Υπό προϋποθέσεις η πρόσβαση της Βρετανίας στην κοινή αγορά

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά σημαίνει αποδοχή όλων των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της μετακίνησης.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με πρόσφατα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

"Δεν θα πουλήσουμε τις ελευθερίες μας και δεν θα υπάρξει ενιαία αγορά à la carte», επανέλαβε ο Πρόεδρος Τουσκ, περιγράφοντας την μελλοντική

σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο ως «μια στενή εταιρική σχέση".

Ο Πρόεδρος Τουσκ δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής εξέτασε την οικονομική κατάσταση μετά το Brexit , παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος διαβεβαίωσε όλα τα 28 μέλη σχετικά με τη συνεργασία των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τουσκ,ο M.Draghi έκανε επίσης σαφές ότι το Brexit σημαίνει ουσιαστικά χαμηλότερη ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πιθανές αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι η ΕΕ των 28 αναγνώρισε ότι η διαδικασία της ομαλής εξόδου είναι τώρα προς όφελος όλων και ειδικά της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Κάμερον εξήγησε γιατί αφήνει την απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα ηγεσία στη Βρετανία. "Οι ηγέτες», είπε, «καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να επιστρέψει το πολιτικό τοπίο στην κανονικότητα στη Βρετανία. Αλλά επίσης αναμένουν οι προθέσεις της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να καθοριστούν το συντομότερο δυνατόν".

Ανέφερε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα γενικότερα για την μελλοντική πορεία της Ευρώπης, παρατηρώντας ότι «είναι σαφές ότι πάρα πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη είναι δυσαρεστημένοι με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, και περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο ».

Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι οι ηγέτες είναι «απολύτως αποφασισμένοι να παραμείνουν ενωμένοι και να συνεργαστούν στενά μαζί ως 27".

"Οι ηγέτες υπενθύμισαν κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, ότι για δεκαετίες η Ευρώπη έχει φέρει ελπίδα και ότι έχουμε ευθύνη να επιστρέψουμε σε αυτό", είπε ο Πρόεδρος, ανακοινώνοντας τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτέμβρη. "Θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να συνεχίσουμε τον πολιτικό προβληματισμό μας".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα