Υπόθεση Τράπεζας Κύπρου: Τίποτα προς ανακοίνωση

Δεν είχε τις πληροφορίες που θα τον οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε συγκεκριμένο σημαντικό γεγονός προς ανακοίνωση, αλλά και πρόσθετα, τα στοιχεία που είχε ενώπιον του οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε αποκρυσταλλωμένο σημαντικό γεγονός προς ανακοίνωση, δήλωσε ο εκ των κατηγορούμενων Γιάννης Κυπρή κατά την απολογία του ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου

και ακόμη τεσσάρων ανώτατων στελεχών της με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης της αγοράς.

Η διαδικασία συνεχίζεται την Τετάρτη, 17 Μαΐου, οπότε και θα θέσουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχουν στον κατηγορούμενο οι δικηγόροι των συγκατηγορούμενων του ενώ αναμένεται να αρχίσει και η αντεξέτασή του από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου.

Ο κ. Κυπρή απέρριψε «κατηγορηματικά» τον ισχυρισμό ότι είχε πλήρη πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα της Τράπεζας. Οι θέσεις τις οποίες κατείχε, ανέφερε, «δεν μου παρείχαν αυτόματα οποιαδήποτε πρόσθετη γνώση πέραν των όσων γνώριζαν τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, τα οποία δεν κατηγορήθηκαν για οποιαδήποτε παράβαση».

Στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες αποτελεσματικής διαχείρισης των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού στο πεδίο της οποίας, ανέφερε, εμπίπτει η ταξινόμηση των εμπράγματων εξασφαλίσεων του συγκροτήματος. Όπως εξήγησε, με τις νέες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών επιμετρούσαν διαφορετική στάθμιση κινδύνου στα δάνεια ανάλογα με το είδος της εξασφάλισης
Έτσι, είπε, άρχισε η διόρθωση των δεδομένων για σωστή ταξινόμηση με την έγκριση και τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια είτε μείωσης των καθυστερήσεων στα δάνεια των πελατών, είτε την ενίσχυση των εμπράγματων εξασφαλίσεων και είπε ότι άρχισε ένας «μαραθώνιος προσπαθειών», ο οποίος εντατικοποιήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες.

Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες ήταν ότι είχε επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ότι οι στόχοι θα καλύπτονταν μέχρι 30/6/2012.
Αναφορά έκανε σχετικά στην τελική αξιολόγηση της κεφαλαιακής άσκησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) στις 23 Οκτωβρίου 2012 σύμφωνα με την οποία από τη διαχείριση των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού είχε γίνει ως τις 30 Ιουνίου 2012 εξοικονόμηση κεφαλαίων ύψους €60 εκατ., ποσό, όπως είπε, το οποίο δεν μπορούσε να είχε προβλεφθεί πριν τις 30/6/2012 παρόλο που, όπως πρόσθεσε, στο πλάνο είχε μπει ένα ποσό €17 εκατ.

Παραμένει η θέση μου, σημείωσε ο Γιάννης Κυπρή, ότι δεν είχα τις πληροφορίες που θα με οδηγούσαν ότι υπήρχε συγκεκριμένο σημαντικό γεγονός προς ανακοίνωση, ενώ οι πληροφορίες που ήταν υπόψη του, πρόσθετα, οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε αποκρυσταλλωμένο σημαντικό γεγονός προς ανακοίνωση.

Για το ενδεχόμενο έκδοσης υβριδικών αξιογράφων (COCOs) αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική αλληλογραφία από την επικεφαλής της CISCO Άννα Σωφρονίου, η οποία και ενημέρωνε ότι η ΕΑΤ δεν ήταν αρνητική αλλά μάλλον συντηρητικά δεκτική στο ενδεχόμενο (EBA not negative but conservatively receptive) και ότι όταν η ΕΑΤ έθεσε ως όρο να αγοραστούν από την Κυβέρνηση, αυτό δεν μείωνε, μάλλον αύξανε τις πιθανότητες έκδοσης τους.

Αναφορικά με το πότε πάρθηκε η απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι υπήρχε ενεργός αγορά για τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου είπε ότι το πληροφορήθηκε το πρωί της 26ης ή το απόγευμα της 25ης Ιουνίου 2012.

Ο κ. Κυπρή είπε ακόμη ότι για το ενδεχόμενο αυξημένων προβλέψεων από την Ελλάδα ενημερώθηκε από τον κ. Χατζημιτσή το πρωί της 14/6/2012 στο γραφείο του Ανδρέα Ηλιάδη. Αντιλήφθηκα ότι ο ίδιος είχε ήδη ενημερωθεί από τον κ. Χατζημιτσή, είπε. Ο κ. Ηλιάδης, πρόσθεσε, του ζήτησε να του ετοιμάσει μια κατάσταση για το ποΎ βρισκόμαστε για να το παρουσιάσει στο ΔΣ καθώς και ότι αναφέρθηκε ότι οι διευθυντές στην Ελλάδα θα εντατικοποιούσαν τις προσπάθειες τους.

Στο θέμα κατά πόσο ενδείκνυται η έκδοση ανακοίνωσης, ανέφερε ότι ο Ανδρέας Ηλιάδης ήταν έντονος ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο ωσότου να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα. Για την Ελλάδα, είπε, ο κ. Ηλιάδης ήταν πολύ καλός γνώστης λόγω της εμπειρίας του εκεί καθώς και ότι είχε μιλήσει με τον Νικόλα Καρυδά ο οποίος τον διαβεβαίωσε αναφορικά με την Κύπρο ότι οι προσπάθειες εξελίσσονταν καλύτερα.

Για το Κέρμια, είπε ότι η προσπάθεια πώλησης του είχε αρχίσει από καιρό και ότι υπήρχαν κατά καιρούς ενδιαφερόμενοι, καθώς και ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο υπήρχε ένας Ρώσος επενδυτής και ενδιαφερόταν σοβαρά με ενδεχόμενο να επανέλθει. Πρόσθεσε ότι ενόψει της αβεβαιότητας ο κ. Χατζημιτσής το έβαλε και αυτό σε ερωτηματικό στην παρουσίασή του. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ηλεκτρονικό μήνυμα που του είχε αποστείλει η Άννα Σωφρονίου όπου του είχε αναφέρει ότι είχαν δώσει στοιχεία σε μεσάζοντα ο οποίος ενεργούσε για ενδιαφερόμενο αγοραστή.

Μεταξύ 14 και 25 Ιουνίου 2012 δεν είχα προσωπικά γνώση οποιωνδήποτε συγκεκριμένων γεγονότων που να συνέτειναν για έκδοση ανακοίνωσης ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα της Τράπεζας θα ήταν €400 εκατ., είπε ο κ. Κυπρή, προσθέτοντας ότι αν είχε εκδοθεί μια τέτοια ανακοίνωση θα ήταν ελλιπής και παραπλανητική γιατί συνοδευόταν από πολλά ερωτηματικά, αβεβαιότητες και πιθανότητες.

Ως προς την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας και λειτουργού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Άλκη Πιερίδη ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του είχε πει ότι ο κ. Κυπρή παρουσία του Πόλυ Πολυβίου είχε προβεί σε καταγγελία, ανέφερε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μας ζήτησε να τους παραδώσουμε τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης, τους τα παραδώσαμε και τους αναφέραμε ότι για ανεξήγητους λόγους η ηχογράφηση σταματάει στο σημείο όπου αρχίζει να απαντά σε ερωτήσεις ο Πρόεδρος του συγκροτήματος και ότι κατά συνέπεια δεν είχαμε οποιαδήποτε καταγραφή του τι ελέχθη μετά τη διακοπή. Είπε επίσης ότι ο ίδιος ανέθεσε το θέμα της διακοπής στην υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, και Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρώσει την απολογία τους οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης και Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα