Αυτή είναι η νέα πρόταση της Ελλάδας στους δανειστές

Αύξηση του μειωμένου συντελεστή 12%, από 11%, και του υπερμειωμένου από το 6%, στο 6,5% (όπως προβλεπόταν στην προηγούμενη κυβερνητική πρόταση), προβλέπει η νέα πρόταση η οποία εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς.

Αυτό το μέτρο στοχεύει στην ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,6% του ΑΕΠ, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, στο 0,75% όπως είναι η νέα πρόβλεψη.

Με αυτά

τα δεδομένα, και χωρίς να είναι απολύτως ξεκάθαρη η κατηγοριοποίηση των διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών στους συντελεστές, η νέα κυβερνητική πρόταση για τον ΦΠΑ προβλέπει συντελεστές:

- 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

- 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

- 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Όσον αφορά στη δημοσιονομική απόδοση, βάσει της νέας πρότασης, οι αλλαγές στον ΦΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν σε πρόσθετα έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τα νησιά και την έκπτωση του 30%.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι, παρότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το θέμα, είναι δύσκολο να υποκατασταθεί η κατάργηση της έκπτωσης καθώς αποφέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ. Πιθανότερο θεωρείται ότι και στην επικαιροποιημένη πρόταση η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά συνεχίζει να προβλέπεται.

Σχετικά με τις νέες προτάσεις που απέστειλε η κυβέρνηση, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αναμένονται έως την Τετάρτη γραπτές προτάσεις της πλευράς των δανειστών και πριν από τη συνάντηση ΤσίπραΜέρκελ – Ολάντ, ενώ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις παράλληλες συζητήσεις που εξελίσσονται για το χρέος.

Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι «θέλουμε τουλάχιστον δέσμευση για τον χρόνο και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος».

Όσον αφορά σε ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος (η προηγούμενη παράταση τελειώνει στις 30 Ιουνίου) οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η παράταση είχε προταθεί προ 15 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση και είχε απορριφθεί.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

The post Αυτή είναι η νέα πρόταση της Ελλάδας στους δανειστές appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα