Υπουργικό Τσίπρα: Χαρτοφυλάκια ομαλότητας και μεταρρύθμισης

Το Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης Τσίπρα ανακοινώθηκε και τα πλάνα σχεδιασμού των χαρτοφυλακίων που αναλαμβάνονται είναι ποικίλα.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός συνεχάρηκε τους παρευρισκομένους και ευχήθηκε σε αυτούς καλή δύναμη.

«Οφείλουμε να τιμήσουμε τη στήριξη και εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός μέσα σε επτά μήνες, πράγμα που μας γεμίζει με ευθύνες να ανταποκριθούμε και να φανούμε άξιοι της επιλογής να κυβερνήσουμε, να φέρουμε τις αναγκαίες τις αλλαγές, τομές

και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να ανασάνει» είπε και ζήτησε σκληρή δουλειά από όλους, με συλλογικότητα χωρίς ιδιοτέλεια.

«Ευθύνη μας είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ώστε σε 4 χρόνια να έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που θα έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών με πρόσημο προστασίας των πιο αδύναμων» τόνισε πρωθυπουργός.

Το οικονομικό παραγωγικό μοντέλο που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του, θα στηρίζεται στο σεβασμό και προστασίας της εργασίας και στην αναδιανομή των βαρών. Είπε επίσης ότι θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία, στην αξιοποίηση των υψηλών προσόντων των ελλήνων.

«Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό» είπε ο πρωθυπουργός απαιτείται, αποκατάσταση ομαλότητας ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Τόνισε δε ότι υπάρχει η υποχρέωση της γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων χωρίς χρονοτριβή. Στο πλαίσιο αυτό άμεση προτεραιότητα είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους και για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα ο Τσίπρας διαβεβαίωσε πως άμεσα θα προωθηθούν για ψήφιση νομοσχέδια που άφησε ώριμα η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές, στο υπουργικό συμβούλιο.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι μετά το άνοιγμα της Βουλής άμεσα θα ψηφιστούν το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τη λαθρεμπορία των καπνικών, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα παιδείας, το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.

Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να μη χαθεί ούτε σπιθαμή από το κερδισμένο έδαφος της διαπραγμάτευσης και να μην επιτραπούν αδιέξοδες πολιτικές ακραίου νεοφιλελευθερισμού, είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφερόμενος στα εργασιακά, όπου κύριος στόχος είναι το συντομότερο η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, στη λειτουργία του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας που πρέπει να διασφαλίζει την αξιοποίηση όχι την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων, στη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των Δικτύων όπου πρέπει άμεσα να παρουσιαστεί εναλλακτικό σχέδιο στους δανειστές.

Ο Α. Τσίπρας επίσης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενεργοποίησης ισοδύναμων μέτρων για την αποτροπή της εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Για τον τομέα της υγείας επεσήμανε: «Πρέπει να προχωρήσουμε οργανωμένα και γρήγορα ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του εθνικού συστήματος υγείας και πρέπει να βάλουμε ως μεγάλο στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρόνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας που μπορεί να αποτελέσει μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας, μια μεταρρύθμιση εμβληματική για την ελληνική κοινωνία» είπε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης.

«Αντιστοίχως εμβληματική πρέπει να είναι και η παρέμβαση μας στα ζητήματα της παιδείας και της έρευνας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε πρώτιστη ανάγκη «να αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό μας και να αφήσουμε το στίγμα με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα αντιμετωπίζει παθογένειας και δυσλειτουργίες».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τοποθετήσεις σχετικά με τα θέματα αυτά έγιναν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Κουρουμπλή.

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να οριστούν τα μέλη του ευέλικτου κυβερνητικού οργάνου που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του, ενώ ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη η κυβέρνηση να είναι απολύτως έτοιμη για την πρώτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές που τοποθετείται εντός του Οκτωβρίου

Η έναρξη της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα γίνει την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τρείς ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα