Υπολογιστής Τροφίμων μειώνει την σπατάλη!

Πόσο υπέροχο θα φαινόταν αν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, μας κατέγραφε τις σπατάλες που γίνονται γύρω από τις αγορές τροφίμων….Κι όμως υπάρχει.

Δημιουργήθηκε το «food print calculator», είναι ένας υπολογιστής που μετρά την σπατάλη των τροφίμων που κάνουμε. Δηλαδή κάποιος μπορεί να γραφτεί σε σχετική ιστοσελίδα και να σημειώνει πόσα τρόφιμα πετάγονται στα σκουπίδια του, έτσι ώστε να παρατηρεί την σπατάλη του νοικοκυριού του και στο τέλος κάθε βδομάδας, να μπορεί να έχει εικόνα της κατάστασης, των οικιακών αποβλήτων και της σπατάλης

που έγινε, για να μπορεί να τα μειώσει.

Στην Κύπρο σπαταλάμε διπλάσια ποσότητα τροφίμων ανά άτομο συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και κατέχουμε την τρίτη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά. Κάθε χρόνο παράγονται 88 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων τροφίμων στην Ευρώπη και στην Κύπρο ο αριθμός αυτός αναλογεί στις 155.000 τόνους.

Στον πρωτοπόρο υπολογιστή τροφίμων αναφέρθηκε με λεπτομέρεια σήμερα Δευτέρα 27/6/22, στην τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ και στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο» ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Opinion and Action Services LTD», Δημοσιογράφος Κυριάκος Πιερίδης.

Πρόκειται όπως είπε στην εκπομπή και στους Αντρέα Δημητρόπουλο και Γαβριέλλα Ζάρτηλα, για υπολογιστή που συμβάλει στην εκστρατεία μείωσης της σπατάλης τροφίμων «LIFE-FOODPRINT», υπό το σύνθημα «τέρμα στην σπατάλη τροφίμων».

 

Το εταιρικό σχήμα του προγράμματος αποτελούν το Συγκρότημα «Δίας», η ΟΕΒ, το Τμήμα Περιβάλλοντος, οι Φίλοι της Γης και οι σύμβουλοι περιβάλλοντος «Παρπούνας – Sustainability” και επικοινωνίας «Opinion and Action”.

Έρευνα και αποτελέσματα…

Ο υπολογιστής όπως εξήγησε ο δημοσιογράφος προβαίνει σε έρευνα στην οποία το κοινό καλείται από την ομάδα Εθελοντών «Foodprint» να συμμετέχει, λαμβάνοντας μέρος κάνοντας χρήση του απλού και εύχρηστου Υπολογιστή Σπατάλης Τροφίμων.

Ο Υπολογιστής βρίσκεται online (διαδικτυακά) στο:

www.foodprintcy.eu/calculator/

Ο Υπολογιστής Σπατάλης Τροφίμων δίνει ενδεικτικά αποτελέσματα που μας βοηθούν να ευαισθητοποιηθούμε και να αναλάβουμε δράση για να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων που κάνουμε στο σπίτι ή στην εργασία μας.

Όπως είπε έχουν ετοιμαστεί και τηλεοπτικά σποτ τα οποία έχουν στείλει ήδη τα κατάλληλα μηνύματα στο

https://www.youtube.com/channel/UCA-25o9MLimmm2fSEEPxRPw?view_as=subscriber

Οι συμμετέχοντες κάνουν εγγραφή στο «food print calculator»:

http://www.foodprintcy.eu/calculator/ypologistis-spatalis-fagitoy/ και λαμβάνουν μέρος στην έρευνα.

Ο Κυριάκος Πιερίδης κάλεσε τους τηλεθεατές να λάβουν μέρος στην έρευνα και συμμετέχουν στην μεγάλη προσπάθεια να σώσουμε το περιβάλλον μας αλλά και να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι συμμετέχοντες μπορούν να μπουν και στην ομάδα των 100 εθελοντών “FoodPrint” και να κερδίσουν δώρα.

Αν κάποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει με τον ερευνητή:

Κυριάκος Πιερίδης

Email: [email protected]

Τηλέφωνο/σταθερό ή κινητό

22875561 | 96387498

Keywords
Τυχαία Θέματα