Ζητούν εξορθολογισμό απογευματινών και βραδινών προγραμμάτων

Γενική ενημέρωση στους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την μελέτη για εξορθολογισμό των απογευματινών και βραδινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, έγινε χθες από τον οίκο Ernst&Young, ανάδοχο της σύμβασης του Υπουργείου Παιδείας για την ετοιμασία της μελέτης. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει πού βρίσκεται το θέμα εξορθολογισμού των Απογευματινών και Βραδινών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ,

Γιώργος Κωνσταντίνου, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί των προγραμμάτων ΚΙΕ, ΠΟΣ, Επιμορφωτικά, Βραδινά Τεχνικών Σχολών κλπ, στηριζόμενοι από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ- ΠΕΟ που τους εκπροσωπούν, είχαν προχωρήσει το 2018 σε δυναμικές κινητοποιήσεις για κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών και επαναφορά τους σε καθεστώς μισθωτού.

Πρόσθεσε ότι μετά από τις αντιδράσεις, λήφθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που προβλέπει χρονοδιάγραμμα μέχρι το Μάρτιο του 2019 για τον εξορθολογισμό όλων των προγραμμάτων.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε στο ΚΥΠΕ ότι μέσα από τον διάλογο που έγινε με τον Υπουργό Παιδείας συμφωνήθηκε να διεξαχθεί μελέτη για εξορθολογισμό των προγραμμάτων και ταυτόχρονα να επανεξεταστεί το καθεστώς απασχόλησης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι παρά το γεγονός ότι η μελέτη ολοκληρώθηκε τέλος του 2018 και παραδόθηκε στον Υπουργό Παιδείας, «υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το περιεχόμενο της μελέτης και πρέπει άμεσα να καθοριστούν συναντήσεις για συζήτηση του κάθε προγράμματος χωριστά».

Ανέφερε ότι για να μπορούν να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της μελέτης πρέπει να δοθεί η μελέτη στους εμπλεκόμενους για να διεξαχθεί διάλογος και πρόσθεσε ότι στα γενικά πορίσματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν χθες φαίνεται καθαρά ότι μεταξύ άλλων «δεν υπάρχει αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων των προγραμμάτων ή γίνεται αξιολόγηση αποσπασματικά, δεν διασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και δεν υπάρχει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών».

Επίσης, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕΥ- ΠΕΟ, Σάββας Τούλουπος, είπε ότι ο θεσμός αυτός υπάρχει από το 1956, με το Υπουργείο Παιδείας να τον εμπλουτίζει με κάποια προγράμματα τα οποία ήταν επιπρόσθετα της εκπαίδευσης και με τους εργαζόμενους σε αυτό τον θεσμό να δηλώνονται ως εργοδοτούμενοι με μισθό, προσθέτοντας ότι από το 2013 καταργήθηκε ο θεσμός και μετατράπηκε σε αγορά υπηρεσιών.

Ο κ. Τούλουπος ζήτησε όπως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις γίνουν κοινωνοί της μελέτης ή τουλάχιστον των συνδικαλιστικών ζητημάτων που αφορούν την εργοδότηση και τους όρους απασχόλησης και να ξεκινήσει άμεσα εντατικός διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας.

«Περιμένουμε να μας δοθεί άμεσα η μελέτη και θεωρούμε ότι για να μείνουμε μέσα στα συμφωνηθέντα χρονικά πλαίσια για ολοκλήρωση του διαλόγου μέχρι τον Μάρτιο, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα εντατικός διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας ούτως ώστε τουλάχιστον να μην υπάρχει εκκρεμότητα στην επόμενη σχολική περίοδο που θα απασχοληθούν εργαζομένοι χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς το εργασιακό τους καθεστώς το οποίο δεν θα πρέπει να είναι και πάλι η αγορά υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Ο κ. Τούλουπος είπε ακόμη ότι από την χθεσινή παρουσίαση διαφαίνεται πως η μελέτη διαπιστώνει πως τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι προέκταση του σχολείου και θα έπρεπε και οι όροι εργοδότησης των εργαζομένων να είναι οι ίδιοι και να μην υπάρχουν αυτές οι διαφορές.

Εξάλλου, σε σημερινή κοινή τους ανακοίνωση οι ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ, ΠΑΣΥΠΟΣ και Απογευματινά - Βραδινά Τεχνικών Σχολών αναφέρουν σε σχέση με την παρουσίαση της μελέτης ότι η ενημέρωση της οποίας έτυχαν «ήταν επιγραμματική και γενική και κανένα από τα θέματα ( με κυριότερο το εργασιακό μας καθεστώς) που είχαμε θέσει σαν οργανώσεις δεν απαντήθηκε».

«Αναγνωρίζουμε ότι η εν λόγω μελέτη αποτελεί σημαντικό εργαλείο όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας αλλά και για όλα τα εμπλεκόμενα προγράμματα και χαιρετίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους για εξορθολογισμό όλων των προγραμμάτων, ούτως ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται στα προγράμματα αυτά», προσθέτουν.

Οι ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ και ΠΑΣΥΠΟΣ και τα Απογευματινά - Βραδινά Τεχνικών Σχολών ζητούν να τους παραδοθεί άμεσα η μελέτη για σκοπούς διαφάνειας καταρχήν, όπως αναφέρουν, και για να μπορέσουν να τη μελετήσουν με τη δέουσα προσοχή πριν κληθούν σε διαβουλεύσεις.

«Το ΥΠΠ δεσμεύτηκε για ακόμα μια φορά ότι σέβεται και τηρεί τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί όχι μόνο φέτος αλλά και πέρσι αφού με απόφαση του το Υπουργικό Συμβούλιο στις 24.1.2018 έθεσε ως στόχο « τον εξορθολογισμό όλων των ΑΒΠ μέχρι τον Μάρτιο του 2019», αναφέρουν και προσθέτουν πως αναμένουν ότι οι δεσμεύσεις θα γίνουν πράξεις και «θα έχουμε θετική κατάληξη στο όλο θέμα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα