Αφιέρωμα της ΝΕΡΙΤ στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Με ποιοτικά ντοκιμαντέρ, ξένες ταινίες και εκπομπές η ΝΕΡΙΤ τιμά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας σήμερα, Κυριακή 8 Μαρτίου.

Ειδικότερα, από τη ΝΕΡΙΤ θα μεταδοθεί στις 13.00 το επεισόδιο της εκπομπής «ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ» με τίτλο «Είμαι εγώ γυναίκα φίνα!…». Ο Λιάμπρος Λιάβας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε τέσσερις σπουδαίες λαϊκές τραγουδίστριες που άφησαν εποχή: Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Στέλλα Χασκίλ και Μαρίκα Νίνου. Τραγουδούν η Κατερίνα Παπαδοπούλου,

η Εβελίνα Αγγέλου, η Ελένη Κοκκίδου και η Τούλα Σιδέρη με τις γυναίκες του Συλλόγου του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας.

Στις 15:30 η εκπομπή «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ» με την Έλενα Κατρίτση θα μας γνωρίσει τη συγκλονιστική ιστορία της Ντοά Αλ Ζαμέλ, μιας νέας γυναίκας, η οποία με το θάρρος και την αυτοθυσία της κατάφερε να σώσει ένα μωρό 18 μηνών, παλεύοντας τέσσερα μερόνυχτα με τα παγωμένα νερά της Μεσογείου. Η μικρή Μάσα είναι το μοναδικό από τα 100 παιδιά που επέζησε, χάρη στον ηρωισμό που επέδειξε η 19χρονη κοπέλα. Έξι μήνες μετά τη διάσωσή τους και τις μαρτυρικές στιγμές που έζησαν, η Ντοά συναντά ξανά τη μικρή Μάσα…

Μια σημαντική νέα ηθοποιό, τη Λένα Παπαληγούρα, φιλοξενεί στις 19:15 η εκπομπή «ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΦΤΑΙΝΕ» με τη Βίκυ Φλέσσα και τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη, ενώ στις 24:00 θα προβληθεί η ταινία του Ράντου Μιχαϊλεάνου «Η ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» με τους Σαλέχ Μπακρί, Χιάμ Αμπάς, Χαφσιά Χερζί, Λεϊλά Μπεκτί κ.α. Οι γυναίκες ενός απομονωμένου χωριού στο Μαρόκο αναγκάζονται να κουβαλούν καθημερινά νερό στα σπίτια τους απ” τις πηγές του βουνού. Μια μέρα, μετά από ένα τραγικό συμβάν αποφασίζουν ότι όλα τελειώνουν εδώ. Η Leila έχει μόλις έρθει από άλλο τόπο. Με τη δύναμη της «ξένης» εναντιώνεται στα κατεστημένα και τις άγραφες παραδόσεις.

Από τη συχνότητα της Ν plus θα μεταδοθεί στις 19.30 το ντοκιμαντέρ «8 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΡΗΝΗ» . Δυο γυναικες που ανηκουν σε διαφορετική γενια περιγράφουν τη σχέση γυναικας και πολεμου μεσα από τα προσωπικα τους δικαιωματα. Η Μαρια Μπέικου αναγκαστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές στην ιατρικη, οταν αποφάσισε να αναμιχθει ενεργά στην Εθνικη Αντισταση. Η Ηρώ Βαρσαμη, γιατρός, προεδρος της ΜΚΟ «Οι γιατροι του κοσμου», μεταφερει την εικόνα των γυναικών από εμπόλεμες περιοχές.

Ακολουθεί στις 20.00 το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ» με τίτλο «ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», παραγωγής 1982, από το Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Άννας Κεσίσογλου και δημοσιογραφική επιμέλεια Πέλλης Κεφαλά και Αθηνάς Ραπίτου, είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Αγωνίστριες του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ περιγράφουν την εμπειρία της συμμετοχής τους στον αντιστασιακό αγώνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν η Ελένη Κυβέλου-Καμουλάκου, η Μαρία Μπέϊκου, η Κατίνα Βασιληά-Σαπουντζή, η Μαίρη Μπίκια-Αρώνη, η Ζωή Κουλουπτάνη-Λιναρδάτου, η Αλίκη Σχοινά, η Τούλα Μάρα-Μιχαλακέα και η Βαγγελιώ Γεωργαντά-Φραντζεσκάκη.

Στις 21.00 θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ «ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗ ΜΑΝΤΙΛΑ;». Τα τελευταία χρόνια η μουσουλμανική μαντίλα βρίσκεται στο κέντρο έντονων αντιπαραθέσεων και συζητήσεων και προσφέρεται για πολλαπλές ερμηνείες. Για το φεμινιστικό κίνημα αποτελεί σύμβολο της γυναικείας καταπίεσης και της πατριαρχικής εξουσίας. Για άλλους σηματοδοτεί την άνοδο της παρουσίας του φονταμενταλιστικού Ισλάμ στις δυτικές κοινωνίες. Ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, μέλη του φεμινιστικού κινήματος, μελετητές της κουλτούρας του Ισλάμ, συγγραφείς και καλλιτέχνες καταθέτουν τις απόψεις τους.

The post Αφιέρωμα της ΝΕΡΙΤ στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα