Χάσικος: Υπήρξε άνευ προηγουμένου στήριξη από Ελεγκτική Υπηρεσία προς CYPRA

Για ιδιάζουσα σχέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τη Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου και «για αλλεπάλληλες παρεμβάσεις» της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του λειτουργού της Ανδρέα Χασαπόπουλου κατά τη διάρκεια διαγωνισμού των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για τον οποίο είχε υποβάλει προσφορά η εταιρεία CYPRA BIOENERGY LTD, μίλησε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.

Συγκεκριμένα,  μιλώντας ενώπιον της

Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής κατά την εξέταση των θεμάτων που προκύπτουν από την Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και αφορούν την περίπτωση του σφαγείου CYPRA, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κάνοντας αναφορά στους διαγωνισμούς που προκήρυξαν το 2014 οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την παροχή υπηρεσιών για τη συλλογή και μεταφορά στη μονάδα επεξεργασίας των ζωικών υποπροϊόντων και την παροχή υπηρεσιών για την επεξεργασία και τελική χρήση ή απόρριψη ζωικών υποπροϊόντων, είπε πως σε σχέση με τον δεύτερο διαγωνισμό, παρά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για λόγο αποκλεισμού της εταιρείας CYPRA BIOENERGY LTD, που είχε υποβάλει προσφορά λόγω παράλειψης της εταιρείας να υποβάλει δήλωση πιστοποίησης προσωπικής κατάστασης, η Ελεγκτική Υπηρεσία και συγκεκριμένα ο κ. Ανδρέας Χασαπόπουλος επέμειναν και με επιστολή προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εισηγήθηκαν την κατακύρωση του διαγωνισμού.

Διαβάστε επίσης: Υπόθεση CYPRA: Προκρίνει πειθαρχική έρευνα για Ρέα Γεωργίου και λειτουργό ο ΓΕ

Τελικά τον Δεκέμβριο ο διαγωνισμός ακυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών. Τον Ιανουάριο του 2015 η Ελεγκτική Υπηρεσία επανέρχεται με επιστολή πάλι του κ. Χασαπόπουλου και εισηγείται στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση για τον διαγωνισμό για την επεξεργασία ζωικών υποπροϊόντων με «τον οικονομικό φορέα, ο οποίος είχε υποβάλει τη μοναδική προσφορά στον υπό αναφορά διαγωνισμό», δηλαδή τη CYPRA BIOENERGY LTD, ανέφερε ο κ. Χάσικος

Σημείωσε περαιτέρω πως τον Μάιο του 2015, τμηματική επιτροπή στην οποία συμπεριλαμβάνονταν η Γενική Λογίστρια και ο Γενικός Ελεγκτής αποφάσισαν τον διορισμό του Ανδρέα Χασαπόπουλου στη θέση του Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

«Είναι πέρα από εμφανές ότι υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια μια άνευ προηγουμένου στήριξη από την Ελεγκτική Υπηρεσία προς τη CYPRA”, ανέφερε, σημειώνοντας πως η μετά από τόσα χρόνια απαίτηση του Γενικού Ελεγκτή για έρευνα εναντίον της Γενικής Λογίστριας δεν πείθει κανένα.

«Όταν μιλούμε ή αφήνουμε υπονοούμενα για πλάτες προς τη CYPRΑ και τη Γενική Λογίστρια, αυτές ήταν πρωτίστως πλάτες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Σφαγείο Κοφίνου είπε ότι ζήμιωνε πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν γύρω στα 35 και πλέον εκατομμύρια ζημιές. Άρα έπρεπε να κλείσει, ανέφερε.

Είπε πως σε όλη την πορεία για το κλείσιμο του σφαγείου «είχαμε πάντα απέναντί μας τη CYPRA, αλλά και την Ελεγκτική Υπηρεσία και την αρχή για τις κρατικές ενισχύσεις», σημειώνοντας πως τελικά δημιουργήθηκε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο με όλες τις συνέπειες.

Επεσήμανε πως με διάταγμα που πέτυχε η CYPRA, το Σφαγείο Κοφίνου δεν μπορούσε να ενοικιαστεί παρά το ότι είχαν δρομολογηθεί από το 2013 διαδικασίες προσφορών ώστε το κράτος να είχε εισόδημα που θα δινόταν έναντι των χρεών που είχαν δημιουργηθεί.

Διαβάστε επίσης: 

Ρέα Γεωργίου: Δέχομαι μια άνευ προηγουμένου στοχοποίηση και επίθεση

Keywords
Τυχαία Θέματα