 11ης Σεπτεμβρίου το είχε αποδώσει όχι σε τρομοκρατική επίθεση αλλά σε αντίδραση στην αντιισλαμική ταινία, ένα θέμα στην κορυφή της επικαιρότητας των ημερών.

Η Κλίντον κάλυψε την Ράις ενώ παράλληλα απέρριψε τις αιτιάσεις των Ρεπουμπλικάνων ότι η ίδια ή οι υπηρεσίες του υπουργείου της αγνόησαν πληροφορίες ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.

«Δεν είδα τα αιτήματα, δεν έφτασαν σε εμένα· δεν τα ενέκρινα, δεν τα αρνήθηκα», είπε χαρακτηριστικά.

Η προσοχή της στρέφεται στην βελτίωση της ασφάλειας μετά και τις συστάσεις της ανεξάρτητης επιτροπής, επισήμανε η Κλίντον. Το υπουργείο κινείται προς την υλοποίηση μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στις διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο και ιδίως όσες βρίσκονται στα πιο επικίνδυνα σημεία, διαβεβαίωσε η υπουργός.

Ανησυχία για την βόρεια Αφρική

Σε ό,τι αφορά την άνοδο των εξτρεμιστικών κινημάτων στη βόρεια Αφρική, η υπουργός επισήμανε ότι τα γεγονότα στην Βεγγάζη «δεν προκλήθηκαν εν κενώ».

«Οι αραβικές επαναστάσεις», εκτίμησε, «αναστάτωσαν την δυναμική και κατέστρεψαν τις περιφερειακές δυνάμεις ασφαλείας σε όλη την περιοχή. Η αστάθεια στο Μάλι δημιούργησε ένα όλο και μεγαλύτερο ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες που επιθυμούν να επεκτείνουν την επιρροή τους».

Τα περιστατικό στην Αλγερία, με την κατάληψη της εγκατάστασης φυσικού αερίου, αποδόθηκε από την υπουργό σε τρομοκράτες που δρούσαν με λιβυκά όπλα, τα οποία έχουν κατακλύσει τη βόρειο Αφρική μετά την πτώση του Καντάφι.

Τόνισε δε, όπως αναφέρει το BBC, ότι «θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε σαν παγκόσμιο κίνημα- μπορεί να σκοτώσουμε τους ηγέτες αλλά μέχρι να βοηθήσουμε να στηθούν ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί, θα είμαστε αντιμέτωποι με αυτό το επίπεδο της αστάθειας».

Στο τέλος της θητείας της η Κλίντον αφήνει το υπουργείο δημοφιλής στην κοινή γνώμη, σημειώνει το Associated Press.
Παρά δε την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας της, εξαιτίας της οποίας καθυστέρησε η ακρόαση, η συζήτηση για το αν θα είναι υποψήφια για την προεδρία το 2016 δεν έχει κλείσει. Η ίδια δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις: «Δεν θα έλεγα ότι θα πάρω σύνταξη, αλλά θα βγω για λίγο από τον δρόμο υψηλής ταχύτητας».
Πηγή tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα