Ανέβηκε 103 ορόφους με «βιονικό πόδι» που ελέγχεται με το μυαλό [εικόνες]

Ένας άνδρας που έχασε το πόδι του σε ατύχημα με μοτοσυκλέτα έγραψε ιστορία την Κυριακή χρησιμοποιώντας ένα «βιονικό πόδι» που ελέγχεται με τη σκέψη για να ανέβει στην κορυφή ενός από τους μεγαλύτερους ουρανοξύστες του κόσμου.

Ο Ζακ Βάουτερ ανέβηκε με τις σκάλες 103 ορόφους του πύργου Γουίλις στο Σικάγο με το επαναστατικό προσθετικό πόδι του. Πρόκειται για ένα ρομποτικό πόδι που ανταποκρίνεται στους ηλεκτρικούς παλμούς μυών του μηρού του, με τις σκέψεις του να ενεργοποιούν μοτέρ, ιμάντες και αλυσίδες που συγχρονίζουν τις κινήσεις του προσθετικού αστράγαλου και του γόνατου.

Το προσθετικό

πόδι είναι μια δημιουργία του Ινστιτούτου Αποκατάστασης του Σικάγου που το αποκαλεί «το πρώτο βιονικό πόδι στον κόσμο που ελέγχεται από νευρώνες». Με λίγα λόγια, όταν ο Βάουτερ σκέφτεται να πάει κάπου, στέλνει μήνυμα στο προσθετικό του δεξί πόδι που το κάνει να κινηθεί. Αυτού του είδους η τεχνολογία έχει εφαρμοστεί ήδη σε χέρια και δάχτυλα αλλά ποτέ πριν σε πόδι.

Η δοκιμασία της Κυριακής έγινε στα πλαίσια εκδήλωσης για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Ινστιτούτο και ήταν το πρώτο δημόσιο τεστ της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι ο Βάουτερ θα ανέβαινε με επιτυχία στην κορυφή του ουρανοξύστη, που ήταν γνωστός ως Πύργος Σίαρς. Παρ’ όλα αυτά το προσπάθησε και τα κατάφερε μέσα σε 53 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα