Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Γιόλου - Θελέτρας

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε χθες το βράδυ η μεγάλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και αναζωπυρώθηκε χθες το απόγευμα, σε δύσβατη περιοχή μεταξύ των χωριών Γιόλου και Θελέτρας στην επαρχία Πάφου.

Στο πέρασμα της προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και αποτέφρωσε έκταση περίπου δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων με άγρια βλάστηση και υπεραιωνόβια δέντρα.

Συγκεκριμένα ακατοίκητα σπίτια υπέστησαν ζημιές, ζώα σε κτηνοτροφικά υποστατικά κάηκαν, γεωργικά μηχανήματα καταστράφηκαν και προκλήθηκαν ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες.

Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή.

Ισχυρές

δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έδιναν μάχη για πολλές ώρες με την πύρινη λαίλαπα, ενώ επιστρατεύθηκαν και εναέρια μέσα για την κατάσβεσή της.

Ο Βοηθός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πόλυς Χατζηβασιλείου, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα παραμείνουν σε συνεχή επιφυλακή για αποτροπή νέας αναζωπύρωσης, ενώ θα συνεχίσουν να επιχειρούν τα δύο μισθωμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία ελικόπτερα.

Στην περιοχή, είπε, βρίσκεται ισχυρή δύναμη, αποτελούμενη από 25 οχήματα διαφόρων Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου αν οι καιρικές συνθήκες δεν αλλάξουν σύντομα αναμένεται η πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης, 37χρονος πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά από σφαιρίδια κυνηγετικού όπλου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κυνηγός έριξε κατά του πυροσβέστη, όταν δέχθηκε παρατήρηση να απομακρυνθεί από την περιοχή για λόγους ασφάλειας.

Ο πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς και είναι καλά στην υγεία του.

Στην εκτίμηση ότι οι πυρκαγιές τέθηκαν κακόβουλα, καθώς το τελευταίο διήμερο έχουν εκδηλωθεί σε διάφορες κοινότητες της Πάφου περισσότερες από 14 εστίες φωτιάς καταλήγουν Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τμήμα Δασών.

Για εμπρησμό έκανε λόγο ο Κοινοτάρχης Θελέτρας, Νίκος Νικολάου.

Κάποιοι ανεγκέφαλοι προκάλεσαν την πυρκαγιά δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος ήταν μάρτυρας.

Σίγουρα οι πυρκαγιές αυτές δεν είναι τυχαίες. Ο χρόνος και ο τόπος, που εκδηλώθ8ηκαν, με την έναρξη του κυνηγίου, πρέπει να προβληματίσει, επισήμανε στο Ράδιο Πρώτο ο Βοηθός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πόλυς Χατζηβασιλείου.

Η Αστυνομία έχει κληθεί ν΄αρχίσει έρευνες και ανακρίσεις.

Για «υποψίες», οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν έκανε λόγο ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης.

Τα Υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών συγκάλεσαν σύσκεψη το πρωί για μελέτη της κατάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα