ΥΠΟΙΚ-Νικόλας: Διαφορετική ανάγνωση για οικονομικά τραπεζών

Θετικά αποτιμά τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών και του Συνεργατισμού για το πρώτο τρίμηνο του έτους ο Υπουργός Οικονομικών. Διαφορετική ανάγνωση κάνει ωστόσο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Αναλυτικότερα, σύνεση συστήνει στις τράπεζες ο Υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους που ανακοίνωσαν εντός της εβδομάδας.

Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι η κερδοφορία δίδει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Επιτρέπουν στις τράπεζες, όχι ασφαλώς να ξεκινήσουν να μοιράζουν κέρδη, μερίσματα στους μετόχους τους, κάθε άλλο. Αλλά τους επιτρέπει μέσα από την κερδοφορία τους να προβαίνουν και σε προβλέψεις τις οποίες μπορούμε να δούμε για παράδειγμα να καταγράφονται σ' ένα επόμενο τρίμηνο».

Με άλλο φακό αντικρύζει το θέμα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για πλασματικά οικονομικά αποτελέσματα και λογιστικές αλχημείες. «Δηλώνουν στους ισολογισμούς τους κέρδη από τόκους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους οποίους δεν πρόκειται να εισπράξουν ποτέ. Δυστυχώς αυτός θα είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο οι τράπεζές μας δυστυχώς είτε τέλος του χρόνου, είτε αρχές του επόμενου χρόνου θα βρεθούν με τεράστιες τρύπες επειδή υπολογίζουν κέρδη που δεν θα εισπράξουν», ανέφερε.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας του τόπου εξέφρασε αισιοδοξία, λέγοντας ότι βρίσκεται σε πορεία διόρθωσης που άρχισε να αποδίδει.
Την ίδια ώρα δήλωσε ανήσυχος από πολιτικές θέσεις που διατυπώνονται.

«Εάν την ερμηνεύσουμε ότι είναι το σινιάλο για να επιστρέψουμε στα παλιά, τότε πράγματι θα ήταν εγκληματικό και θα ήταν ανεύθυνο. Βλέπω κι αυτές τις ενδείξεις υπαναχώρησης, πρόωρης υπαναχώρησης ή πρόωρου τερματισμού της δύσκολης αλλά αναγκαίας προσπάθειας για μεταρρύθμιση και εξυγίανση της οικονομίας μας», σημείωσε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας θα αποτελέσει την προτεραιότητα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα με τον Χάρη Γεωργιάδη να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ενόψει εκπνοής των παγοποιήσεων στις αυξήσεις το 2017. «Πρέπει να γίνονται σε πλαίσια αυστηρά καθορισμένης και δια νόμου διαδικασίας που να διασφαλίζει ότι οι αυξήσεις θα συνάδουν με τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών κι όχι βεβαίως να ακολουθούν τη δική τους ανεξάρτητη πορεία όπως του βρέξει χιονίσει, είτε πάει καλά η οικονομία είτε όχι».

Οι αποφάσεις σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών πρέπει να ληφθούν έγκαιρα, πολύ πριν το 2017. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, συγκεκριμένες αποφάσεις ενδέχεται να ενοχλήσουν βολεμένες καταστάσεις προς εξυπηρέτηση του γενικότερου καλού.

Keywords
Τυχαία Θέματα