Υπόθεση CYPRA: Προκρίνει πειθαρχική έρευνα για Ρέα Γεωργίου και λειτουργό ο ΓΕ

Προκύπτει η ανάγκη πειθαρχικής διερεύνησης τόσο για την Γενική Λογίστρια όσο και για τον τότε Πρώτο Λογιστή, που χειρίστηκε το θέμα της εγγύησης πιστής εκτέλεσης της εταιρείας CYPRA Bioenergy Ltd, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής κατά την εξέταση των θεμάτων που προκύπτουν από την Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και που αφορούν την περίπτωση του σφαγείου CYPRA, έπειτα από πρόταση των βουλευτών Γιώργου Περδίκη και Ειρήνης Χαραλαμπίδου.
 

Από την πλευρά της, η Γενική Λογίστρια, Ρέα Γεωργίου, είπε πως ουδέποτε υπήρξε από πλευράς της η παραμικρή εύνοια προς οποιανδήποτε πλευρά και σημείωσε πως απαιτεί να γίνουν οι δέουσες έρευνες για όλα τα θέματα από τις αρμόδιες αρχές ούτως ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, έκανε λόγο για ιδιάζουσα σχέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τη Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου και «για αλλεπάλληλες παρεμβάσεις» της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του λειτουργού της Ανδρέα Χασαπόπουλου κατά την διάρκεια διαγωνισμού των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, για τον οποίο είχε υποβάλει προσφορά η εταιρεία CYPRA BIOENERGY LTD.

Διαβάστε επίσης: Χάσικος: Υπήρξε άνευ προηγουμένου στήριξη από Ελεγκτική Υπηρεσία προς CYPRA

Στην αρχική τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στις διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε ετήσιες εκθέσεις της από το 2012 σε σχέση με το σφαγείο CYPRA, καθώς και στη Διοικητική έρευνα που διεξήχθη το 2017 κατόπιν υπόδειξης του Γενικού Εισαγγελέα, στη βάση οδηγιών του Υπουργού Οικονομικών, ως αρμόδιας αρχής, για το θέμα της εγγυητικής, σημειώνοντας πως προκύπτει κατά την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας μείζον θέμα ως προς τους γενόμενους χειρισμούς, οι οποίοι οδήγησαν τελικά στην ανατροπή της συντελεσθείσας κατάσχεσης και κατάθεσης το ποσού της εγγυητικής προς όφελος του κράτους.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η πειθαρχική διερεύνηση που κρίνει ως αναγκαία η Υπηρεσία του πρέπει να εξετάσει, μεταξύ άλλων, κατά πόσον η παρέμβαση του Γενικού Λογιστηρίου προς την αρμόδια Αρχή σε σχέση με τον χειρισμό του θέματος της εγγυητικής συνιστά υπέρβαση εξουσίας και κατά πόσον προκύπτει παραβίαση άρθρου περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης του περί του Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου για την σύγκρουση συμφερόντων.

Επίσης, ανέφερε πρέπει να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους το Διάταγμα του Δικαστηρίου, το οποίο απαγόρευε την κατάσχεση της εγγυητικής πιστής εκτέλεσης ύψους 54 χιλιάδων ευρώ, απεστάλη στη Γενική Λογίστρια, αφού η εφαρμογή του αφορούσε αρμοδιότητα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και το πώς και με ποια εξουσιοδότηση διενεργήθηκε η απόσυρση της επιταγής από την τράπεζα. Είπε ακόμη πως «θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον οι ενέργειες του Γενικού Λογιστηρίου έγιναν καλή τη πίστει, με γνώμονα το δημόσια συμφέρον».

Επεσήμανε πως οι αρμόδιες αρχές για το θέμα της πειθαρχικής διερεύνησης είναι για την Γενική Λογίστρια το Υπουργικό Συμβούλιο και για τον τότε Πρώτο Λογιστή, που χειρίστηκε την υπόθεση, ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το σφαγείο CYPRA είπε πως τον Απρίλιο του 2011 διαπιστώθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία πως ήταν ένα από τα αδειοδοτημένα ιδιωτικά σφαγεία, που σταμάτησαν να καταβάλλουν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τα τέλη που εισέπρατταν από τους κτηνοτρόφους.

Επεσήμανε από τον Ιούνιο του 2017 ότι το σφαγείο κατέβαλλε μηνιαίο ποσό ύψους 15 χιλιάδων ευρώ και πως με επιστολή τους τον Απρίλιο του 2019 προς τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ανέφεραν ότι ο εν ισχύι διακανονισμός δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του κράτους. Για αυτό τον σκοπό, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είχαν ζητήσει από αυτό τον Ιούλιο του 2016 την αύξηση του καταβαλλόμενου ποσού σε τουλάχιστον 25 χιλιάδες μηνιαίως.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως εντός του 2019 ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε αγωγή εναντίον του σφαγείου για είσπραξη των οφειλόμενων ποσών και πως η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε την άποψη ότι ο υφιστάμενος διακανονισμός αποτελεί κρατική ενίσχυση και συνεπώς θα πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν να προβλεπόμενα από την περί ελέγχου κρατικών ενισχύσεων νομοθεσία.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει επισημάνει ότι φαίνεται να προκύπτει θέμα παράνομης κρατικής ενίσχυσης προς τα ιδιωτικά σφαγεία και έγινε εισήγηση όπως προωθηθούν αμέσως στον Γενικό Εισαγγελέα τα γεγονότα για αξιολόγηση και λήψη νομικών μέτρων κα για το σφαγείο CYPRA.
Μετά τις αναφορές Χάσικου, ο Γενικός Ελεγκτής από την πλευρά του αναφερόμενος στο θέμα του Σφαγείου Κοφίνου, είπε πως «διαπιστώσαμε ότι είχε προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός ο οποίος κατ’ εμάς -και αποδειχτήκαμε απόλυτα σωστοί - ήταν παράνομος και στείλαμε μία επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό», σημειώνοντας πως ο κ. Χάσικος ο οποίος ήταν τότε Υπουργός Εσωτερικών είχε αρχίσει να κατηγορεί την Ελεγκτική Υπηρεσία. Είπε πως τώρα βρισκόμαστε στο 2020 και η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να πει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι θα κάνει για να συμμορφωθεί με την απόφαση της Επιτροπής του 2015.

Ο κ. Μιχαηλίδης απέρριψε επίσης τα περί ιδιάζουσας σχέσης με την κ. Ρέα Γεωργίου και επεσήμανε πως την τελική ευθύνη για οποιανδήποτε επιστολή φεύγει από την Ελεγκτική Υπηρεσία την έχει ο Γενικός Ελεγκτής και ο κ. Χασαπόπουλος δεν ενεργούσε χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος.

Η Γενική Λογίστρια, Ρέα Γεωργίου, είπε πως υπηρετεί το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας εδώ και 33 χρόνια και θεωρεί αδιανόητο δυο χρόνια πριν το τέλος της προσφοράς της στη δημόσια υπηρεσία να σπιλώνεται η τόσα χρόνια επαγγελματική της πορεία.

Είναι ατιμωτικό και δεν αξίζει σε κανένα που έχει αφιερώσει τη ζωή του για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, σημείωσε.

Ανέφερε πως ουδέποτε υπήρξε από πλευράς της η παραμικρή εύνοια προς οποιανδήποτε πλευρά. Έκανε λόγο για ανελέητη επίθεση που δέχεται και είπε πως δέχεται μίαν απίστευτη και αδικαιολόγητη στοχοποίηση και εξέφρασε τη λύπη της για αυτό.

Η κ. Γεωργίου είπε πως απαιτεί να γίνουν οι δέουσες έρευνες για όλα τα θέματα από τις αρμόδιες αρχές, ούτως ώστε να λάμψει η αλήθεια, κάνοντας λόγο για θεωρίες συνωμοσίας και απόπειρες συκοφαντίας. Απορρίπτω ότι έχω πλάτες και χρησιμοποιώ τη θέση μου, ανέφερε.

Για το θέμα της εγγυητικής είπε πως αυτοεξαιρέθηκε από τον χειρισμό ούτω ώστε να μην επηρεάσει την έκβαση της υπόθεσης, και ανέθεσε σε λειτουργό να την αναλάβει.

Εξάλλου, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, μιλώντας κατά τη συνεδρία, και απευθυνόμενος στον Γενικό Ελεγκτή είπε πως "μας διατάξετε με επιστολή της ΚΕΑΑ το 2017" να πάρει την προσφορά η CYPRA χωρίς εισήγηση από την αναθέτουσα αρχή" και πως σε συνεδρία "ωρύετο ο Χασαπόπουλος να πάρει την προσφορά η CYPRA".

Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίας η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως διαπιστώνουν μια σειρά από καταχρηστικές παρεμβάσεις, προνομιακές μεταχειρίσεις, παραπλάνηση ως προς τα γεγονότα, ψευδείς μαρτυρίες και ετσιθελικές συμπεριφορές σε βάρος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής Γιώργος Περδίκης είπε πως στόχος αυτής της συζήτησης είναι να μπουν στο μικροσκόπιο τα θέματα που αφορούν την εταιρεία CYPRA, σημειώνοντας την ιδιάζουσα σχέση της Γενικής Λογίστριας με την εταιρεία αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα