ARIN: Το αέριο χημικού πολέμου και η Συρία

Του Νίκου Κατσαρού π. προέδρου Ένωσης Ελλήνων Χημικών

Το 1936 ο Γερμανός χημικός Gerhard Schrader εργαζόταν στην χημική βιομηχανία IG FARBEN όπου παρασκεύαζε εντομοκτόνα. IG Farben είναι η ίδια βιομηχανία που παρασκεύαζε το αέριο Cyclon B που χρησιμοποιήθηκε στα κρεματόρια του Αουσβιτς, του Νταχάου, του Μπεργκενάου κ.α. για την εξόντωση έξη εκατομμυρίων Εβραίων και άλλων ανεπιθύμητων των Ναζί κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Ο Schrader παρασκεύασε

το εντομοκτόνο Tabun όπου όταν κατά λάθος έπεσε μία σταγόνα Tabun στον πάγκο του ζαλίστηκε, δεν έβλεπε, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και παρέμεινε στο νοσοκομείο για τρείς εβδομάδες. Έτσι ο Schrader παρασκεύασε το πρώτο νευροπαραλυτικό αέριο και έκτοτε θεωρείται ο πατέρας των χημικών αερίων νεύρων. Η Ναζιστική Γερμανία έδωσε αμέσως εντολή στον Schrader να στρέψει τις προσπάθειες του όχι στην θανάτωση εντόμων αλλά. στην θανάτωση ανθρώπων. Νέα εργοστάσια κτίστηκαν και οι Γερμανοί αποθήκευσαν 12000 τόνους Tabun όπου όμως ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Ο Schrader παρασκεύασε ακόμα τρία αέρια νεύρων το SARIN, το SOMAN και το CYCLOSARIN αλλά οι Γερμανοί επικεντρώθηκαν μόνο στο Tabun. Το SARIN είναι μια οργανική ένωση με φώσφορο και φθόριο, είναι πεντακόσιες φορές πιο τοξικό δηλητήριο από το κυάνιο και πήρε το όνομα του από τα αρχικά των πρωτεργατών παρασκευής του Schrader, Ambros, Rudiger, Linde. Το Sarin είναι το νευροπαραλυτικό αέριο χημικού πολέμου που παρασκεύασαν Αγγλία, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου διότι είναι δραστικότερο, φθηνότερο και μετατρέπεται από υγρό σε αέριο πολύ εύκολα.

Το 1945 με το τέλος του πολέμου οι Σοβιετικοί κατέλαβαν τα εργοστάσια παραγωγής Tabun μετέφεραν την τεχνογνωσία στην Σοβιετική Ένωση και έριξαν τα αποθέματα Tabun στον ποταμό Οντερ. Το 197 οι Άγγλοι προσπάθησαν να επιστρατεύσουν τον Schrader ο οποίος τώρα εργαζόταν στην φαρμακευτική εταιρεία Bayer αλλά αυτός αρνήθηκε. Το 1948 ο Ambros ο δεύτερος εφευρέτης του Sarin που ήταν επικεφαλής των προγραμμάτων αερίων χημικού πολέμου των Ναζί καταδικάστηκε στην δίκη της Νυρεμβέργης ως εγκληματίας πολέμου σε οκτώ χρόνια φυλάκιση .Τρία χρόνια αργότερα αποφυλακίστηκε και μετανάστευσε στις ΗΠΑ ως σύμβουλος του Αμερικανικού Στρατού στα αέρια χημικού πολέμου και υπεύθυνος στην παραγωγή του Sarin. Αναφέρεται ότι ο Ambros είχε πείσει τον Χίτλερ να μην χρησιμοποιήσει αέρια νεύρων χημικού πολέμου διότι τέτοια όπλα διέθεταν και οι σύμμαχοι. Έτσι ο εγκληματίας πολέμου εμφανίστηκε και ως αντιστασιακός. Είναι γνωστό ότι ο Χίτλερ είχε απέχθεια για τα όπλα χημικού πολέμου από τότε που τραυματίστηκε και κόντεψε να τυφλωθεί στα χαρακώματα του Ypres από αέρια χλωρίου που έριξαν οι σύμμαχοι κατά την διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου πολέμου.

