ΥΠΠ: Με σύνεση να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σύνεση και ομοψυχία τις σημερινές προκλήσεις από τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας και τα προβλήματα που βιώνουμε ως κοινωνία, τονίζει στο μήνυμα του ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής για την αυριανή επέτειο της 1ης Απριλίου.

Στο μήνυμά του ο κ. Καδής αναφέρει πως όταν γιορτάζουμε και τιμούμε τις εθνικές μας επετείους, πρέπει να τις θεωρούμε ως μέσα παιδείας, με δασκάλους τους αγωνιστές της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας, αυτούς που με αυταπάρνηση, με ανιδιοτέλεια και δίχως να καυχώνται, τα μεγάλα έπρατταν έργα.

Ο κ. Καδής

δηλώνει ότι η συμμετοχή στον Αγώνα του 1955-59 ήταν σχεδόν καθολική, η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ αγωνιστών και λαού συγκινητική. Στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις, όπως σημειώνει, ιδιαίτερα σημαντικός υπήρξε ο ρόλος των μαθητών και μαθητριών και της νεολαίας γενικότερα, που με άκαμπτο φρόνημα σφράγισε με τα κατορθώματά της τον Αγώνα.

“Ο Εθνάρχης Μακάριος ως πολιτικός αρχηγός του Αγώνα και ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Διγενής εμπιστεύθηκαν τα νιάτα της Κύπρου, στήριξαν πολλές ελπίδες σ’ αυτά και δεν διαψεύσθηκαν. Οι νέοι, μπροστάρηδες στον Αγώνα, έγραψαν σελίδες ηρωισμού και δόξας”, αναφέρει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ο πόθος για ελευθερία και αποκατάσταση της δικαιοσύνης, ξεπερνούσε την υλική υπεροχή του άριστα εξοπλισμένου αγγλικού στρατού.

Ο κ. Καδής αναφέρεται επίσης στους ήρωες του αγώνα, όπως τον Γρηγόρη Αυξεντίου, που με τον θάνατό του έδωσε συνέχεια στις μεγάλες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας, τον Κυριάκο Μάτση, που με τη ζωή και τη θυσία του επιβεβαίωσε, εκφράζοντας αγωνιστές και λαό, ότι «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής».

Τους ελεύθερους πολιορκημένους του αχυρώνα του Λιοπετρίου, συνεχίζει, που νίκησαν τον φόβο του θανάτου αρνούμενοι να παραδοθούν. Μνημονεύουμε τους εννιά απαγχονισθέντες, με τελευταίο τον μαθητή και ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που δεν δείλιασαν μπροστά στην αγχόνη και θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Μνημονεύουμε και τιμούμε όλους τους αγωνιστές της ελευθερίας, που μας άφησαν ως ιερή παρακαταθήκη το πνεύμα της θυσίας, το ήθος και την αρετή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα