Ταϊβάν: Μόλις 480 κρούσματα και 7 θάνατοι η από την αρχή της πανδημίας

Με αφορμή τον εορτασμό των 75 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ, ο Jaushieh Joseph Wu Υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, αιτείται την συμπερίληψη της Ταϊβάν στην συνέλευση, τονίζοντας την αφοσίωση της χώρας στις δημοκρατικές αρχές και την προσήλωση στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Με 480 κρούσματα και μόλις 7 θανάτους, η Ταϊβάν κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την πανδημία του κορονοϊού χωρίς την επιβολή lockdown

καταγράφοντας μάλιστα θετική οικονομική πορεία», σημειώνεται σε ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται, «με κοινό παρανομαστή την ελευθερία και το σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ταϊβάν και ΟΗΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν μια κοινή πορεία, μακριά από απολυταρχικές λογικές και για τη θωράκιση ενός κόσμου που δοκιμάζεται». 

Αυτούσιο άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ταϊβάν αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών: 

ΥΠΕΞ Ταϊβάν: Η δημοκρατία που νίκησε τον κορονοϊό δικαιούται να συμμετέχει στον ΟΗΕ 

Το 2020, ο κόσμος επλήγη από μια άνευ προηγουμένου κρίση δημόσιας υγείας, με τις επιπτώσεις του COVID-19 να γίνονται αισθητές σε κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων. Αυτό το έτος σηματοδοτεί επίσης την 75η επέτειο από την υπογραφή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών- την δήλωση της αποστολής που βρίσκεται στην καρδιά της περιεκτικής πολυμέρειας που ο κόσμος χρειάζεται τόσο πολύ αυτή τη στιγμή. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια για να σφυρηλατήσει το καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον που ζητούν τα "ενωμένα Κράτη μέλη και τα κράτη μέλη της. Η Ταϊβάν είναι έτοιμη, πρόθυμη και ικανή να συμμετάσχει σε αυτές τις προσπάθειες.

Με λιγότερα από 500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και επτά θανάτους, η Ταϊβάν αψήφησε τις προβλέψεις και περιόρισε επιτυχώς τον COVID-19. Το καταφέραμε αυτό χωρίς lockdowns. Τα σχολεία έκλεισαν μόνο για δύο εβδομάδες τον Φεβρουάριο. Οι αγώνες μπέιζμπολ επίσης ξεκίνησαν εκ νέου τον Απρίλιο. Αρχικά, αποκόμματα από χαρτόνι στήθηκαν ως θεατές, αλλά μέχρι τα μέσα Ιουλίου οι αγώνες επέστρεψαν σε πλήρη εξέλιξη, με τη συμμετοχή έως και 10.000 θεατών.

480 κρούσματα, μόλις 7 θάνατοι και 51 εκατομμύρια δωρεές μασκών.

Όλα αυτά έχουν συμβεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των μέτρων ταχείας αντίδρασης της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός Κεντρικού Κέντρου Διοίκησης Επιδημιών, της εφαρμογής αυστηρών συνοριακών ελέγχων και διαδικασιών καραντίνας, και της διαφανούς ανταλλαγής πληροφοριών. Αναλάβαμε επίσης ταχεία δράση για να διασφαλίσουμε ένα επαρκές απόθεμα ιατρικών προμηθειών για το παγκόσμιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Και αφού βεβαιωθήκαμε ότι είχαμε αρκετές προμήθειες για να φροντίσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, αρχίσαμε να παρέχουμε ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες σε άλλες χώρες που έχουν σοβαρή ανάγκη. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η Ταϊβάν είχε δωρίσει 51 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες, 1,16 εκατομμύρια μάσκες N95, 600.000 ενδύματα απομόνωσης, 35.000 θερμόμετρα μετώπου, και άλλα ιατρικά υλικά σε περισσότερες από 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, διπλωματικών συμμάχων της Ταϊβάν, και ευρωπαϊκών εθνών. Ενώσαμε επίσης τις δυνάμεις μας με τις ομοϊδεάτες δημοκρατίες για να διερευνήσουμε την ανάπτυξη γρήγορων κιτ δοκιμών, φαρμάκων και εμβολίων. Η συνεργασία για το γενικότερο καλό είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος θα νικήσει τον COVID-19.

Στη δήλωση για τη μνήμη της εβδομηκοστής πέμπτης επετείου των Ήνωμένων Εθνών, οι κυβερνήσεις και οι αρχηγοί κρατών αναγνωρίζουν ότι μόνο με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μπορούμε να τερματίσουμε την πανδημία και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συνέπειές της. Έτσι, δεσμεύονται να καταστήσουν τον ΟΗΕ πιο περιεκτικό και να μην αφήσουν κανέναν πίσω, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία. Ομοίως, σε παρατηρήσεις στο τμήμα υψηλού επιπέδου του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών με θέμα «Πολυμερής προσέγγιση μετά τον COVID-19: τι είδους ΟΗΕ χρειαζόμαστε στην 75η επέτειο;» τον Ιούλιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres δήλωσε ότι η δικτυωμένη, χωρίς αποκλεισμούς και αποτελεσματική πολυμερής προσέγγιση θα βοηθήσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την προώθηση της ανάκαμψης και τη συνεχή εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο. Ωστόσο, αυτό το όραμα φαίνεται να λείπει όταν η Ταϊβάν -μία από τις δημοκρατίες - μοντέλο του κόσμου και με μια ιστορία επιτυχίας στον περιορισμό της τρέχουσας πανδημίας-εξακολουθεί να απαγορεύεται να συμμετέχει στην ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών με το σύστημα του ΟΗΕ.

«Η Ταϊβάν δεν έχει ποτέ κυβερνηθεί από την Κίνα» 

Ακόμη και όταν η πανδημία έχει κάνει τη διεθνή κοινότητα να έχει πλήρη επίγνωση του άδικου και μεροληπτικού αποκλεισμού της Ταϊβάν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) εξακολουθεί να πιέζει τον ΟΗΕ να χρησιμοποιήσει μια εσφαλμένη ερμηνεία του ψηφίσματος 2758 (XXVI) της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών του 1971 ως νομική βάση για τον αποκλεισμό της Ταϊβάν. Το γεγονός είναι ότι αυτό το ψήφισμα δεν εξετάζει το ζήτημα της εκπροσώπησης της Ταϊβάν στον ΟΗΕ, ούτε αναφέρει ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της ΛΔΚ. Στην πραγματικότητα, η Ταϊβάν δεν αποτελεί, ούτε υπήρξε ποτέ, μέρος της ΛΔΚ. Ο Πρόεδρος και το νομοθετικό σώμα μας εκλέγονται άμεσα από τον λαό της Ταϊβάν. Επιπλέον, οι συνοριακοί έλεγχοι που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρέχουν περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία για την αντιμετώπιση των ψευδών ισχυρισμών της ΛΔΚ. Ο ΟΗΕ πρέπει να αναγνωρίσει ότι μόνο η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν μπορεί να εκπροσωπεί τους 23,5 εκατομμύρια ανθρώπους της· η ΛΔΚ δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει εξ ονόματος της Ταϊβάν.

Η μη συμβολή της Ταϊβάν στον ΟΗΕ αποτελεί απώλεια για την παγκόσμια κοινότητα και θα παρεμποδίσει τις προσπάθειες των κρατών μελών να ανακτήσουν την ομαλότητα και να εφαρμόσουν τη θεματολογία για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030 πλήρως και εγκαίρως. Αξιοποιώντας το εξαιρετικό έργο της σχετικά με τους ΣΒΑ, η Ταϊβάν μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να ανακάμψουν καλύτερα από τη διαταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία. Η οικονομία μας έχει αποδειχθεί ανθεκτική: η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης προβλέπει ότι με βάση τις οικονομικές επιδόσεις της Ταϊβάν το 2020 θα είναι η καλύτερη μεταξύ των Τεσσάρων Ασιατικών Τίγρεων-η μόνη που δείχνει θετική ανάπτυξη. Επιπλέον, πολλοί από τους δείκτες ΣΒΑ μας —συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων, της οικονομικής ανάπτυξης, του καθαρού νερού και της αποχέτευσης, της μειωμένης ανισότητας και της καλής υγείας και ευημερίας— έχουν φθάσει σε επίπεδα συγκρίσιμα με τα επίπεδα που είναι συγκρίσιμα με τις χώρες του ΟΟΣΑ. Οι συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για την εφαρμογή των ΣΒΑ σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη αντιμετώπιση πανδημίας μας θέτουν την Ταϊβάν σε πολύ καλύτερη θέση από ό, τι οι περισσότεροι για να βοηθήσει την παγκόσμια κοινότητα στην αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Ανθρώπινα δικαιώματα, αλληλεγγύη και συνεργασία ανάμεσα στις δημοκρατικές χώρες 

Στην πραγματικότητα, η Ταϊβάν έχει βοηθήσει εδώ και καιρό τις χώρες εταίρους της στην Αφρική, την Ασία, την Καραϊβική, τη Λατινική Αμερική και τον Ειρηνικό με τους αναπτυξιακούς στόχους τους σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, η διαχείριση των αποβλήτων και η πρόληψη καταστροφών. Έτσι, είμαστε ήδη σε θέση να βοηθήσουμε-όμως θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό πολύ περισσότερο αν δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες του ΟΗΕ, συναντήσεις, και τους μηχανισμούς.

Δυστυχώς, τα 23,5 εκατομμύρια ανθρώπων της Ταϊβάν στερούνται πρόσβασης στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Οι ταϊβανέζοι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης στερούνται επίσης διαπίστευσης για να καλύψουν τις συνεδριάσεις του ΟΗΕ. Αυτή η πολιτική που εισάγει διακρίσεις απορρέει από τις παράνομες αξιώσεις και πιέσεις ενός αυταρχικού κράτους και αντιβαίνει στην αρχή της καθολικότητας και της ισότητας πάνω στην οποία ιδρύθηκε ο ΟΗΕ.

"Εμείς οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών αποφασίσαμε. . . να επιβεβαιώσουμε την πίστη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα . . . [και] τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών και των εθνών μεγάλων και μικρών"-έτσι ξεκινά ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. Το ιδανικό της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους που ορίζονται σε αυτό το κείμενο δεν πρέπει να παραμείνει κενό. Καθώς προσβλέπουμε στα επόμενα 75 χρόνια, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για τον ΟΗΕ να χαιρετίσει τη συμμετοχή της Ταϊβάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα