ΥΠΟΙΚ: Στόχος η εδραίωση υγιούς ρυθμού ανάπτυξης

Όλες οι προσπάθειες και οι σχεδιασμοί μας στοχεύουν στην ενίσχυση και ενθάρρυνση της δραστηριότητας και στην εδραίωση υγιούς ρυθμού ανάπτυξης, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης παρουσιάζοντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την τριετία 2017-2019.

“Μόνο η ανάπτυξη θα δημιουργήσει ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή”, υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ

στην Επιτροπή Οικονομικών, στην οποία άρχισε σήμερα η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που ετοιμάζεται μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο και θα είναι ο τέταρτος στη σειρά προϋπολογισμός που θα είναι ουσιαστικά ισοσκελισμένος”.

Ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε ένα προϋπολογισμό ουσιαστικά ισοσκελισμένο, που σημαίνει με ένα οριακό και μόνο δημοσιονομικό έλλειμμα και με ένα καλό πρωτογενές πλεόνασμα, διότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να συνεχιστεί η πορεία αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους, επεσήμανε.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι επιβάλλεται πλέον συνετή δημοσιονομική διαχείριση, καλές δημοσιονομικές επιδόσεις, που να μην δημιουργούν ελλείμματα και να διογκώνουν το χρέος περαιτέρω, αλλά αντιθέτως να δημιουργούν περιθώρια, μέσω των φορολογικών ελαφρύνσεων, να στηρίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αναμένουμε για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2,7% που θα πλησιάζει το 3%. Σημείωσε ότι θα είναι δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος φέτος θα είναι ένας από τους πιο ψηλούς στο χώρο της ΕΕ.

“Όλοι οι επιμέρους και δευτερεύοντες δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία μας καταγράφει ισχυρή πλέον ανάκαμψη”, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ανέφερε ότι αυτές οι δημοσιονομικές επιδόσεις συγκαταλέγονται στις τρεις καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ και είναι ανάγκη να έχουμε τέτοιες καλές επιδόσεις γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχαν μία από τις χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, τα αναμενόμενα έσοδα για το 2017 είναι €6.964 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 1,8%, σε σχέση με το 2016, και αποτελούνται κυρίως από τους έμμεσους και άμεσους φόρους, σε ποσοστό που προσεγγίζει το 85%.

Το 2017 παρά το ότι καταργούνται φορολογίες της απασχόλησης και της ακίνητης ιδιοκτησίας, λόγω της ανάκαμψης και της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας αναμένουμε αύξηση στα έσοδα, είπε.

Ανέφερε ότι οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης είναι €7.069 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 2,6% σε σχέση με το 2016 και εξήγησε πως αυτό συμβαίνει λόγω της απόδοσης προσαυξήσεων και της πρόσληψης των 3.000 επαγγελματιών οπλιτών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα