ΥΠΟΙΚ: Με τα συνθήματα δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα

Δεν πιστεύω στις υφεσιακές πολιτικές, αλλά ξέρω πως για να τις αποφύγεις πρέπει να δουλέψεις σκληρά και πειθαρχημένα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης υποδεικνύοντας παράλληλα ότι «με τα συνθήματα δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα».

Ανακάμπτει η οικονομία της Κύπρου

Μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στην επιστημονική εσπερίδα που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Frederick, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με θέμα «Η κρίση και το μέλλον της Ευρώπης: Από την οικονομία στην πολιτική, από την πολιτική στον πολιτισμό», ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε

ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία μια ανταγωνιστικής οικονομίας ποτέ δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στα όρια της δημοσιονομικής πολιτικής και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ επανέλαβε ότι η οικονομία της Κύπρου, σιγά σιγά, ανακάμπτει.

Ο Χάρης Γεωργιάδης υπέδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομείται από τη μια κρίση στην άλλη, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Όπως εξήγησε, σταδιακά, με καθυστέρηση και μέσα από διαδικασίες λήψεως αποφάσεων που απέχουν πολύ από το ιδανικό, έχουν πραγματοποιηθεί καθοριστικά βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Αναφέρομαι για παράδειγμα στο ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, στον αναβαθμισμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μέσω και του νέου αναπτυξιακού Σχεδίου Junker, αλλά και στο νέο μηχανισμό κοινής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», είπε.

«Αναφέρομαι ακόμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Μέσω του ESM, όπως είναι γνωστός, κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα και έχουν απολέσει την πρόσβαση τους στις διεθνείς αγορές, λόγω του κλονισμού της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς αυτά, μπορούν, εάν το επιθυμούν, να λαμβάνουν στήριξη από τους εταίρους τους, υπό τη μορφή χαμηλότοκου και μακροπρόθεσμου δανεισμού. Και όπως έχουμε διαπιστώσει, αυτή η στήριξη δεν δίνεται άνευ όρων και προϋποθέσεων», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε και για το ζήτημα της λιτότητας έναντι της ανάπτυξης, επιχειρηματολογώντας κατά της άποψης πως η επίτευξη αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή της λιτότητας οδηγεί σε όλο και βαθύτερη ύφεση. Όπως εξήγησε, ο στόχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της εξυγίανσης, όπως προβλέπεται στους κοινούς κανόνες της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, είναι ακριβώς ο αντίθετος. «Δηλαδή, στους καλούς καιρούς πρέπει να περιορίζονται τα ελλείμματα και να μειώνεται το χρέος για να υπάρχει, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό περιθώριο που θα επέτρεπε την στοχευμένη αύξηση των δημοσίων δαπανών, σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης».

Και πρόσθεσε πως «στην Κύπρο κάναμε ακριβώς το αντίθετο. Και γι’ αυτό οδηγηθήκαμε στην ύφεση και στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, πριν καν ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε πρόγραμμα».

Όχι στις φορολογίες

Ανέφερε ακολούθως ότι τα κατ’ εξοχήν υφεσιακά μέτρα είναι τα φορολογικά, αυτά δηλαδή που επιβαρύνουν τους ήδη πιεσμένους παραγωγικούς τομείς, τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά, υποδεικνύοντας ότι «η χειρότερη μορφή λιτότητας είναι αυτή που το κράτος επιβάλλει στους πολίτες υπό τη μορφή συνεχών φορολογικών επιβαρύνσεων, για να αποφύγει το ίδιο την όποια προσπάθεια εξυγίανσης».

Ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι στην Κύπρο τα τελευταία δύο χρόνια και σε αντίθεση με την περίοδο που είχε προηγηθεί, δεν έχει επιβληθεί κανένας νέος φόρος, αναφέροντας πως αυτό όμως κατέστη εφικτό επειδή λήφθηκαν δύσκολες αποφάσεις μειώνοντας τις αλόγιστες δαπάνες και τις σπατάλες του κράτους. «Οι προσλήψεις στη δημόσια υπηρεσία τερματίστηκαν. Τέθηκαν αξιόπιστα και μετρήσιμα κριτήρια για την παροχή επιδομάτων. Καταργήθηκαν δημόσιοι οργανισμοί που δεν είχαν πλέον ρόλο και αποστολή. Και με αυτό τον τρόπο περιορίστηκε και το δημοσιονομικό έλλειμμα», είπε.

Να προωθηθεί η πολιτική διαρθρωτικών αλλαγών

Ολοκληρώνοντας ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το στοίχημα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετίζεται με την προώθηση μιας φιλόδοξης πολιτικής διαρθρωτικών αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού και πως «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες».

«Και για να κερδηθεί αυτό το στοίχημα, σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να επικρατήσει ο ορθολογισμός και η μετριοπάθεια έναντι του λαϊκισμού και των άκρων.

Και με τον τρόπο αυτό θα επιβεβαιώσουμε, μεταξύ άλλων, πως η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση» πρόσθεσε.

Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν επίσης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Γιώργος Δημοσθένους και ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Τσάλτας.

Μεταξύ των ομιλητών η Λούκα Κατσέλη, Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην Υπουργός και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην Υπουργός και πρώην Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής ανέφερε ότι το Υπουργείο εργάζεται εντατικά για το κτίσιμο νέας κουλτούρας, που θα φέρει την ελπιδοφόρα αλλαγή.

Είναι γεγονός, είπε ο κ. Καδής, ότι οι παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, και οι ολέθριες σε αρκετές περιπτώσεις συνέπειες της μη χρηστής διοίκησης και των συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων, έχουν επιβάλει ένα νέο μοντέλο ζωής. Αναζητούνται, συνέχισε, εναλλακτικές επιλογές που θα δημιουργήσουν το νέο μοντέλο οικονομίας που θα επιθυμούσαμε.

«Μοντέλο το οποίο δεν θα μπορέσει να πετύχει, αν δεν στηριχθεί στον ορθολογισμό, την αξιοκρατία, τη χρηστή διοίκηση, στην επένδυση στην παιδεία και στην ανάπτυξη του πολιτισμού», σημείωσε, τονίζοντας ότι «με προτεραιότητα στις αποφάσεις μας να έχει η νέα γενιά, οφείλουμε να δημιουργήσουμε γι αυτή νέες προοπτικές, εμπνευσμένες με όραμα και εμποτισμένες με την αγάπη για τις ανθρώπινες αξίες, την ιστορία και τον πολιτισμό που πάντα διέκριναν τον Ελληνισμό».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα