ΥΠΕΞ: Συμφωνούμε με ΗΠΑ για ενίσχυση UNFICYP

Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που εκτελεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε χθες (στις 18:00 ώρα Κύπρου) στη Νέα Υόρκη, με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη Nikki Haley.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με την Αμερικανίδα Πρέσβη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα για τις προσπάθειες που καταβάλλονται

από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω της αποστολής της κας Lute, για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών το συντομότερο δυνατό.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν σε έκταση θέματα που άπτονται και της εντολής και του ρόλου της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, για τα οποία κοινή ήταν η προσέγγιση για την ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της UNFICYP.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και η πολύπλευρη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, υπό το φως και των αποτελεσμάτων των επαφών του κ. Χριστοδουλίδη στην Ουάσινγκτον.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων πως είχε μια πολύ καλή και ειλικρινή συζήτηση με την Αμερικανίδα Πρέσβη, κατά τη διάρκεια της οποίας δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν:

«Πρώτον, οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Εκτιμούμε και ευελπιστούμε ότι σύντομα η κα Lute θα βρίσκεται στην Κύπρο, αλλά θα επισκεφθεί και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, ούτως ώστε να καθοριστούν, το συντομότερο δυνατόν, οι όροι αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με την ελπίδα θετικής κατάληξης, επίσης το συντομότερο δυνατό. Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα, στηρίζουν την προσπάθεια της κας Lute, και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Το δεύτερο θέμα αφορά την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Συμφωνούμε απόλυτα, είναι κοινή η προσέγγιση, ως προς την ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Μια ενίσχυση της αποτελεσματικότητας που δεν θα αλλοιώνει φυσικά το πλαίσιο βάσει του οποίου η UNFICYP εγκαταστάθηκε στην Κύπρο και θα λαμβάνει υπόψη και τη διάσταση των διμερών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το βράδυ, ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε δείπνο που παράθεσε στο State Department ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, κ. Mike Pompeo.

Keywords
Τυχαία Θέματα