Το Sarin δρα ως νευροπαραλυτικό αέριο διότι μπλοκάρει τις εντολές προς τα νεύρα των μυών .Ο φρικτός θάνατος επέρχεται συνήθως από ασφυξία λόγω αδυναμίας των μυών που εμπλέκονται στην αναπνοή να λειτουργήσουν ,ενώ συνήθη συμπτώματα είναι συστολή της κόρης του οφθαλμού, δύσπνοια, σιελόποια, ναυτία και σε προχωρημένο στάδιο, σπασμοί, συσπάσεις, ακράτεια εντέρου, κώμα και θάνατος.

Ανάλογα με την ποσότητα και τον χρόνο έκθεσης με μεγάλες ποσότητες ο φρικιαστικός θάνατος μπορεί να επέλθει σε λιγότερο από ένα λεπτό. Με μικρότερες ποσότητες εμφανίζονται τα συμπτώματα που ήδη αναφέρθηκαν. Όταν ένα άτομο έχει προσβληθεί από Sarin εάν του χορηγηθεί ένεση ατροπίνης τα συμπτώματα αναστέλλονται. Το άτομο που έχει προσβληθεί από Sarin τα ρούχα του και τα μαλλιά του περιέχουν ..Sarin το οποίο ελευθερώνεται (εξατμίζεται) για αρκετές ώρες για τον λόγο αυτό πρέπει κάποιος να πλησιάσει το θύμα με προφύλαξη (μάσκα κλπ). Το θύμα πρέπει αφού βγάλει τα ρούχα του χωρίς να περάσουν πάνω από το κεφάλι του, να πλυθεί πολύ καλά με νερό και σαπούνι. Το Sarin δεν είναι καρκινογόνο και δεν έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό.

Το Sarin διασπάται από την υγρασία και το νερό. Για τον λόγο αυτό οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ήταν αδύνατον να εντοπίσουν το Sarin διότι αυτό είχε ήδη διασπασθεί. Μπορεί να εντοπισθεί έμμεσα αλλά μόνο από τα προϊόντα διασπάσεως του. Ένα από τα προϊόντα διασπάσεως του είναι το ΙΜΡΑ (Ισοπροπυλο-Μεθυλο-Φωσφορικό –Οξύ) που είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ συνέλεξαν δείγματα νερού, χώματος και ρούχων και τα έστειλαν στο Port Down της Αγγλίας για αναλύσεις.

Μία σειρά από ερωτήματα προκύπτουν. Οι Αγγλικές εφημερίδες δημοσιεύουν ότι δύο Αγγλικές εταιρείες εφοδίαζαν συστηματικά για έξι χρόνια εταιρεία στην Συρία με φθοριούχο νάτριο και φθοριούχο κάλιο βασικά συστατικά παρασκευής του Sarin. Οι φρικιαστικές εικόνες θυμάτων που βλέπαμε τα τελευταία τρία χρόνια πόσο διαφορετικές ήταν από αυτές των θυμάτων με Σαρίν; Τοξικές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν και στον πόλεμο του Βιετνάμ όπου ο Πορτοκαλής Παράγων (Agent Orange) προκάλεσε περισσότερο από 1.000.000 θανάτους στους αμάχους του Βιετνάμ από καρκίνους που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο πρόσβαλε χιλιάδες βετεράνους στον πόλεμο του Κόλπου και στην γειτονική Σερβία καθώς και αμάχους. Γιατί δορυφόροι κλπ δεν εντόπισαν τα εργοστάσια παραγωγής Σαρίν; Ποιοί άλλοι εφοδίαζαν με πρώτες ύλες για την παρασκευή του Σαρίν παρ’ όλο που απαγορεύεται η διακίνηση τους; Όταν ο Σαντάμ βομβάρδισε την Χαλάμπια με αέρια χημικού πολέμου και θανάτωσε 6000 Κούρδους ομοεθνείς του γιατί τότε δεν αντέδρασαν οι ΗΠΑ; Η υποκρισία περισσεύει.

Keywords
Τυχαία Θέματα