Αλλάζει το κλίμα στις Βρυξέλλες - Πιο κοντά σε συμφωνία

Σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο.

Υπό το φώς αυτής της συνάντησης και ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται, ιδιαίτερη σημασία αποκτούν

και οι δηλώσεις που έκανε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Πιστεύω, περισσότερο από ποτέ, ότι είναι δυνατή μια συμφωνία εάν όλοι συμμερίζονται την πολιτική βούληση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα» είπε ο κ.Μοσκοβισί, ο οποίος – σημειωτέον – έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο το τελευταίο διάστημα στη διαπραγμάτευση, ενώ συναντήθηκε την Δευτέρα με τον επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτο και με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.

Ο Μοσκοβισί, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπενθύμισε ότι υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της «μια διαφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται» στην πρόταση που υπέβαλαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη οι ελληνικές αρχές.

Είπε μάλιστα ότι επικοινώνησε με «τον εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών το απόγευμα (της Τρίτης) για να του αναφέρω εξ ονόματος της Επιτροπής ότι είχαμε διαφωνίες για τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους». «Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται», κατέληξε ο Γάλλος Επίτροπος.

Εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της.

Τα μηνύματα αισιοδοξίας των τελευταίων ωρών έρχονται, πάντως, τη στιγμή που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η πραγματοποίηση της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν ακριβώς αυτή την προοπτική μιας λύσης.

Το ραντεβού οριστικοποιήθηκε για τις 10 το βράδυ, αμέσως μετά το δείπνο των ηγετών.

Το γερμανικό πρακτορείο MNI μετέδωσε ότι ήδη γίνονται προετοιμασίες στις Βρυξέλλες για ένα κοινό πλαίσιο μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, που θα μπορούσε να τεθεί προς έγκριση σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή ethnos.gr

The post Αλλάζει το κλίμα στις Βρυξέλλες - Πιο κοντά σε συμφωνία appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα