Υψηλό το κόστος δανεισμού για ΜμΕ το Νοέμβριο

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκαν τα επιτόκια στην Κύπρο το Νοέμβριο του 2015, κυρίως όσον αφορά τη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και τα στεγαστικά δάνεια, ενώ μείωση κατέγραψε το κόστος του δανεισμού για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και καταναλωτικά δάνεια. Την ίδια ώρα τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο, παρά τη μείωση, παραμένουν από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή

Κεντρική Τράπεζα και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, το επιτόκιο που αφορά νέα δάνεια προς επιχειρήσεις για ποσά μέχρι €1 εκατ., αυξήθηκε στο 4,74%, σε σύγκριση με 4,31% τον Οκτώβριο του 2015. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη στη συγκεκριμένη κατηγορία μετά την Ιρλανδία με επιτόκιο 5,84% και την Ελλάδα με επιτόκιο 5,36%. Ο μέρος όρος της ευρωζώνης είναι 2,72%.

Αντίθετα, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς επιχειρήσεις για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψε μείωση υποχωρώντας στο 3,87%, σε σύγκριση με 4,43% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται ωστόσο για το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο στην Ευρωζώνη στη συγκεκριμένη κατηγορία μετά την Ελλάδα με επιτόκιο 5%.

Όσον αφορά τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε στο 4,33%, σε σύγκριση με 4,56% τον προηγούμενο μήνα, με την Κύπρο να έχει τον Νοέμβριο το τέταρτο χαμηλότερο επιτόκιο στη ζώνη του ευρώ μετά το Βέλγιο με 3,78%, τη Σλοβενία με 4,26% και την Ισπανία με 4,29%. Τα υψηλότερα επιτόκια για καταναλωτικά δάνεια καταγράφονται στην Λετονία (19,84%) και και στην Ιρλανδία (9, 71%). Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 5,27%.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,37% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά την Ιρλανδία με 3,40%, ενώ η Φινλανδία με 1,27% έχει το χαμηλότερο επιτόκιο για νέα στεγαστικά δάνεια. Ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 2,05%.

Όσον αφορά τα καταθετικά επιτόκια, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά μειώθηκε στο 1,51%, σε σύγκριση με 1,53% τον προηγούμενο μήνα και ήταν τον Νοέμβριο το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά την Ολλανδία με 1,84% και τη Σλοβακία με 1,81%. Ο μέσος όρος της ευρωζώνης ήταν 0,65%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από επιχειρήσεις κατέγραψε αύξηση και ανήλθε στο 1,53%, σε σύγκριση με 1,45% τον προηγούμενο μήνα και ήταν το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ. Τα χαμηλότερα επιτόκια στη συγκεκριμένη κατηγορία καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο και την Αυστρία με -0,02% και 0,04% αντίστοιχα όταν ο μέσος όρος της ζώνης του ευρώ ήταν το Νοέμβριο 0,21%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα