Ζητεί διορισμό ανακριτών ο Ιωνάς

Υπ. Δικαιοσύνης: «Πιθανά ποινικά αδικήματα από δύο αστυνομικούς»
Δεν αποκλείεται η απόδραση του Γκαριβιάν να οφείλεται είτε σε αμέλεια είτε σε δόλο αστυνομικών, δήλωσε ο Υπουργός, επικαλούμενος έκθεση γεγονότων που του υποβλήθηκε για το περιστατικό

Να διορίσει ανεξάρτητο ανακριτή για να διερευνήσει το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών από μέλη της Αστυνομίας σε σχέση με την απόδραση του Ρωσο-ουκρανού εκζητουμένου Κουζνιεπσόβ Άρθουρ Γκαριβιάν.

Σε δηλώσεις στη Βουλή,

ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε «πιθανόν να υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με ποινικά αδικήματα από παραλείψεις που έχουν γίνει από τα δύο μέλη που μετέφεραν τον συγκεκριμένο εκζητούμενο στο δικαστήριο ή ακόμα και παραλείψεις ότι δεν έχουν εκτιμήσει ορθώς την επικινδυνότητα του 42χρονου φυγόδικου.

Πρόκειται για άτομο το οποίο είχε κάποιο βεβαρημένο παρελθόν και είχε διαφύγει της κράτησης από τις ρωσικές Αρχές», σημείωσε ο Υπουργός. «Το θέμα δεν περιορίζεται μόνο σε κάποιες πειθαρχικές παραλείψεις ή κάποια πειθαρχικά παραπτώματα, πιθανόν να υπάρχουν και ποινικά αδικήματα», πρόσθεσε.

Υποβλήθηκε έκθεση γεγονότων
«Δεν αποκλείεται τίποτε, είτε από αμέλεια είτε από δόλο. Γι' αυτόν τον λόγο, διαβάζοντας τα γεγονότα μέσα από την έκθεση, θεωρώ ότι δεν έπρεπε να περιοριστεί η διερεύνηση της υπόθεσης ως ένα πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά θα πρέπει να γίνει ποινική ανάκριση», συνέχισε. Ο Ιωνάς Νικολάου έστειλε το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να ενεργούν με υπευθυνότητα, ειδικότερα τα μέλη της Αστυνομίας, οι οποίοι θα πρέπει αξιολογούν και να εκτιμούν πάντοτε τους κινδύνους, και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να είναι αποτελεσματικοί, δήλωσε.

«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία που να επιτρέψει την παράλειψη, ούτε την άγνοια ούτε την αμέλεια, και δεν δέχομαι την οποιαδήποτε αιτιολόγηση για οποιουσδήποτε λόγους», ανέφερε. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν έχει πληροφορίες για πιθανή συνεννόηση των δύο αστυνομικών με τον Ρωσο-ουκρανό δραπέτη. Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι θα καθορίσει ο Γενικός Εισαγγελέας ποιος θα είναι ο χρόνος για την ολοκλήρωση της έρευνας του ποινικού ανακριτή, «και δεν νομίζω να είναι και πολύς», είπε.

Άφαντος ο φυγόδικος
Την ίδια ώρα, άφαντος παραμένει ο Ρωσο-ουκρανός φυγόδικος Κουζνιεπσόβ Άρθουρ Γκαριβιάν, ο οποίος διέφυγε της κυπριακής Αστυνομίας κατά την προσαγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, την περασμένη Δευτέρα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεχίσθηκαν και χθες, χωρίς αποτέλεσμα. Αστυνομικές πηγές εκφράζουν ανησυχία ότι ο 42χρονος εκζητούμενος στη Ρωσία, για υπόθεση ναρκωτικών, ενδεχομένως να βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Στοιχείο που ενδεχομένως να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης αποτελεί μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, που εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένη τη Δευτέρα στην περιοχή Αγίου Δεμετίου στη Λευκωσία. Ομοιάζει με αυτή που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διαφυγή του Γκαριβιάν, αλλά η Αστυνομία αναμένει τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων DNA, για να εξαγάγει τα όποια συμπεράσματα.

Τη μοτοσικλέτα οδηγούσε δεύτερο πρόσωπο, το οποίο επίσης παραμένει άφαντο. Ταυτόχρονα, η Αστυνομία αναζητεί και τον ιδιοκτήτη της μοτοσικλέτας, ο οποίος ενδεχομένως να δώσει στοιχεία για τους δύο δράστες.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών διευκρίνισε πως κατά τους μήνες κράτησής του στις Φυλακές, ο 42χρονος υπόδικος δεν είχε τηλεφωνικές επαφές από τους θαλάμους των φυλακών, αλλά ούτε και επισκέψεις πέραν από τους δικηγόρους του.

Επίσης, το Τμήμα Φυλακών επισήμανε ότι η μεταφορά του συγκεκριμένου υπόδικου στο Δικαστήριο έγινε όπως σε κάθε περίπτωση από την Αστυνομία, τα μέλη της οποίας είχαν την ευθύνη για την ασφαλή μεταφορά και παραμονή του στο Δικαστήριο, καθώς και την επιστροφή του στις Φυλακές, όπως και στις προηγούμενες 14 φορές που μεταφέρθηκε στο Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα